2023-ban is a gyorshajtás miatt történt itthon a legtöbb baleset

Szinte minden jelentős mutatóban kedvezőbbek a baleseti adatok, de még mindig van min javítani

Közel ugyanannyi baleset történt 2023-ban a magyar utakon, mint az azt megelőző évben, viszont kevesebb halálos ütközés történt, ellenben az esetek jelentős része még mindig felelőtlenség miatt történik.

Közzétette a rendőrség a 2023-as évre vonatkozó baleseti adatokat. Eszerint a múlt esztendőben 14 355 személyi sérüléssel járó történt, ami 2,7 százalékos csökkenést jelent 2022-höz képest. A legtöbb csattanás nem meglepő módon Budapesten történt (3005), de Pest vármegye és Szabolcs-Szatmár-Bereg is ott van a negatív top3-ban, ellenben a legkevesebbet Tolnában rögzítették, szám szerint 285-öt.
Hirdetés
Ezekből 4056 járt súlyos sérüléssel, amely 5,9 százalékos javulást jelent. Budapest és Pest vármegye ebben a mutatóban is az élen áll, viszont a legkevesebb súlyos baleset Bács-Kiskunban történt. A halálos kimenetelű incidensek mutatójában még jobb tendencia figyelhető meg, hiszen 8,8 százalékkal kevesebb ilyen történt. Számszerűsítve 469-en vesztették életüket 2023-ban a magyar utakon, míg 2022-ben 537-en, ez 12,7 százalékos csökkenés. A személyi sérüléssel járó balesetek fő oka még mindig a gyorshajtás a rendőrség adatai szerint: tavaly az csattanások 26,65 százalékát a sebesség túllépése okozta elsősorban, de az elsőbbségadási jog is előkelő helyen szerepel ebben az összevetésben, ugyanis a helyszínelők a balesetek 25,46 százalékában tették felelőssé ezt. A képzeletbeli tortából szintén nagy szeletet vágott ki magának a kanyarodás (15,52%) és a követési távolság elmulasztása is (7,23%), de a figyelmetlenség is sok baleset okozója volt (8,32%). Örvendetes ugyanakkor, hogy az ittas állapotban előidézett baleset száma jelentősen visszaesett 2022-höz képest - 15 százalékot - de még így is 1016 baleset következett be alkoholfogyasztás miatt.
Hirdetés
Az okozó járművek típusát is részletesen ismertették a rendőrök. Ez alapján toronymagasan a személyautók idézték elő a legtöbb bajt, hiszen 9376 esetben őket találták felelősnek, ami az összes baleset 65,32 százaléka. Mögöttük a kerékpárosok következnek, csupán 10 százalék fölötti mutatóval (1487 eset), de a tehergépkocsisokat is 1112 alkalommal mondták ki bűnösnek. A gyalogosok, az autóbuszok, és a motorosok aránya ebben az összevetésben az 5 százalékot sem éri el.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?