1,6 literes dízellel is kérhető lesz a Superb

Új alap TDI-vel bővül a legnagyobb Škoda kínálata

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Változatlan teljesítmény és menettulajdonságok mellett érezhetően takarékosabb a Superb új dízele, mint a régi 1,9-es erőforrás.

Azáltal, hogy az új motor kapcsán sokkal kulturáltabb üzemről beszél, maga a Škoda is beismeri a sajtóközleményben, hogy az adagolófúvókás motorok felett bizony már eljárt az idő. Addig volt létjogosultságuk, amíg a közös nyomócsöves rendszerek hátrányban voltak a befecskendezési nyomás tekintetében, azonban ennek ledolgozása megtörtént pár évvel ezelőtt. Ezt követően a Volkswagen konszern elkezdte az átállást, de az 1,9 literes blokk valahogy kimaradt a folyamatból, miközben néhány modellben benne maradt. Voltaképpen mostanáig ezt szerelték alap dízelnek a Škoda Superb motorterébe, olyannyira, hogy még a szupertakarékos Greenline változat is az adagolófúvókás (PD - Pumpe Düse) négyhengerest kapta. A Bosch azonban már tavaly ősszel leállt az adagolófúvókák gyártásával, ezért nem lehetett tovább halogatni a váltást.

Mostantól az 1,6 literes, közös nyomócsöves dízel a Superb standard TDI-je, amely változatlanul 105 lóerős teljesítménnyel rendelkezik. A nyomaték gyakorlatilag ugyanúgy 250 Nm, de ezt már szélesebb tartományban – 1500-2500 1/min között – tudja a motor. A nulláról 100-ra gyorsulás ideje nem romlott, a végsebesség azonban 2 km/órával csökkent - ez jóformán statisztikai adat, semmi több -, viszont sokkal fontosabb, hogy a szabványos fogyasztás terén 14 százalékkal kevesebbel is beéri a Superb 1.6 CR TDI.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?