Monoton körözést hozott az F1 brazil fordulója

Pérez és Alonso csatája csempészett némi izgalmat a Sao Paolói Nagydíjba

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Verstappen újabb futamot zsebelt be Brazíliában, Norris pedig meggyőző teljesítménnyel hozta be a McLarent a második helyre. A harmadik hely viszont egészen a célvonalig nyitott volt, a végén mindössze 53 ezredmásodperc döntött.

A 2023-as szezon utolsó sprinthétvégéjét teljesítette a mezőny Interlagosban, így már a pénteki napon láthattak a nézők téttel bíró eseményt a pályán. Az időmérőn érvényesült a papírforma, és Max Verstappen közel három tizedes előnnyel szerezte meg a vasárnapi futamra a rajtelsőséget. Az ítéletidő miatt lerövidített Q3-ban Charles Leclerc futotta a második legjobb időt, míg hatalmas meglepetésre a harmadik helyet a hamvaiból újraéledő Aston Martinnal Lance Stroll zsebelte be, mellőle pedig csapattársa, Fernando Alonso indulhatott. A harmadik sorba a két Mercedes kvalifikált, Hamilton-Russell sorrendben, míg a hetedik helyet a körébe belehibázó Norris szerezte meg. Az egyetlen szabadedzést megnyerő Carlos Sainz csak a nyolcadik legjobb időt futotta, Pérez pedig ismét csúnyán kikapott csapattársától, így csak a kilencedik helyre volt jó az ideje, bár a mexikóinak Piastri kicsúszása miatt bele kellett emelnie a körébe.
Hirdetés

Sprinthétvége lévén szombaton egy új nap kezdődött. Helyi idő szerint a délelőtti sprintszétlövésen kisebb meglepetésre Verstappen elől elcsenték a pole pozíciót, Norris ugyanis ha csak egy hajszálnyival is, de gyorsabb tudott lenni az immár háromszoros világbajnoknál, aki csak a második leggyorsabb időt futotta. Pérez javítva a pénteki nap után a harmadik legjobb időt futotta, mögötte pedig a két Mercedes végzett, a "nagy" időmérővel ellentétben ezúttal Russell-Hamilton sorrendben. Tsunoda sokak megdöbbenésére a hatodik lett, ezzel maga mögé utasítva Leclerc Ferrariját, de a másik Alpha Tauriban Ricciardo is jól ment, aki a nyolcadik helyet szerezte meg Sainz és Piastri előtt.
Hirdetés
Az SQ alatt előkerült a piros zászló is Ocon és Alonso csattanása miatt. Az egykori csapattársak a Senna S kanyarkombinációban találkoztak, miután a francia megcsúszott a rázókövön, és egyenesen a lassan haladó Aston Martinnak csapódott, majd a techpro-falban kötött ki. A sprintversenyen aztán nem sokáig őrizhette Norris az első helyet, Verstappen simán lerajtolta brit vetélytársát. A 24 körös versenyen az első hely kérdése egy pillanatig sem forgott kockán, a harmadik pozícióért viszont a futam első szakaszában izgalmas kakaskodás alakult ki. Pérezt mindkét Mercedes megelőzte a rajtot követő pillanatokban, és eleinte úgy tűnt, a mexikói nem is tud mit kezdeni a csillagos autókkal, ám a futam előrehaladtával a W14-esen gyorsan kopni kezdtek az abroncsok, így a Red Bull játszi könnyedséggel verekedte előre magát a harmadik helyig.
Hirdetés

A brazil sprint pontszerzői:
Helyezés Versenyző Pont
1. Verstappen 8
2. Norris 7
3. Pérez 6
4. Russell 5
5. Leclerc 4
6. Tsunoda 3
7. Hamilton 2
8. Sainz 1

