30 000 Ft a figyelmetlenség ára, és a NAV be is hajtja!

Fix traffipax villantott a figyelmetlen autósra. Mit tehet?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Olvasónk gyakorlatlan autósként fix traffipaxba futott az éj leple alatt. Talán a kamerán kívül senki sem látta.

Miként az az olvasónktól kapott levél tárgyából kiderült, az M1-M7 autópálya törökbálinti összeérésénél fotózta le a fixen telepített traffipax.
Egyik este barátomtól jövök haza az éjszaka közepén, az M7-es autópályán. Életemben először járok arra, stabil 110-120 km/órát tartok a 3 sávos autópályán. Beérek Pestre, de továbbra is több sávos az autópálya, természetesen korom sötétségben küzdök a fáradtsággal. (Szerintünk inkább csak a törökbálinti bevezető lehetett, ugyanis Pesten már a később említettnél is szerényebb sebességkorlátozás lenne érvényben). Sebesség korlátozó táblát nem láttam csak jóval korábban egy 100-as táblát, egy eső kiegészítéssel, de akkor az már mintegy hete nem esett.
Egyszer csak egy villanásra leszek figyelmes. Mondom magamban, biztos valaki villogott vagy ilyesmi. Erre rá 1 hónapra jön ki a csekk 30 ezer forintról, mivel 121 km/órával mentem a 100-as táblánál. Szerintem ez a szívatás!
Májusban jött ki a csekk. Nem fizettem be, mert a telefonos ügyintézőnek is elmondtam, igazságtalannak és pénzlenyúlásnak vélem. Most volt 4 hónapja és másik csekket felszólítást nem küldtek. Mire számíthatok?

Dr. Mándi Sándor - autójogász állásfoglalása
Egy szép hajnali órán megjelenik a NAV (leánykori nevén APEH) a számlavezető bankodnál és késedelmi pótlékostul, kamatostul, fájdalomdíjastul és mindenestül, amit még rá bírnak pakolni leemelik a számládról hangos röhögés mellett. E sorok írója is járt úgy, hogy súlyos ígéreteit az APEH-inkasszó miatt nem tudta teljesíteni. Tehát ne feledd, "óvakodj az APEH-tól"! Ha nincs bankszámlád, viszik a hűtődet, TV-det! Ha te is a balga munkavállalók közé tartozol, letiltják a fizetésedből.
Elmondanám, hogy a néhai APEH úgy ki van hegyezve, hogy ha tehetné, felnégyelne és kiszegezne a vár sarkaira. Eljárásuk igen durva és könyörtelen.
Visszatérve a gyorshajtásra, átolvastam a KRESZ-t kétszer is, de nem találtam passzust a fáradt gépjárművezetőre vonatkozóan, mely felmentené a sebességkorlátozás alól. Valóban van olyan tábla az M7-esen, mely kifejezetten esős időben korlátozza a sebességet, de azon a szakaszon, amit te leírtál, minden helyzetben 100 km/óra a maximum.
Dr. Mándi Sándor - autójogász[/url]
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 10:55
  Permalink

  “Amúgy nem értem, hogy a válaszban mire fel a tegeződés…”

  Van egy évek óta kialakult íratlan szabály a fórumozók körében, mégpedig az, mindenki mindenkivel tegeződik. Mint régi, hosszú évek óta ebben részt vevő, (az autonavigátor egy fiatal új fórum) nekem rendkívülien szúrta a szemem egy egy vélemény, eszmecsere, amikor magázódással találkoztam, csak eddig nem szóltam. Szerintem olyan ez, mint ami az Amerikában kinn élő magyaroknál aranyszabály, mindenki mindenkivel tegeződik, korra, nemre, képzettségre, és társadalmi pozícióra tekintet nélkül.

