A 10 lóerőtől napjainkig: 115 éves lett a Rolls-Royce!

Ez az ikonikus márka sosem megy ki a divatból!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

1904. május 4-e egy ígéretes barátság kezdete volt, ekkor találkozott először Charles Rolls és Henry Royce. A többi pedig már történelem.

Bár Henry Royce már 1884-ben megalapította autógyártó cégét, melynek első, kéthengeres és mindössze 10 lóerős járműve csak 1904-ben hagyta el az üzemet, még abban az évben megismerkedett későbbi társával, Charles Rolls-szal.
Két évvel később, 1906-ban a Párizsi Autószalonon debütált a Rolls-Royce márkanév alatt futó Silver Ghost, amit akkor a világ legjobb autójának választottak. Az autóban egy 7 literes, 50 lóerős és soros motor volt, 4 sebességes váltó, plusz tekercs- illetve mágnes-gyújtás. Ekkor még csak 10 autót adtak el, de a márka a kezdetek óta valódi luxusmárkává nőtte ki magát: 2018-ban a világ 50 országában már 4.107 járművet értékesítettek.
Hirdetés

Az azóta eltelt 115 év során gyártottak repülőgép-hajtóművet, felvásárolták a Bentley-t, betörték és meghódították az amerikai piacot, és akkor a Black Badge szériáról még szót sem ejtettünk. Annak ellenére ugyanis, hogy a Silver Ghost óta mind a formatervek, mind a motorok terén történt némi átalakulás, a Rolls-Royce nem vesztette el aktualitását.
De 2017-ben érkezett a konzervatívabb formavilágú Sweptail is, ami egészen új szintre emelte a luxusautó fogalmát. Nemcsak az egyedi belsőépítészeti megoldásoknak köszönhetően, amik közül az egyetlen palack 1973-as Dom Pérignon pezsgőnek fenntartott pezsgőhűtő külön szót érdemel. És ki tudja még, hogy hol lesz az út vége?
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?