2 millió forintért hirdetnek egy Trabantot a Használtautón

A Balatonig kell autózzunk, ha látni szeretnénk a 2 millió forintos, 30 éves Trabantot

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kereken 2 millió forintért hirdetik, de mivel 30 éves, rögtön vihető is OT vizsgára, állapota állítólag olyan jó. Ráadásul nem is felújításnak, hanem a gyári jellemzők megőrzésének köszönhetően.


Kinek ne lenne az álma egy garázsban megőrzött 30 éves autó, ami jó állapotú, ugyanakkor időutazást ad? 30 évvel ezelőtt aligha gondoltuk volna, hogy épp a KGST-éra "belépő autója", a Trabant lesz menő hippiautó, de ma ez így van, Németországban (is) él a Trabant-láz, s hazánkban is bőségesen vannak a pöfékelő kétüteműnek rajongói, Budapesten több autókölcsönző is specializálódott már a típusra. A legendák szerint az sem baj, ha elromlik, hiszen sokan nosztalgikus örömmel ugranak rá az autóra, amit végre meg tudnak szerelni, akár emlékezetből is. Alighanem ezt a rajongást kívánja meglovagolni egy tulajdonos, aki a Használtautó.hu oldalra töltött hirdetés szerint nagynénje kiváló állapotú, nem felújított, hanem eredeti(hez közeli) állapotban megőrzött, jellegzetes libafos zöld Trabantjáért kereken 2 millió forintot kér.
Hirdetés

A hirdetés szerint az autót csakis nyáron, jellemzően a balatoni nyaraló és az attól 25 kilométernyire lévő lakás között használták, télen garázsban tárolták, s éves átlagban 2000 kilométert sem tettek meg vele. A 30 éves autóban így aztán még 60 ezer kilométer sincs. A nem az elnyűhetetlenségéről, ellenben filléres és egyszerű javíthatóságáról ismert 601-es kárpitján persze vannak használati nyomok, s féke is gyenge, ami nagyjából "alapértelmezett" egy ennyi idős autónál. Ugyanakkor az kétségtelenül igaz, amit a hirdető is ír, a minden porcikájával eredeti Trabantba ülés egy időutazással érhet fel, hát még a beindítása, a jellegzetes - tramparamtramparam - motorhanggal. És utóbbi miatt mondható nagyjából reálisnak az összeg, amit elkérnek az autóért. Egy eredeti állapotában megőrzött, de oldtimer korú autó érhet ennyit, ha ritkaságnak számít. Márpedig kevés Trabant maradt meg gyári állapotban. Igaz, a kormánykerék ezen sem tűnik eredetinek. De utóbbi persze még viszonylag egyszerűen orvosolható. Ha Hofi velünk lenne még (Isten nyugosztalja!), bizonyára úgy adta volna fel a hirdetést, hogy "Gyári állapotú Trabi eladó, csak egy jó kormány kellene bele". A fotókon látható háromküllős ugyanis bizonyára jobb fogású a gyárinál, de mégsem az igazi.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2018.08.27. at 10:02
   Permalink

   Dehogyisnem. Mondjuk Németországban, és szerintem még a duplájáért is. Tegnap volt a Tényekben is a Trabiról egy bejátszás, az idős hölgytulaj elmondta, hogy főleg külföldi vevőre “ácsingózik”.

    • 2018.08.27. at 11:59
     Permalink

     De nekik van mit… Ők máshogy viszonyulnak a Trabihoz, mint mi, mivel ők a gyártó ország. A múltjuk egy szeletkéje, történelmi jelkép. A kultusz, ami a Trabikat körbeöleli, teljesen elhomályosítja a vitát arról, hogy jó autó volt-e vagy sem.

     • 2018.08.27. at 12:17
      Permalink

      Szerintem jó autó volt, de erről nem is volt szó. Viszont 2 millió egy ennyit futott autóért irreálisan sok. Ha 0-5000 körül lenne benne talán. Itthon lassan drágábban árulnak ilyen szoci autókat mint kint mert mindenki azt hiszi aranyon ül. Aztán utána jön a pofáraesés, amikor senkinek sem kell, csak erről már nem szívesen ír vagy büszkélkedik senki sem.

     • 2018.08.27. at 12:21
      Permalink

      Gyorsan megnéztem neked. A katalógus szerint a legjobb besorolás, ami azt jelenti, hogy szebb mint a gyári, utolsó csavarig restaurált ér 1.8 milliót. Ez az autó ennyi futással max grade 2 ami olyan 1 milliót ér legjobb esetben. Ezt a német is nézi hidd el.

 • 2018.08.27. at 14:02
  Permalink

  Két apróság ezzel kapcsolatban: 1. az igazi pénz nyugaton van (pontosabban, Nyugat-Európa észak-nyugati részén, BENELUX és Németoszág nyugati tartományaiban), és ott nem “veterán” autókkal akarnak szívni,hanem a régi megvalósítatlan álmaikat váltják valóra (brit roadsterek, 911-es belépő ferkák), többek között azért mert ezeket már nem terheli semmilyen adó vagy műszaki követelmény, míg saját autónak csak valami alacsony csúcsteljesítményű környezetkiímélő autót vehetnek (ez a két kritérium egy leszabályozott négyhengeres dízelt jelent rendszerint).

  Ezért van az hogy az elmúlt 3 évben szinte nem is láttam Trabantot komoly kiállíátáson. Ahogy szögletes vagy csepp Kadettet, vagy szinte bármilyen Opelt sem.

  2. A hirdetett oldtimer árak köszönőviszonyban sincsenek a valódi árakkal. Érdemes megnézni, hogy Csikós úr mennyit szívott a Ponton mercivel, egy remek, tökéletesre restaurált Mercedessel (amiből nem maradt fenn sok (pont a fenti 1-es pont miatt), én sokkal több Gullwing SL-t láttam kiállításokon vagy akár utcán), és végül mennyiért adta el.

  • 2018.08.27. at 19:56
   Permalink

   Az a baj, hogy marha sokan belevágnak átgondolatlanul és az autó értékének a többszörösét képesek beleölni, majd azt hiszik az annyit is ér. Hát sajnos ez nem így van, aki ilyembe belevág pontosan ugyanolyan mint egy rossz üzleti tervvel vállalkozást indítani.

  • 2018.08.27. at 21:32
   Permalink

   Ez az ár amit írtam, az aktuálisan eladott autókból számolt ár. Sajnos akár mennyire is kedves valakinek, vagy akár mennyit is lát ebbe az autóba bele, ez maximum 1 milliót ér és szerintem ehhez is nagyon nagyon sokáig kell árulni, hogy egy vevő jelentkezzen rá. Főleg itthon.

 • 2018.08.28. at 21:20
  Permalink

  mobile.de , meglehet nézni, hogy a németek hogy viszonyulnak hozzá, nagy a szórás, de valamennyire azért viszonyulnak egymáshoz.
  annyi, hogy 9900 eur-ért van 291km-es, 40 ezer km-esek meg vannak 6400 ért. ezek a haszonleső árak, aki meg nem gennyeskedésre megy, az 1900 eur-ért ad szép állapotú (60-70ezer km-el). bár nem én vagyok a célközönség én egy fél csomag mogyorót sem adnék ezekért a lomokért :DDDD

Vélemény, hozzászólás?