Hirdetés
A vasárnapi nagydíj már a felvezetőkörben tartogatott drámát, hiszen Leclerc a rajtrácsig sem jutott el, elektronikai meghibásodás miatt a hatos kanyarban megforgott, és a falnak csapta az autóját. A rajtot sem sikerült megúszni baleset nélkül: a két Haas túl erőszakosan helyezkedett, Magnussen autója pedig összeért Albon Williamsével, aki nagy sebességgel a falnak csapódott, alaposan leírva a versenyautót. a versenyirányítás rögtön a pályára küldte a biztonsági autót, de a rengeteg törmelék, és a techpro-fal sérülése miatt a végül a piros zászló mellett döntöttek. Néhány tízpercnyi várakozás után a mezőny ismét állórajttal indult neki a 71 körös versenynek. Verstappen mellől immár Norris rugaszkodhatott el, de a britnek sem sikerült megszorongatnia a Red Bullt. Az elrontott első rajt után Alonso gyorsan javított, és megelőzte az időközben elé keveredő Hamiltont. Az első helyért egyetlen kör erejéig alakult ki bárminemű csata: a nyolcadik körben Norris DRS-sel támadta a Senna S után Verstappent, de a holland könnyedén kivédekezte a támadást, majd néhány kör alatt több másodperces előnyt autózott ki. A futam első szakaszában Pérez folyamatosan kapaszkodott felfelé a tabellán, a 18 körre már a negyedik helyen autózó Hamiltont is maga mögé utasította. Az első kiállások után az élmezőny a gumispórolásra koncentrált, így nagy csaták nem alakulhattak ki. A brazil klímát nem minden versenyautó viselte jól, mindkét Alfa Romeónak és Russellnek is a boxban ért véget a verseny technikai meghibásodás miatt. Az utolsó körökben már csak az volt a kérdés, vajon Pérez meg tudja e előzni Alonsót az utolsó dobogós helyért, vagy Zandvoort után újra pódiumra állhat a spanyol. A 70. körben a mexikói a célegyenes végén egy szép bevetődős manőverrel utasította maga mögé vetélytársát, azonban a harmadik helyet mint utóbb kiderült, csak néhány kanyarig birtokolhatta a Red Bull versenyzője, ugyanis Alonso az utolsó körben a második DRS zónában visszaszerezte a pozíciót. Itt viszont még nem ért véget a csata, hiszen Pérez a befutóra nyitott hátsó szárnnyal kanyarodhatott, viszont ez sem bizonyult elégnek, Alonso mindössze 53 ezreddel ugyan, de megszerezte az utolsó dobogós helyet. Az élen Verstappen futott be több mint 8 másodperccel a második Norris előtt. Ötödikként Strollt intette le a kockás zászló, míg az egyetlen talpon maradt Ferrarival Sainz jött be hatodikként. Gasly remek futamot teljesített, egészen a hetedik helyig egerészte magát, Hamilton viszont csúnyán visszacsúszott, csak a nyolcadik lett, az utolsó pontszerző helyeken pedig Tsunoda és Ocon osztozkodtak. Folytatás két hét múlva a visszatérő Las Vegasban!
A Sao Paolói Nagydíj végeredménye:
Hirdetés

Versenyző Pont
1. Verstappen 25
2. Norris 19
3. Alonso 15
4. Pérez 12
5. Stroll 10
6. Sainz 8
7. Gasly 6
8. Hamilton 4
9. Tsunoda 2
10. Ocon 1


Hirdetés
A bajnokság állása a brazil hétvége után:
Versenyzők Pontszám Csapatok Pontszám
1. (világbajnok) Verstappen 524 1. (világbajnok) Red Bull 782
2. Pérez 258 2. Mercedes 382
3. Hamilton 226 3. Ferrari 362
4. Alonso 198 4. McLaren 282
5. Norris 195 5. Aston Martin 261
6. Sainz 192 6. Alpine 108
7. Leclerc 170 7. Williams 28
8. Russell 156 8. Alpha Tauri 21
9. Piastri 87 9. Alfa Romeo 16
10. Stroll 63 10. Haas 12

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?