Feltámasztották az első magyar Astra ikertestvérét

Újra régi fényében ragyog a "majdnem első" Astra F

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az Opel Szentgotthárd munkatársai önerőből varázsolták újjá azt a harminc éves Astra F-et, ami a gyár udvarán porosodott.

Különleges rendezvényekkel ünnepli harmincadik évfordulóját a szentgotthárdi motorgyár, amely 1992-ben autószerelő üzemként és motorgyárként indult. Ám a rendezvények mellett egy különleges projekten is dolgoztak az Opel Szentgotthárd munkatársai. Ez pedig nem más mint annak az Opel Astra F-nek a felújítása, amely harminc éven keresztül a gyár udvarán hirdette a dicső múltat. Ez az autó ráadásul az elsők között gördült le a gyártósorról, tehát annak a „hivatalos” első Astrának az ikertestvére, amelyet a Budapesti Közlekedési Múzeumban állítottak ki. Ám a "majdnem első" Astrát sajnos megviselték az időjárás viszontagságai, az elmúlt harminc évben. Ezért a gyár munkatársai kezdeményezték a felújítását. Megalakult tehát egy lelkes kis csapat a gyárban különböző beosztásban dolgozó munkatársakból, akik szívügyüknek tekintették az autó állagának megóvását. A gyárcsarnok egyik szögletében kialakítottak egy szervízműhelyt, elkezdték kutatni a cserére szoruló alkatrészeket a világhálón, és elkezdődött a felújítás. Ahogy haladt a munka egyre növekedtek az elvárások is: míg először csak a külcsín visszaállítása volt a cél, később már a motor felújítása is! Egy harminc éve nyugvó motornál ez nem kis feladat, de annak állapota bizakodásra adott okot.
Hirdetés
A karosszéria régi fényének helyreállítása az egyik munkatárs otthoni műhelyében történt. Az egész munka pedig körülbelül két hónapot vett igénybe, tekintettel arra, hogy a kollégák a rendes munkájuk mellett végezték a felújítást. A felújított, régi fényében tündöklő Astra bemutatójára a Szentgotthárdi színházban került sor a gyár harminc éves történetét bemutató fotókiállítás megnyitóján. A helyszínre már saját lábán érkezett az autó! A megnyitóra meghívott munkatársak és helyben élő, ma már nyugdíjas volt munkatársak is örömmel fényképezkedtek az autóval, és mindenkit lenyűgözött a 30 éves Astra. De a gyár udvarára már nem kerül vissza, hiszen védettebb helyen, az Opel Szentgotthárd gyárcsarnokában lesz kiállítva.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?