Útépítés, 60-as, 80-as sebességkorlátozás, mérés. Mire jó ez?

Állítólag nekünk akarnak kedvezni azzal, hogy szívatnak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Átépítik a fővárosi bevezetőszakaszokon az autópályák elválasztósávjait, sok a váltakozó sebességkorlátozás. De vajon miért?


Miként arról már beszámoltunk, nyár végétől november végéig átépítik az autópályák fővárosi bevezetőszakaszain a forgalmi irányok közötti elválasztósávot. Hogy ennek mi értelme van, azt most hagyjuk, autósként azonban meglehetősen idegesítő, hogy a 60-as, 80-as korlátozások szabályosan váltakoznak. Különösen most, hogy a munkaterületek mellett razziát hirdetett a rendőrség. Ha az ember szabályosan szeretne közlekedni, akkor folyamatosa gyorsíthat, fékezhet, a gyakorlat persze az, hogy a forgalom mindenhol 80 km/óra körül, inkább gyorsabban megy. De vajon mi értelme van a váltakozó sebességkorlátozásnak?
Megkérdeztük a táblákat kihelyező Magyar Közutat, s a következő választ kaptuk. "Alapvetően autópályákon a sávelhúzásos forgalomtereléseknél 80 km/óra a megengedhető sebesség, a 60 km/órás sebességkorlátozást a munkaterületre történő ki- és behajtóknál, valamint a csomópontoknál alkalmazunk. A munkaterületeknél a lassú, nehéz tehergépjárművek belső forgalmi sávba történő becsatlakozása, a csomópontoknál a gyorsítósáv hiánya miatt álló helyzetből induló járművek indokolják a további sebességkorlátozást. Az egységes 60 km/órás sebességkorlátozás alkalmazása felmerült, de végül a gyorsabb előrejutás támogatása érdekében, ahol lehet megtartottuk a 80 km/órás korlátozást."
Hirdetés
A bekötéseknél, azaz a csomópontoknál valóban érthető a lassabb, 60 km/órás sebességkorlátozás, miként azt is látni kell, hogy a nyitott munkaterületek mellett valóban nem túlzottan szerencsés 80 km/órás tempót engedélyezni. Igaz, valószínűleg szerencsésebb, jobban emészthető és betarthatóbb lett volna egy kompromisszumos, végig 70 km/órás sebességhatár. Aki kellően bölcs, s nem zavarják a reflektorral háborgók, az persze most is végigmehet 70-75 km/órás egyenletes tempóval, s vélhetően nem esik majd "bántódása".
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 12:07
    Permalink

    Hát ez megint egy olyan téma,ami tipikusan jellemző erre az országra.Szervezetlenség,nemtörődömség, káosz.Engem egyszer egy sarházi útépítő sávlezárás miatt simán felterelt az M1-re.Matricám nem volt, kiszúrták büntettek, pedig az első kútnál utólag megvettem és az első lehajtón lejöttem.Reklamáltam az illetékes szervnél, de nagy ívben lesarták.Még azt is letagadták, hogy akkor ott bármiféle útfelújítás lett volna.Egy hónapom volt a bírság megfizetésére, majd mikor vétlenségem mellett szót emeltem, még a bírság befizetésének határidejét is 1hétre csökkentették.Mocskos szemét bagás…

  • 2017.10.28. at 12:07
    Permalink

    Az M3 mentén végig így van. Talán érthető lenne, ha a 60 km sebességgel jelzett tábláknál folyna a munka, de nem ott folyik. A táblát kiteszik és máshol dolgoznak. Elmebajos ötlet előre kitáblázni ezeket a munkaterületeket egy olyan helyen a hol naponta változik az a szakasz amit éppen csinálnak.
    Rendet kellene végre tenni az összes munkaterület tábla körül. Pl. 30 km tábla kint van, az út már egy éve elkészült. A rendőrség is ott van és büntet.. Mi a helyzet? Kevés az állami adóbevétel? Vannak más esetek is amikor az emberben ezek miatt felforr az agyvíz. Tiszafüred, vasárnap, napos idő, senki sem dolgozik. Az út 90%-ban kész, már csak a füvesítés van hátra, a szélén lerakják még a szegélykövet. Kint van a 30 km tábla. Teljesen felesleges, senki nem megy már rá a kész útra dolgozni a későbbiekben. Egy hét múlva visszafelé. Kész a füvesítés, le van rakva a szegélykő. A 30 km. tábla is kint van.
    RENDELET KELLENE ARRÓL, HOGY AZ ÚTÉPÍTÉS BEFEJEZÉSE UTÁN 48 ÓRÁN BELÜL EL KELL TÁVOLÍTANI A SEBESSÉGKORLÁTOZÓ ÉS MÁS FORGALMAT IRÁNYÍTÓ TÁBLÁKAT!

