A főút közepére tekert: az autós mindent megtett, mégis elütötte

Ezért figyelj az autókra a biciklin ülve: kórházba került az elgázolt kerékpáros

A közlekedés nem játék, főként igaz ez akkor, ha mi vagyunk a "gyengébbek". Kerékpárosként is fontos, hogy betartsuk a szabályokat, ugyanis az autóknak féktávolságuk, a sofőröknek pedig reakcióidejük van: ha baleset lesz, a biciklis húzza a rövidebbet.

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a szabályok értünk vannak. Autósként természetesen mindig éberen kell figyelni, és számítani a "semmiből" előbukkanó kerékpárosokra és gyalogosokra, ám előfordul, hogy nem lehet mit tenni. Ezért kell a kerékpárosoknak is betartani a szabályokat, hiszen őket nem védi egy akár több tonnás karosszéria: elég egyetlen szabálytalan vagy figyelmetlen manőver, hogy balesetet szenvedjünk. Így járt egy 53 éves ikrényi férfi is, aki a 85-ös számú főúton egy autó elé kormányozta biciklijét.
Hirdetés
A baleset augusztus 4-én délután történt, a rendőrségi közlemény szerint a kerékpáros - eddig ismeretlen okok miatt – váratlanul áttért az úttest bal oldali sávjába. A mögötte személygépkocsival szabályosan közlekedő, és éppen őt előző Honda Civic sofőrje nem számított arra, hogy a kerékpáros hirtelen irányt vált, így bár az utolsó pillanatban észrevette a vészhelyzetet, már hiába próbálta meg elkerülni a balesetet. A kerékpáros megsérült, őt a mentőknek kórházba is kellett szállítani, míg az autóban - érthető okokból kifolyólag - senki sem sérült meg.
Hirdetés
Az eset kapcsán a rendőrség a következő általános szabályokra hívja fel a kerékpárosok figyelmét:
  • Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni. Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen az, ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz az út minősége nem teszi lehetővé a biciklivel való közlekedést. Továbbá táblával jelzett főútvonalon 12 éven aluli gyermek nem kerékpározhat, neki a járdán kell közlekednie. A kerékpáros maximális sebessége járdán 10 km/h. A fenti eseteken kívül nincs lehetőség a kerékpárral a járdán való közlekedésre.
  • Kerékpárral az útpadkán, az úttesten csak egy sorban szabad haladni.
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen - a KRESZ utasításának megfelelően - a kerékpárról le kell szállni, és azt tolva szabad csak az úttesten áthaladni. A gyalogátkelőhelyen csak a gyalogosoknak van elsőbbsége, a kerékpárosoknak nincs.
  • Az utat keresztező kerékpárúton lehet a kerékpárt hajtva közlekedni, ezeken a helyeken a közút kezelője megfelelő táblázással szabályozza az elsőbbséget.
    Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?