3,3 milliós támogatás pörgeti a román villanyautó-piacot

Nálunk nincs, Romániában viszont van villanyuató-vásárlási támogatás

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Még vége sincs az évnek, de már most elmondható, hogy több villanyautó fogyott idén Romániában, mint a megelőző két évben összességében.

Romániában az idén több elektromos autót helyeztek forgalomba, mint 2020-ban és 2021-ben együttvéve, és ez az első év, amikor e járművek száma meghaladja a tízezret - közölte kedden a Hotnews.ro hírportál egy elektromos autótöltőket telepítő cég elemzését ismertetve.
Hirdetés
Az év első 11 hónapjában 10 140 elektromos autót helyeztek forgalomba a szomszédos országban, míg tavaly valamivel több mint 6800-at, 2020-ban pedig 3130-at. Ezzel Románia villanyautó-parkja meghaladta a 23 ezret, ami a forgalomban részt vevő járművek egyetlen százalékos értékét sem teszi még ki. Az elemzés szerint ugyanakkor a kereslet látványos megugrása egy korszakváltást jelezhet, persze azt is érdemes megjegyezni, hogy Romániában jelenleg is él a 3,3 millió forintos támogatás (roncsprémium), amennyiben valaki egy korábbi, bármilyen autót ad le a vásárlás során.
Hirdetés
Romániában kevéssé meglepő módon az olcsóbb, kis- és kompakt modellek a legnépszerűbbek: a forgalomba helyezett villanyautók több mint 35 százaléka a hazai autómárka - egyébként Kínában gyártott és persze Renault-csoportos - első elektromos modellje, a Dacia Spring, a második 9,2 százalékos részesedéssel a Renault Zoe, a harmadik helyre pedig a Volkswagen e-up! modellje jött fel 5,5 százalékkal, leszorítva a dobogóról a jóval drágább Tesla Model 3-at.
Hirdetés
Forrás: MTI
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2022.12.14. at 15:58
    Permalink

    Lenéztük a nyuscsukat, fasorban sem vagyunk.
    Köpködtük a szlovákokat, rég lemaradtunk.
    Legyünk őszinték, ide is borítottak gyenge tíz év alatt ~25-35 ezer milliárdot. (ez 12 nulla a 25 után!!!)
    MEGCSINÁLTUK!!!

Vélemény, hozzászólás?