Sosem volt még ilyen merev: láttuk a Jaguar F-Type Coupét

Még nem kapható, de láttuk a legerősebb Jaguart, az F-Type Coupe R-t

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nyárra befut a Jaguar F-Type Cabrio mellé a Coupe is. Karosszériamerevségével és a csúcsgép teljesítményével is ez lesz a legerősebb Jaguar.

Odébb még a piaci bevezetés, 2-3 hónapot kell még várnunk arra, hogy elérhető legyen, s a hazai piacon éves szinten 2-3 példányban elkeljen majd az új F-Type Coupe. Annak ellenére szerény keresletre számít a forgalmazó, hogy tudásához, teljesítményéhez és menetdinamikájához mérten ez egy olcsó autó. Valamivel 20 millió forint feletti szintről fog startolni, ám így is jelentősen olcsóbb, mint konkurensei. Nem is meglepő, hogy egyre többeket érdekel a Jaguar, mint autómárka. A British Automotive Hungary Kft. 2,5 évvel ezelőtt kezdte meg a Jaguar és a Land Rover forgalmazását, előbbi eladási számait duplájára, utóbbiét triplájára növelték. Ez azt jelenti, hogy jelenleg éves szinten 20 Jaguar és 100 Land Rover fogy. A márka eladásaink tehát akár több mint tizedét is adhatja majd az új Coupe.
A tavaly nyáron debütált F-Type Cabrióhoz mérten a Coupe nem csak egy „kupolás” verzió. Kezdhetjük azzal, hogy alumínium- és üvegtetővel is kapható, de ahogyan az ma már a márkától szokás: alumínium karosszériás, s ahogyan az a Cabriónál is tapasztalható, a tengelyek között 50:50 tömegarányú, elöl-hátul kettős keresztlengőkaros felfüggesztéses, akár légrugós. Mivel a zárt karosszéria kevesebb merevítést igényel, mint a nyitott, a Cabriónál könnyebb a Coupe. Építése több szempontból is különleges: oldalfalának 75 százaléka egyetlen hidegen sajtolt, mélyhúzott alumínumpanel, a karosszéria 33 000 newtonos torziós merevsége pedig 80 százalékkal nagyobb, mint a kabrióé.
Hirdetés

Kell is a merevség, hiszen a mindenképp hátul és mindenképp 8 fokozatú ZF automata váltón, valamint aktív, önzáró differenciálművön keresztül hajtó motorok kivétel nélkül kompresszorral töltöttek, erőben sem szenvednek hiányt. A 3,0 literes V6-os alapgép 340 lóerőt és 450 Nm-t tud, 100 km/órára 5,3 másodperc alatt gyorsít, 260 km/órás végsebességet adhat, miközben (laboratóriumi) vegyes fogyasztási értéke 9,0 l/100 km. Az S verzió ennek 380 lóerőre húzott változata, valamivel nagyobb (460 Nm) nyomatékkal, már 5 másodperc alatti (4,9 s) százas sprinttel és 275 km/órás végsebességgel, elvileg csupán 0,1 literrel magasabb fogyasztással. A csúcs pedig az R, ami a Jaguar 5,0 literes V8-asa, a teljes paletta legizmosabb, 550 lóerős, 680 newtonméteres verziójával, 4,2 másodperces 100 km/órára gyorsulással, 300 km/órára korlátozott végsebességgel és 11,1 literes vegyes fogyasztással.
A rugózatlan tömeget csökkentő és izmos, valamint tartós karbon-kerámiafék, pályagumi egyaránt kérhető, pedig az F-Type Coupe nem feltétlenül egy versenyautó. Biztosan tud komolyat mutatni úgy is, de lényegesebb, hogy kategória legnagyobb (407 literes) csomagterét adja, ami - ha valakinek ez lenne a szempont - két golfzsákot is el tud nyelni. Kiegészítőként (temérdek egyéb tételen túl) még síléctartó is szerepel a rendelhető extrák között.
Az F-Type Coupe hazai áráról most még csak annyi tudható, hogy kedvezőbb lesz, mint a Cabrióé. Legalábbis az alapváltozatoknál, a csúcs R pedig nyilván feláras lesz, hiszen az jelenleg a legerősebb Jaguar. Az viszont biztos, hogy a konkurensekhez mérten olcsó lesz az F-Type Coupe R is, miként a márka most eleve azt hangsúlyozza, hogy bár exkluzív, nem drága. Az XF például havi 209 900 forinttól bérelhető teljes flottakezeléssel, de minden vásárló 4 év/100 000 kilométerig élő garanciát és ingyenes karbantartást kap. Ráadásul várható az XF-nél kisebb, a 3-as BMW ellen küldött XE széria is, amelyből szintén lesz szedán és kombi, hátul és elöl-hátul hajtó, takarékos (100 g/km alatt maradó CO2-jű) és sportos (300 km/órás végsebességre képes) verzió is. A ma már indiai tulajdonban lévő Jaguar bizony rákapcsolt, aki siet, az AMTS-en még meg is nézheti akár az F-Type Coupe R-t is.
Jaguar XFR élményautózás

Harmadik alkalommal rendezték meg a Miss Colours Nemzetközi Kerekesszékes Szépségversenyt, a finálé március 22-én volt Budapesten. A döntősök egy közlekedésbiztonsági napon is részt vettek a Hungaroringen, a programok között élményautózás is szerepelt egy Jaguar XFR utasaként. Az eseményre Németországból hozott és igen látványosra matricázott sportszedánban Hajdú Róbert pilóta mutatta meg, mire is képes a az 510 lóerő percenkénti 6500-as fordulaton és a 2500-tól 5500-ig adott 625 Nm - a hölgyek élvezték a száguldást, annyi szent.

Az 5,0 literes kompresszoros V8-as brutális ereje 8 fokozatú automata váltón át jut a hátsó tengelyre, s hogy maradjon is valami a 20 colos gumikból, hogy mindig legyen tapadás, arról elektronikus vezérlésű aktív differenciálmű gondolkodik. A padlógázra vérforralóan üvöltő bestia 100 km/órás tempóra 4,9 mp gyorsul, végsebességét elektronika korlátozza 250 km/órában. Az alaphangon 27,8 millió forintos, adaptív futóműves luxuslimuzin saját tömege 1,9 tonna, kombinált fogyasztása – stop-starttal - 11,3 l/100 km. És amúgy már ennél is van ütősebb ajánlata a Jaguarnak a Sportbrake kombiként szintén elérhető XFR-S révén.
Kántor István
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 11:19
    Permalink

    A Jag nagyon szimpi mostanában. Az XF még mindig etalon sok tekintetben (bár igaz, öregszik), az F type telitalálat. Az XK nak kevés ellenfele van de sajna annyi is túl sok egy ilyen szűk piacon (én is előbb vennék 911est vagy akár Maserati GT-t). Az Aston és a Lambo elvileg ezek felett játszik.

Vélemény, hozzászólás?