200 000 autót pusztított el Sandy

Nagyjából 200 ezer totálkáros autó a múlt hétvégi amerikai hurrikán mérlege

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mintegy 15 ezer, még ki nem szállított új autót fújt magával a hurrikán, a lakossági károkat is hozzátéve összesen 200 000 körül járhat a négykerekű áldozatok száma.


A múlt heti Sandy hurrikán volt az Egyesült Államok történetének legnagyobb vihara, az általa okozott károk felmérése is folyamatban van, s ki tudja, mikorra sikerül mindent számba venni, és eltakarítani a maradványokat. Az Automotive News értesülései szerint csak a Toyota, a Chrysler, a Nissan és a Honda mintegy 15 000 új autónak mondhat búcsút a pusztítást követően: ennek körülbelül 40%-át, mintegy 6000 autót tesznek ki az eladhatatlanná vált Nissanok és Infinitik, míg a Toyota newarki gyártóüzemében 4000 autót mosott el az ár, bár megeshet, hogy ebből 1000 példány még menthető.
Hirdetés

Vihar által érintett kereskedésekben további 825 Toyota vált használhatatlanná, míg az Acura és a Honda dílerei 3440 autót küldenek bontásra a szeméttelepekre. Hozzájuk képest 825 autóval jól járt a Chrysler, de még jobban a koreaiak: a Hyundai mindössze 400, a Kia pedig csak 200 autójától lesz kénytelen megválni. Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, mintegy 320 Fisker Karmát is elmosott Sandy, a Ford és a General Motors pedig még nem adta ki a pusztítás statisztikai adatait. Arról egyelőre egyik gyártó sem regélt, hogy mennyibe fog kerülni a kiesett autók pótlása. Az amerikai autókereskedőket tömörítő NADA (az MGE tengerentúli megfelelője) úgy becsülte, hogy az imént felsoroltakon kívül összességében mintegy 200 000 magánkézben levő autót tehetett tönkre a kontinens eddigi legnagyobb vihara.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?