A gyalogost elengeded, ugye?

Te miért vezetsz rosszul? - Ami a vezetésoktatásból kimaradt VII.

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy ország közlekedési morálja jól felmérhető abból, mennyire tartják tiszteletben autósai a forgalom gyengébb résztvevőit, motorosokat, biciklistákat, gyalogosokat. Ez alapján Magyarországon elég szomorú a helyzet.


A hazai közlekedési gyakorlatban valahogy nincs tisztelete a gyalogosnak. Az autósok nem szeretik elengedni, lusták megállni, pedig ha kicsit elgondolkodunk, ez teljesen irreális. Az autóban kényelmesen, szórakoztató berendezésekkel körülvéve ücsörgünk, ha nem sietünk, akkor is sokkal gyorsabbak leszünk nála, vele szemben az időjárási körülményektől sem zavartatva haladhatunk: vajon miért fáj az a pár másodperc, amíg lelassítunk, hogy átengedjük a zebrán? Arról nem is beszélve, hogy nemtörődöm viselkedésünkkel a gyalogosokkal szemben következőképp rendelkező KRESZ-t is csúnyán áthágjuk.
43. § Magatartás a gyalogosokkal szemben
(1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.
(2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.
3) A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti. (4) A vezetőnek fokozottan ügyelnie kell az úttesten
a) villamos megállóhelynél levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között áthaladó gyalogosok, a menetrend szerint közlekedő járművek megállóhelyéről az úttestre lelépő gyalogosok, az autóbuszra felszálló és arról leszálló gyermekek, továbbá
b) egyedül vagy csoportosan haladó (áthaladó) gyermekek, a koruk, testi fogyatékosságuk vagy más ok miatt saját
biztonságukra ügyelni felismerhetően nem képes személyek biztonságának a megóvására.
Hirdetés
Vagyis, 1 - a zebrán haladó gyalogosnak elsőbbsége van, 2 - ha elsőbbséggel rendelkező gyalogos érkezik, meg kell állni, és elengedni, 3 - az épp elengedő autó mellett elhaladni nem szabad, sőt tilos, 4 - különösen figyelni kell a tömegközlekedési csomópontoknál (villamos-, buszmegállók) közlekedő gyalogosokra, s még fokozottabban azokra a közlekedőkre, akik számára a gyalogos közlekedés kiemelkedően nehézkes vagy veszélyes.

Sajnos e szabályokat megszegőkkel szemben az azok betartását ellenőrizni jogosult hatóságok sem lépnek, s emlékeim szerint múlt időben sem léptek fel sem kellően határozott, sem kellően gyakori formában. Pedig normális helyeken városi közlekedésben a gyalogos a király, aki a közlekedés leggyengébb, legsérülékenyebb résztvevője. A zebrát az autósok óvatosan közelítik meg, megpróbálják előre kitalálni, hogy a járdán battyogó át akar-e kelni az úttesten, s ahol erre esély van, ott eleve olyan sebességgel hajtanak, hogy a legváratlanabb kiugrásra is meg tudjanak még állni időben.
Lassítás, körültekintés, figyelem, nagyjából ennyit kellene csak tenni, amikor gyalogosátkelőhöz közelítünk, nem ördöngösség. Más kérdés, hogy a hazai zebrákra nem jellemző a túlzott előrejelzés, rengeteg olyan elhalványult, egyéb módon pedig nem jelzett átkelő található országszerte, amit még a sebességhatárok betartásával is nehéz észlelni. A gyorshajtás szintén népbetegség, már csak a városi 50 km/h betartásával is sokat lehetne tenni a gyalogosátkelőkön történő gázolások csökkentéséért. 2011-ben 788 ilyen eset történt, ezek közül 20 volt halálos kimenetelű.
A csúszós, téli utak még veszélyesebbé teszik a gyalogosok közlekedését. A féktáv is megnő, sötét is többet van, még nehezebben észlelhetők a rizikós helyek. Mindkét problémára hatásos választ adhat a Living Road nevű magyar fejlesztés: az ultranagy tapadású, téglavörös burkolat, akár 50%-kal is képes csökkenteni a fékutat, színének köszönhetően pedig felhívja a sofőrök figyelmét a gyalogos-átkelőhelyekre. Eddig öt helyen található ilyen az országban, Szolnokon, Tatabányán és Nyíregyházán, Budapesten pedig a Kós Károly sétányon és a Teréz körúton, és üdvös lenne, ha a helyi közútkezelők minél több helyen alkalmaznák ezt az egyszerre passzív és aktív közlekedésbiztonsági technológiát.
És hogy mit tehet a gyalogos saját testi épsége megóvásáért? Közlekedjen körültekintően, de tudatosan. Legyen tisztában azzal, hogy elsőbbsége van a zebrán, ha elengedik, menjen. És ha már ott áll az út szélén, ne bámészkodjon, figyelje az autókat és menjen. Nézzen jobbra, balra és megint jobbra, s ha tiszta az út, haladjon át. Egyirányú utcában tudja, hogy merről jöhetnek, de a biztonság kedvéért ott is nézzen körbe mindkét irányba. Többsávos úton akkor is figyelje az érkező autókat, ha az első, második akárhanyadik sávokon már biztosan megálltak az autók. Bár az autósok közül sokan nem akarják elengedni a gyalogosokat, abban azért biztosak lehetnek, hogy elütni őket még kevésbé. Nyugodtan menjen öles léptekkel az átkelő fele, ha az autós érzi, hogy át akar menni, el fogja engedni. Ugyanakkor a kisebb járdaszigettel elválasztott átkelőket két külön zebrának kell tekinteni. És ha az autóstól elvárja, hogy ne fájjon neki fékezni, a gyalogosnak se fájjon elsétálni a felfestésig. A kölcsönös tisztelet csak a szabályok kölcsönös betartása alapján alakulhat ki.
Jó gyakorlóterepet jelentenek e célból a belvárosi illetve külvárosi csillapított forgalmú zónák. Sok felfestéssel, sok táblával, az úttesttel egy szintbe hozott járdákkal, a szokásosnál lassabb, 30 km/h-t előíró sebességkorlátozással. Ezek nemcsak fizikailag hozzák egy szintbe a közlekedőket, hanem érzékelésükre is úgy hatnak, hogy azáltal jobban ráérezzenek az egymással való kommunikációra. De a hangsúly itt most az autósokon van: várják ki türelmesen a gyalogosok áthaladását, bekanyarodáskor se lopják a távolságot lassú előre gurulással, engedjék át a gyalogost, tanuljunk már meg végre egymás mellett nyugodtan, előzékenyen közlekedni!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 10:29
  Permalink

