Ne előzd meg a hókotrót, mert nagyon ráfázhatsz!

A KRESZ is kimondja, hókotrót előzni tilos!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Még javában tart a hókotrók évszaka, ám a Magyar Közút munkatársait rendszerint akadályozzák a szabálytalanul közlekedő autósok. Mutatjuk, mit NE csinálj a munkagépjeik közelében!

Ma az ország nagy részén visszatér a hó, éppen ezért a közutasok külön kiemelték: mindenki tartsa be a KRESZ előírásait, és

ne előzze meg szabálytalanul a hókotrókat!

Főként veszélyes ez a gyorsforgalmi utakon, ahol a két sáv hatékony tisztításához két hókotró dolgozik egyszerre: a belső sávban haladó jármű megy elöl, onnan ekézi a havat a külső sávba, ahonnan a mögötte jövő másik gép tolja le mindkét sáv havát az útról. A járművek között csak minimális távolság van, hogy a közlekedők ne kerülhessenek a teherautók közé, ennek ellenére mégis sokan megpróbálják a veszélyes manővert a közutasok elmondása alapján. Az ilyen helyzetek miatt januárban három baleset is történt: a berettyóújfalui, a kardosi és a szegedi esetből is az derült ki, hogy nem a hókotró jár rosszabbul az ütközéssel. A Magyar közút közleményéből kiderül: általában a két konvojban haladó munkagép közé hajt a szabálytalan autós, ahonnan már nem meri megelőzni az első hókotrót, mert nem látja be a pályát a külső sávba ekézett hó, latyak miatt. A nagyobb probléma, hogy innen nagyon nehéz további szabálytalanságok, vagy rosszabb esetben baleset előidézése nélkül kikeveredni: ha a hókotró-konvoj hátul haladó teherautója megpróbálja kiengedni a "beszorult" járművet, akkor a többi autós szinte mindig megpróbálja követni a szabálytalankodó példáját, így még több autó kerül a hókotrók közé. Fontos továbbá, hogy a megfelelő követési távolság is meglegyen, ha ugyanis túl közel mész a sót szóró hókotrókhoz, akkor az autódat fogják jó alaposan megsózni az út helyett, ez pedig a fényezésnek árthat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?