Mr. Bean vakarhatta volna a fejét ettől a Minitől

A David Brown Automotive Mini eMastered modellje egy klasszikus Mini elektromos meghajtással

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hű maradt az alapokhoz ez az újraalkotott Mini, mégis tud mindent, amire egy mai városi autónak szüksége van: okos technológia, kis méret és kibocsátásmentes üzem.

Egyre inkább elterjedt, hogy független autókészítő műhelyek klasszikus modelleket álmodnak újra. A nosztalgiafaktor sok vevőt győz meg komoly összegek kifizetésére, hogy a régi stílusú kedvenc autóikat ismét használhassák úgy, hogy közben sok kompromisszumot sem kell kötniük, mert a lemezek alatt már modern technológia lapul. A Porsche 911-esek mellett talán a klasszikus Mini az, amit a leggyakrabban újraalkotnak a műhelyek, a David Brown Automotive is így tett - csak most elektromos meghajtást pakoltak az apróságba.
Hirdetés
Egy Mininek még ma is a gokartos vezetési élménye az egyik legmeghatározóbb jellemzője, pláne az eredeti Miniknél, amik még kisebbek és könnyebbek voltak. Adott lenne tehát az aggodalom, hogy az elektromos meghajtással karakterét veszti a kisautó, de a David Brown Automotive-nak sikerült mindössze 640 kg-on tartani az autó tömegét - ettől talán már csak a Renault Twizyhez hasonló villanyautók könnyebbek. Méreteit tekintve sem nőtt túl önmagán a Mini eMastered, sőt, a stílus is egyértelműen megmaradt az eredeti, az enyhe sárvédőszélesítések pedig még jól is állnak neki. 97 lóerőt és 175 Nm maximális forgatónyomatékot produkál a villanymotor, az akkumulátor pedig mai szemmel kicsi, 18,8 kWh-s. Ezzel mindössze 177 km-re elegendő áramot tud elraktározni, de városi használathoz ez tökéletesen elég, főleg úgy, hogy még akár otthoni töltővel is 3 óra alatt feltölthető. 100 km/h-ra 8,5 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből, ami a klasszikus Minihez képest szintén nem rossz eredmény, végsebességét 148 km/h-ban korlátozzák. A készítők hűek maradtak az eredeti Minihez odabent is: egy érintőképernyő ugyan bekerült a műszerfalba Android Autóval és Apple CarPlayjel, de az egyéb gombok és az utasteret borító huzatok mind a klasszikus hangulatot hozzák. A David Brown Automotive egyébként minden vevőjének lehetővé teszi a legapróbb részletekig történő személyre szabást, amit munkatársaik saját két kezükkel valósítanak meg. Ennek megfelelően bizonyára a Mini eMastered árcédulája sem alacsony összeget mutathat, de biztos, hogy lesz, akinek ez a múltidéző Mini sok pénzt megér. Mindenesetre Mr. Beant örömmel megnéztük volna annak idején, ha a benzinesről egyszer csak egy elektromos Minire állt volna át.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?