  • 2017.10.28. at 12:07
    Permalink

    Nem többműszakos, hanem több helyszínes a munka és ezek egybeérnek előbb utóbb. Bár az útépítés szervezéséhez nem értek, de azt látom mindenhol, hogy időigényes. Szóval inkább tartson tovább, de ne kelljen két év múlva újra táblák között araszolni.

  • 2017.10.28. at 12:07
    Permalink

    Többször végigmentem ezen az M3 szakaszon. Borzasztóan ostoba dolog. Megy az ember 80 km tábla után nyolcvannal, egyszerre elé bukkan egy 60 km tábla. Ha nem akarja, hogy hátulról belemenjen a sávlezárás miatt feltorlódó forgalom akkor figyelmen kívül kell, hogy hagyja, mert a szinte ötletszerűen kihelyezett táblák előtt csak vészfékezni lehetne. A másik probléma, hogy ezeket ottfelejtik. Már kilométerekkel előrébb tart a munka, de végig kint vannak az értelműket veszített 60 km. táblák!

  • 2017.10.28. at 12:07
    Permalink

    Nincs, csak fröcsögök, mert hónapok óta nem történik semmi (vagyis olyan lassan haladnak, hogy nem látszik a haladás). És nyilván a legfontosabb ok a lóvé. Csak legalább várnák meg, amíg ugyanazon a szakaszon legalább az egyik helyen befejezik a mókázást.

    De akkor sem vagyok hajlandó elhinni, hogy ennek így kell lennie. Mindegy, lesz valahogy.

  • 2017.10.28. at 12:07
    Permalink

    Persze. Éjszaka is lehet dolgozni, mégsem dolgozik jóformán senki sem ebben az időszakban, hacsak a technológia ezt nem kívánja meg.

    Innen az íróasztal mellől azért minden sokkal egyszerűbbnek tűnik nem?

    Egy kérdés: ha van 3 hónapod arra, hogy elvégezz valamit, mert ez a határidő, akkor miért akarnád hamarabb megcsinálni. Mielőtt indulatból válaszolsz, képzeld magad egy cégvezető székébe. 3 hónapod van, ha hamarabb végzel, mit csinálsz a melóssal? Hova teszed? A munkák nem párhuzamosan futnak, a kapacitásod így le van kötve.
    Amúgy te tudod, hogy pl. milyen technológiai szüneteket kell betartani egy ilyen munka során, ami nekem, laikusnak állásnak tűnik, pedig csak köt, szárad, ülepszik, mit tudom én….valami.

    Mondom: biztosan lehetne jobban csinálni, de ne legyünk igazságtalanok, szerintem egyikünknek sincs kellő információ a birtokában. Ha neked van, akkor örömmel olvasom.

  • 2017.10.28. at 12:07
    Permalink

    Eloszor is:ugy kene nyomniuk a melot,hogy ne 3 honapig tartson.

    Aztan meg ugy kene,hogy mar amikor egyaltalan kikuldenek efy brigadot dolgozni,az ne akkor tortenjen,amikor a legnagypbb a forgalom/legveszelyesebb/legnagyobb hoseg van.

    Kezdetnek.aztan ott van,amit az elozo hozzaszolo irt,kicsit fel lehetne porgetni a dolgokat.bpersze ehhez az is kene,ha nem egyszerre kezdenenek mindenhol a felujotasokat. Az sokat segitene.mert egyszerre x helyen tudnak dolgozni.

    Par eve pl majk es szekesfehervar kozott total utfelujitas. Honapokig tartott. Azonnal felmartak azut 90%at,de aszfaltozni egyszerre 1 helyen tudtak,azt is office time ban.vagyis 17 ora utan mar senki nem volt ott. Reggel 7 kpr pedig senki nem volt meg a gepeknel.

    Ez nyaron volt. Daniaban tudnak este dolgoztatni,amikor nem utik el oket,nem tartanak fel annyi embert

  • 2017.10.28. at 12:07
    Permalink

    Létezik több műszakos munka is. Nem azt mondták, hogy egy munkás dolgozzon napi 16-20-24 órát, hanem lehetne akár 2-3 munkacsapat is, akik egymást váltva dolgoznak az adott szakaszon, így fele/harmad annyi idő alatt is el lehetne készülni egy olyan szakaszon, ahol “feleslegesen” tartják föl a forgalmat.

  • 2017.10.28. at 12:07
    Permalink

    Hogy kellene nyomniuk a melót? A heti 40 óra az 40 óra. A MT mindenkire vonatkozik, a túlmunka, éjszakai munka, hétvégi munka 50-100% pótlékkal kell menjen, szerintem az sem lehet megoldás általánosan.

