10 milliós eladás: ez a Toyota Land Cruiser eddigi mérlege

Tűzön-vízen át vezetett a Toyota Land Cruiser útja

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Gondoltad volna, hogy már 68 éve gyártják a Toyota egyik legmegbízhatóbb modelljét?

A modell egyik ékessége: a Toyota Land Cruiser Prado - a 150-es sorozat része

Hogy egész pontosak legyünk, 1951. augusztus 1-jén kezdődött meg a japán márka legrégebbi piaci modelljének gyártása. Igaz, akkor még Toyota Jeep BJ-ként futott, és csak 3 évvel később változtatták meg az elnevezését a ma már jól ismert névre.
Hirdetés

A modell hamar az ügyfelek kedvencévé vált megbízhatósága, illetve tartóssága miatt, no és persze azért, mert abszolút alkalmazkodni tud a rossz útviszonyokhoz is. Legyen szó akár a sivatag homokjáról, vagy a hegyvidéki görgetegekről, a Land Cruiser évtizedes fejlesztése során mindig ügyeltek arra, hogy ezeket az előnyös tulajdonságokat ne öljék ki a DNS-éből.
És, hogy milyen kihívásoknak felel meg ma a Toyota Land Cruiser? Nos, többek között Afrikában, Burundiban maláriafertőzött gyerekeket szállít a klinikákra, míg Ausztráliában cink- és rézbányászathoz használják előszeretettel - akár 1600 méteres mélységben is.
Ugyanakkor a szarvasmarhák terelését is ezzel oldják meg mintegy 8000 négyzetméternyi területen, ezzel szemben Costa Ricában például a 3500 méteres magasságban fekvő sárgarépaföldeken segítik a munkát. Ezek mind olyan területek és domborzati viszonyok, amiket az ember nem, vagy csak nagy nehézségek árán lenne képes megközelíteni, úgyhogy elkél a járgány segítsége.

A két ős: balra a Toyota Jeep BJ 1951-ből, jobbra pedig az 1955-ben frissen átnevezett Toyota Land Cruiser 20-as sorozat


Éppen a szívóssága miatt, az elmúlt 68 év során lassan, de biztosan világszerte megszerették a Toyota Land Cruisert. Igaz, az 1 millió eladott példányhoz 30 évre volt szüksége, az 5 milliós mérföldkőhöz 25 évvel később ért el, míg a 10 milliós rekordot az első példány gyártása után 68 évvel, idén jegyezhették fel a naptárban.
A kitartó bizalomnak egyértelműen meglett az eredménye, de a jövő a Land Cruiser, illetve vevői számára is ígér még újítást, a Toyota ugyanis azt ígéri, hogy 2025-re nem lesz egyetlen olyan autója sem, amelynek ne lenne részben vagy teljesen elektromos hajtással elérhető alternatívája. Ez pedig a Toyota Land Cruiser számára is tartogat izgalmas meglepetéseket – kíváncsian várjuk, hogy tényleg így lesz-e.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?