Felháborodtak az autósok az M0-s új díjszabásán

Még nagyobb dugók alakulhatnak ki Budapesten, ha a teljes M0-s fizetőssé válik

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy felmérés szerint a legtöbb autós elkerülné az M0-s körgyűrűt, amennyiben a teljes szakaszra matricát kellene váltani a jövő évtől, ez pedig egyben azt is jelentené, hogy a fővárosban a mostaninál is nagyobb torlódások alakulhatnak ki.

Közel 3 ezer autós véleményét kérték ki a jövő évtől hatályba lépő új díjszabásról, amely a gyorsforgalmi utakat érinti. Ennek részeként az M0-s autóút teljes egészében fizetőssé válna, ezzel jelentősen megnövelve az agglomeráció és a főváros között ingázók költségeit. A válaszadók 42 százaléka a kérdőívben elárulta, a jövőben inkább a hosszabb, ingyenes utakat választják majd, egy szűk kisebbség, 4 százalék inkább tömegközlekedésre vált. A felmérést készítő autopalyamatrica.hu szakemberei ennek ellenére úgy vélik, nem fog jelentősen visszaesni a körgyűrű forgalma, ugyanis a kényelem még mindig kulcskérdés az autósok számára, ezt pedig az is bizonyítja, hogy a tavalyi évhez képest 25 százalékkal több matricát értékesítettek idén.
Hirdetés
A szakportál azt is elárulta, hogy a megkérdezetteknek csupán 15 százaléka használja napi rendszerességgel a fizetős szakaszokat, míg 27-30 százalék csak hetente, vagy még annál is ritkábban. A válaszadók közel felét nem érintik az új fizetős szakaszok, de abban a kitöltők kétharmada egyet értett, hogy aránytalanul drága lesz így a gyorsforgalmi utakat használni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2023.10.24. at 11:47
    Permalink

    Ez a fizetős körgyűrű egy szánalmas vicc, hogy alig egy éve meszelték el Magyarországot az Európai Bíróságon Budapest levegőminősége miatt, erre a kormány egy ilyen aljas és kisstílű húzással próbálja elérni, hogy sose legyen újra politikai tényező a fővárosban és kapjon egy újabb bírságot az EUtól is.

    A legfélelmetesebb hogy mekkora arccal ismétlik, itt mindenki hülye csak ők teszik jól hogy szembe mennek a forgalommal… Előre, nem hátra szemben a forgalommal…

    A körgyűrűk pont azért épülnek hogy a forgalom jelentős része elkerülje a lakott területet, és ahol fizetős is a pálya, ott sem a városi körgyűrűk…

  • 2023.10.25. at 15:01
    Permalink

    Nem az a baj hogy fizetős lesz hanem hogy nincs mentesítő út ezért a sűrün lakott területekre fókuszálódik a nem fizetős forgalom. Amúgy meg így is kicsi a kapacitása az M0-nak mivel nem körgyűrű. Karácsonyt szeretnék leváltani lehet ezért van az egész, hogy még nagyobb káosz legyen a fővárosban, legyen felelőse.
    Ha ez azért történne hogy így azonnal elkezdjék az északi teljes kör kivitelezését még támogatnám is.
    Én máshol lakom ott is megveszem a megyematricát a pestiek is megtehetik. Csak a bevétel tudjuk hogy máshova kerül, nem a szar utakra, meg nem a gyűrű folytatására.

Vélemény, hozzászólás?