    Az útmunkások is emberek, mi könnyen gondoljuk, hogy nekik 0-24-ben kellene tolniuk, hogy nekünk könnyebb legyen.
    Biztosan lehetne gyorsabban csinálni, de az inkább a 8 óra hatékonyabb kihasználásával lenne megoldható, az viszont attól még hivatali idő….

  • 2017.10.28. at 12:07
    Permalink

    Alapjában véve egyetértek veled.
    Ez a kijelentésed szerintem nagyon naiv:
    [i]“Ha ésszerübb szabályozások lennének akkor talán többen éreznék,hogy érdemes lenne betartani,és nem azt érezné a polgár hogy megint ki akarnak vele cseszni”[/i]
    Ebben az országban ez nem működik, de szerintem lehet, hogy sehol. Olyan szabály nincs, amit szívesen betart a magyar. Ez a nemzet úgy van kódolva, hogy csak az ostorból ért. Sajnos.

  • 2017.10.28. at 12:07
    Permalink

    Rendben, legyen mókázás 60-80-al.

    De hogy a büdös életbe’ lehet hónapokig elhúzni ezeket a munkálatokat?

    Megmondom hogyan:
    Magyarországon az útépítő melósokat office-timeban dolgoztatja az önkormányzat/kormány, úgy 🙂

    8-17-ig nyomják, akárcsak az irodai alkalmazottak. Tök jó!

  • 2017.10.28. at 12:07
    Permalink

    Sokat járok az M3-ason. Ami tényleg tény hogy ha nem megyek a szélső sávba legalább 90-el akkor le akarnak tolni. Persze a belső sávba még igy is simánn haladnak el mellettem ugy 100-110-es tempóval. Ha a belső sávba 100-110-el haladókat leszedik és megy érte a büntetés teljesen eggyet értek vele,ha majd én leszek az , én nem fogok háborogni a büntetésért (de én ekkora adu ászt nem adok a rendőrség kezébe).
    Viszont a korlátozás váltakozását én eltúlzotnak érzem. Simán van olyan rész az M3-on ahol semmiféle nyitott munka terület nincs és még is 60-as a korlátozás pár száz méteres szakaszon. Olyan érzésem van néha hogy az átgondolatlanság és a bürokrácia itt is jelen van.
    Ha ésszerübb szabályozások lennének akkor talán többen éreznék,hogy érdemes lenne betartani,és nem azt érezné a polgár hogy megint ki akarnak vele cseszni,és ezt még egy sebességméréses akcióval le is akarják nyomni a torkán. A n80-assal semmi bajom ,de a 60-asat főleg igy váltakozva indokolatlannak érzem.
    Azt már csak a jegyzetem margójára írom hogy az eddigi funkcióját jól ellátó zöld sávelválasztót teljesen feleslegesen cseréljük ki egy egy betonból,és egy 50-70 centis pár év múlva elrohadó acélhálló szerüségre. Én szinte bármerre járok mindenhol öntjük meggondolatlanul felesleges dolgokra az úniós pénzeket. Ahova meg tényleg kellene oda egy peták sem jut.

  • 2017.10.28. at 12:07
    Permalink

    Ők a célzott tömeg. Most a városon belüli gyorshajtásaikkal, remélhetőleg később a lakott területen kívüli cammogásukkal hizlalják majd az államkasszát.

    Kár, hogy pont ilyen ostobaságra biztatja az autózókat egy autós honlap.

  • 2017.10.28. at 12:07
    Permalink

    Ismerve az érintett szakaszokat tudom megnyugtatni Mátyás, hogy a gyorsítás, lassítás egyáltalán nem folyamatos. Többnyire 80 a tempó, a 60-ra lassított szakaszok távolsága nem ritkán több kilométer. Bármelyik budapesti/nagyvárosi külvárosi bevezető szakaszon default több az értelmetlen lassításra kényszerítő tábla.

  • 2017.10.28. at 12:07
    Permalink

    Akkor legyen Miskolcig egységesen 70. Mekkora üzemanyag megtakarítás lenne az?! Ne legyen gyerek Mátyás!

    Szerintem max. a tábla+10% a legbölcsebb választás. Alatta semmiképpen, mert feltartja a többieket és ahhoz nincs joga, fölötte pedig ha nagyon muszáj, akkor annyival, ami még belefér a kalibrációs tűrésbe.

  • 2017.10.28. at 12:08
    Permalink

    70???? Akkor a 70 miatt hőbörögne a sok majom. Az emberek többségének semmi nem jó.
    Kár ezen polemizálni, inkább arra kellene biztatnotok az olvasókat, hogy legalább a tűréshatáron belül tartsák be. Borzalom, amit művel a többség.
    Mondjuk kell a bevétel a költségvetésnek, ha nekik jó, hogy hizlalják a szabálytalanságaikkal az államkasszát, nekem nem fáj.

Vélemény, hozzászólás?