A benzinfüggők országa vagyunk

800 forintos benzinárnál tennénk le az autót - kutatás a benzinár-érzékenységről

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Több mint 6000 magyar autótulajdonos töltötte ki a Használtautó.hu kérdőívét, amiben górcső alá vettünk egy kényes témát: mennyire befolyásolja mindennapi autóhasználatunkat az üzemanyag ára?


Kis magyar benzinár-körkép
A ’90-es évek elején taxisok ezrei vették blokád alá a nagyobb városokat és határátkelőket a 65%-os benzináremelés miatt. Literenkénti 36 forintról emeltek átlagosan 64 forintra. A kilencvenes évek végén már a 200 forintos benzinről panaszkodhattunk, aztán 2006 tavaszán a 95-ös benzin ára átlépte a 300 forintos lélektani határt és hónapokon át kiváló okot adott a bosszankodásra. Azóta sem állt meg az emelkedés, az üzemanyagárak 2012-ben literenkénti 450 forint magasságában érték el csúcsukat, azóta kisebb-nagyobb változásokkal stagnálnak. Voltak már azóta 350 forint alatt is, most épp a 400 forintos literárat közelítik, de úgy tűnik az üzemanyag drágulás nem igazán lombozza le a magyar autóvezetők kedvét.Befolyásol minket, ha erősen drágul az üzemanyag?
A kitöltők 66%-a válaszolta, hogy egyáltalán nem befolyásolja, ha jelentősen emelkedik az üzemanyag ára és csak minden tizedik válaszadó érzi úgy, hogy közepesen, vagy erősen gyakorol rá hatást az esetleges áremelkedés.
Letenni a kocsit? Na, még mit nem!
Vannak, akik a munkájuk miatt, vannak, akik kényelmi okokból nem teszik le az autójukat, és persze ismerjük mi is a friss autótulajdonost, vagy az autómániást, aki a szomszédhoz is kocsival megy, télen pedig lekaparja a jeget a szélvédőről, felfűti a kocsit, és levezet az ABC-ig, ami 5 perc lenne gyalog, csak azért, mert megteheti.
Hirdetés
A kitöltők 86%-a akkor sem használna gyakrabban tömegközlekedési eszközt, osztaná meg az autóját, vagy váltana más, alternatív közlekedési módra, ha jelentősen emelkedne az üzemanyag ára. A villamos meg a bicikli várhat, ők inkább kifizetik a drágább benzint, de nem teszik le a kocsit.
Megnézzük az árakat, mielőtt tankolunk?
A felmérés szerint a sofőrök 39%-a nézi meg az üzemanyag árát mielőtt tankolna, 61%-uk viszont nem, tehát többen tankolunk „vakon”, mint tudatosan.
Van kedvenc színed? Az nincs, de kedvenc benzinkutam van!
Kertipartikon ismerkedős kérdésnek ajánljuk: a „hova jártál egyetemre?” vagy a „mi a kedvenc filmed?” helyett az „és neked melyik a kedvenc benzinkutad?” kérdést, amire 10-ből 7 embernek lesz válasza. A kérdőív szerint az autótulajdonosok 71%-ának van kedvenc töltőállomása, és 53%-uk nem azért preferálja az adott kutat, mert ott olcsóbb az üzemanyag.
800-nál a legtöbben kiszállnának
A legtöbb autós, a kitöltők 28%-a, 800 forint/liter benzinárnál tenné le az autót, de sokan már 500-nál kiszállnának. 19%-uk csak 1000 forint feletti literárnál mondaná azt négykerekű barátjának, hogy kicsit tartsunk szünetet.
A Használtautó.hu oldalon futtatott felmérésből jól látszik, hogy bár az üzemanyagárak alakulására sokan figyelnek, az autósok zöme nem módosít sem autózási, sem tankolási szokásain az árak liftezése miatt. Ahhoz, hogy az üzemanyagok drágulása számottevő autóst kényszerítsen egyéb közlekedési formára, a jelenlegi árak duplázódása lenne szükséges a felmérés szerint. Igaz, a sofőrök talán könnyelműen nyilatkoztak ilyen bátran, annak köszönhetően, hogy napjainkban még nominálértéken is olcsóbban tankolhatunk, mint 7 évvel ezelőtt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2019.03.27. at 21:47
  Permalink

  6 v. 7 éve mikor 500 körül /alatt volt, durván kevesebb autó volt a fővárosban, reggel és este is simán lehetett közlekedni, hiába volt drágább, kevesebbet fogyasztott belőle az autó.

  15-20perc alatt jöttem-mentem 9.ker.-Duna pláza vonalon, ez amúgy csúcsidőbe min. a duplája.

 • 2019.03.28. at 11:14
  Permalink

  Az emberek hazudnak az ilyen tesztekben, elsősorban magukat csapják be. (sokan a mai napig amikor autóznak, csak azt számolják, mennyi üzemanyagot kell tankolni az autóba)

  Apropó, ma nem VárkonyiG szakértett reggel a Millásban, hanem használtauto.hu-s statisztikákról volt szó, aki nem hallotta, holnaptól keresse meg a podcastek között (https://millasreggeli.hu/rovat/podcast/ 8-9 között, én is csak a végét kaptam el)

Vélemény, hozzászólás?