Vége az autópályadíjas szívatásnak

Egy óránk lesz megvenni a pályamatricát felhajtás után

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Közreadták azt a tervezetet, amiben burkolt üzenetként megszüntetik az autósok autópályadíjas szívatását. Matrica nélküli felhajtás után lesz egy óránk még megvenni, így megúszható lesz a 15 ezres bírság.


Végre olyan lépéseket tehet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, amivel megkönnyítik az autósok életét, pontosabban inkább eltörölhetik a nehézségeket az autósok útjából. Honlapjukra feltöltöttek egy tervezetet, aminek több pontja is arról árulkodik, hogy lehet ezt egyszerűen és emberi módon is intézni: a benézett matrica nélküli úthasználatért most már nem fogják feltétlenül kizsebelni a figyelmetlen autósokat. A díjköteles útszakaszokra úthasználati engedély nélkül felhajtóknak ezentúl lesz egy órájuk a felhajtás után, hogy kifizessék az úthasználati engedélyt. Ez azért nagy segítség, mondjuk ehhez az is kell, hogy feltűnjön, hogy fizetős szakaszon járunk. Amíg például az M0 körgyűrű vegyesen fizetős és ingyenes szakaszokból áll, addig résen kell lennünk, hogy éppen hol járunk és észrevennünk, ha jogosulatlanul hajtottunk a fizetős szakaszra. Az új tervezet jóvoltából vége lehet az ellenőrzésenkénti 15 ezres bírságnak, helyette megúszhatjuk az egyszeri 2975 forintos pályamatrica megvásárlásával.
Hirdetés

Az új tervezet szerint továbbá könnyítik a hibás rendszámmal vásárolt úthasználati engedélyek javítását és eltörlik a karakterenkénti javítási költséget. Továbbá a pótdíj nem 30, hanem 60 nap után emelkedne csupán. Az NFM tervezete alapján kevesebb lenne az elírt karakterekből származó buktató, valamint a nagycsaládosok nem csak 4, hanem már 3 gyermek után is kérhetnének kedvezményt a 7 ülésesnél nagyobb autókra vásárlandó D2 matrica árából. Az új tervezet egészen autósbarátnak tűnik, ám arról továbbra sincs szó, hogy megszüntessék az ütközéseket, miszerint egy úthasználati engedéllyel rendelkező autóra ne tudjunk feleslegesen még egy pályamatricát vásárolni. Továbbá az ellenőrzőkapuk kamerájának minőségén is lenne mit fejleszteni, hiszen egy sötétben lefotózott autóról nagyjából ilyen fotókat képes készíteni, amin csak azért látszódhat a rendszám, mert tiszta, de az, hogy milyen autón van, már nem derül ki.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.12.23. at 21:22
    Permalink

    Egyik kollégám is pórul járt tavasszal. A kocsijával elment valahova a felesége, de neki is volt egy útja munka ügyben egy kollégához későn este. Felhajtott az M0-ra, de érintette a fizetős szakaszt is, ráadásul hamarosan jött vissza, de éppen elmúlt éjfél, így az már egy másik nap volt. Ez a kis figyelmetlenség 30 ezer Ft-ba került neki.

Vélemény, hozzászólás?