Perelik a Volkswagent az elsüllyedt autószállító hajó ügyében

Megütheti a bokáját a Volkswagen a villanyautó-tűzben megsemmisült óceánjáró miatt

Két különálló pert is indítottak a Volkswagen csoport ellen a 2022 elején elsüllyedt óceánjáró hajó ügyében, állítólag a gyártó nem tájékoztatta kellőképpen a szállítmányozó céget és a biztosítót az autók hajóztatásának lehetséges veszélyeiről.

Körülbelül 401 millió dollárnyi, tehát több, mint 126 milliárd forintnyi új autó, főként Volkswagen, Porsche, Audi, Bentley és Lamborghini veszett oda nagyjából két évvel ezelőtt a Felicity Ace óceánjáró hajón, amikor a hajó kigyulladt, majd néhány héttel később elsüllyedt. A tüzet a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint egy Porsche villanyautó akkucsomajgának a meghibásodása okozta. A legénységet sikerült kimenekíteni, így a kár főként anyagi jellegű, ám ennek ellenére komoly bajba kerülhet a Volkswagen csoport az eset miatt.

Jelenleg ugyanis két, egymástól független per is folyik a cégcsoport ellen, mindkettő a Felicity Ace katasztrófájához köthető.

Az egyik pert Stuttgartban jegyzik, itt a hajót kezelő Mitsui OST Lines és az Allianz biztosító a felperesek, ám ez az eljárás jelenleg szünetel, mivel közben egy másik eljárás keretében mediátori beszélgetések zajlanak ugyanebben az ügyben, egy Braunschweig városában jegyzett perben. Mindkét ügy folytatódni fog, ha nem születik peren kívüli megállapodás. Az ezzel kapcsolatos egyeztetés a Bloomberg információi szerint még ebben a hónapban lezárul. A felperesek azzal vádolják a Volkswagen csoportot, hogy nem tájékoztatta megfelelően az autók szállításával és biztosításával foglalkozó társaságokat a villanyautók akkucsomagjainak veszélyeiről. A Volkswagen elismerte a pereket, ám a részletekkel kapcsolatban nem válaszoltak a sajtó kérdéseire, miközben a Mitsui OST Lines és az Allianz egyáltalán nem nyilatkozott.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?