 • 2017.10.31. at 10:55
  Permalink

  Inkább örüljön a levélíró, hogy nem egy “kint felejtett” 60-as táblánál mérték be. Csak aznap, csak Önnek, csak ott akciós fotósorozat…

  Amúgy nem értem, hogy a válaszban mire fel a tegeződés…

 • 2017.10.31. at 10:55
  Permalink

  Érdekes amit írsz, ugyanis Nyugat-Európa, illetve az EU legtöbb országában is ugyanazok a sebességhatárok (50-90-110-130) vannak, mint nálunk. Pedig ott nem volt soha “cucialista” autós korszak. A sebességhatárt pedig nem az autók teljesítményéhez szabják, hanem a biztonságos közlekedéshez és a lehetségesen előforduló forgalmi szituációkhoz. Hiába van neked M5-ös BMW-d, attól még nem mehetsz városban 140-nel, függetlenül attól, hogy milyen kormány van hatalmon.
  Egyébként pont a fajtád miatt halnak meg hétvégenként tucatnyian, mert azt hiszed, a táblák csak szívatásból vannak kirakva, és annyi eszed van, hogy ezt széles körben meg is osztod.

 • 2017.10.31. at 10:55
  Permalink

  Felesleges politikát bevinni a gyorshajtásba. Tábla van és traffipax, meg fotózás. A békés Németországban minden lépésnél fotóautomaták vannak, aki gyorsan megy, annak megy a büntetés. Városban, autóúton, alagútban, átkelőnél, össze-vissza mindenfelé ott vannak. Sajnos belefárad az ember és elbambul, a jó autókban nem érezni a tempót, beleszaladunk. Mondjuk más téma, amikor direkt vadásznak pénzbeszedésre, ez undorító és igazi keleteurópai szemétség, spec. magyar mocsokság is, amikor a kint felejtett(?) táblánál leselkednek. Igaziból utakat kéne építeni, és akkor lehetne haladni, nem lenne tébolyult az agy, hogy milyen dugók vannak és milyen lassú a régi gépkocsipark. Meg a mentalitás… amikor csakazért is 80-nal mennek a belső sávban, ha tud akadályoz. Anyós, főnök, feleség, impotencia, megélhetés, minden velünk van az úton, egyeseknél ez döntő…

 • 2017.10.31. at 10:55
  Permalink

  Egy állást ajánlanék a tiltakozók közül bárkinek. Az állás stabil, mert gyakorlatilag bármikor előfordulhat újra meg újra különösen mániákus gyorshajtás esetén. Ajánlanám, hogy menjen ki az arra elhivatottakkal baleset után placcot takarítani közúton, vagy autópályán, ahol az eset előfordult. Fém hulladék, szerves hulladék kupacban néma, vagy hangos ( az eset súlyosságától függően) színes váladék eltávolítása a felületről, önkívületi állapotban levő fazonok lecsillapítása stb. Menjen már ki egyszer vagy kétszer ahogy az adrenalin szintje kívánja, oszt utána pofázzon ha mindezt kibírta és még kedve is van hozzá!

 • 2017.10.31. at 10:55
  Permalink

  Egy állást ajánlanék a méltatlankodóknak. Az állás stabil és nagyszerűsége is ebben van mert bármikor előfordulhat. Vegyen részt az illető legalább egyszer, vagy kétszer egy gyorshajtásból eredő baleset maradékának eltakarításában az arra hivatottakkal. Fémhulladék némi szerves hulldék kupacban hangos vagy néma mindegy (neki legalább is) meg a placc feltörlése némi színes váladékok után. Ha ez hiányzik az adrenalin szintjének akkor csak menjen bátran álljon közéjük és utána pofázzon harsányan, ha van kedve!

 • 2017.10.31. at 10:55
  Permalink

  Az autópálya magyarországban vagyis abszurdisztánban arra való hogy minél kisebb sebességgel menjél és hogy jól megszívasson a NAV. ha egyedül vagy Hegyeshalomtól Budapestig az autópályán akkor sem mehetsz gyorsabban mint az a szivató táblák megengedik. Ezek a sebességhatárok még a cucialista autós korszakra vannak beállítva. Az állampolgár pedig arra való hogy szívassák. Erre még nem jöttél rá ? Akkor esetleg olvasgassad a kétharmados ámokfutás debil törvény tervezeteit.

 • 2017.10.31. at 10:55
  Permalink

  Ezek szerint még elbújt -a szlengben- szurikáták sem kellenek a gyorshajtás regisztrálásához Neked, akkor innentől tartsd be a sebességhatárokat. A fáradtság nem felmentő, hanem súlyosbító körülmény. Ismereteim szerint ez vezetést kizáró ok a KRESZ szerint.
  Adós és bűnös még csak fizess!

Vélemény, hozzászólás?