  Nekem nagyon nem tetszik ez a Living Road. Pont azt sugallja, hogy itt jobb lesz a fékezés, tehát egy kicsit gyorsabban mehetek. Ráadásul sok pénzbe is kerül. Zsákutca ez! 🙁

 • 2017.10.30. at 10:29
  Permalink

  [url]http://kreszblog.hu/kresz/gyalogos-atkelohelyek-elott[/url]
  “A hatályos közlekedési szabályok szerint nem csak akkor kell megállni, ha már a járókelő lelépett a biztonságot jelentő járdáról, hanem akkor is, ha jelzi a szándékát, hogy át szeretne menni. Ehhez nem kell molinót tartania a feje felett, elég, ha pár másodperc erejéig megáll a járdánál – ugyanis valószínűleg nem a kellemes levegő miatt cövekelt le pont ott.”

  [url]http://jogiq.com/gyalogosok_elsobbsege_kresz_sebesseg_megkozelites/[/url]
  “Véleményem szerint ha a gyalogos a kijelölt gyalogos-átkelőhelytől 1-2 méterre van, és a mozgásából arra lehet számítani, hogy át akar kelni az úttesten, akkor a járművezetőnek már a “zebra” előtt meg kell állnia, és a gyalogos részére elsőbbséget kell adnia.”

  Többféle megfogalmazás is van rá, de hogy válaszoljak is a kérdésedre: igen, már bevezették.

 • 2017.10.30. at 10:29
  Permalink

  Annak idején én, még úgy tanultam, hogy akkor kell megállni és elengedni a gyalogost, ha lelépett. Hallottam, hogy bevezetik az a szabályt, hogy akkor is meg kell állni, ha a gyalogos még nem lépett le, csak ott áll a zebra elején.

  Bevezették már ezt a szabályt, vagy még csak terv?

 • 2017.10.30. at 10:29
  Permalink

  többszintes közlekedés.menjen le az aluljáróba a gyalog paraszt én meg megyek a felüljárón. középen meg az aki egyenesen akar menni. ilyen egyszerű. ne kell megállni és senki nem rabolja a másik idejét. külföldön már sikerült többszintes közlekedést létrehozni. működik. gyors. bevállt. itthon inkább mindenki mennyen át egyszinten lámpákkal egymásra várva idegesítve egymást a benzint pazarolva dugót csinálva. hajrá magyarorság mert én így szeretlek

 • 2017.10.30. at 10:29
  Permalink

  Nem látszanak az átkelőhelyek – festék megkopott, tábla rögtön a zebra előtt van.
  Azt nem jelzi semmi, hogy az átkelőhely lámpával védett vagy sem. Van egy csomó átkelőhely, ami két lámpa között van – autóval menet annyira belénk rögzödik, hogy zöld hullámban vagyunk, hogy észre se vesszük, hogy a következő átkelőhelyet nem védi lámpa és figyelni kellene.
  Például jössz be a Lehel úton – Róbert Károly kereszteződés és előtte kb. 5 kereszteződés lámpával védett, utána Hun utcai villamos megálló nem. Sikeresen átjutsz zöld lámpán a Róbert Károly körúton, aztán meglepetés, ha lelép egy gyalogos eléd, mert a villamoshoz siet.

  Romániában láttam jó példát, ott a gyalogos átkelőhely előtt kicsi háromszögeket festenek a terelő vonal mellett (nem középen). Kevés festék, jól látható (még az előtte haladó kocsi előtt is). Lehetne a terelővonalat cikk-cakkban festeni, kár annyi vörös festéket kiönteni az útra – meg a rossz festék rettenetesen csúszhat is – pont ellenkező hatást váltva ki.

Vélemény, hozzászólás?