A kettesnél jobb jegy nincs, csak szebb: BMW 220d teszt

Négyhengeres dízellel is tudja az új kettes kupé, amit kell?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A klasszik kupéforma telitalálat, a szögletes dizájn merész, a kilincs meg mindig előre akar törni az új kettes BMW-n. De vajon elég ennyi henger ahhoz, hogy igazán jó játszósautó legyen?

Először is kezdjünk tiszta lappal: aki szereti az autózás élményét, az vagy várta az új, hátsókerekes kettes érkezését, vagy ötlete sem volt, hogy mit nyújthat egy ilyen gép. Függetlenül a dizájntól, vagy hogy neked személy szerint futja-e rá, magának az autóiparnak mérföldkő 2022-ben egy ilyen kis, élménydús kupé, főleg ezzel a motorválasztékkal. Akár 374 lóerős is lehet hathengeres benzinessel az új kettes, de persze 184 lovas négyhengeressel is választható, ha valakinek nem számít a presztízs. Ha egyenesen a károgók céltáblájává kívánsz avanzsálni, akkor válaszd csak a háromtagú motorpaletta fekete bárányát a 220d-t, ami amúgy szerintem a legjobb döntés ebből a kínálatból. Félreértés ne essék, nem próbáltam a többit, de nincs is rá igényem: biztos vagyok benne, hogy itt a szerkesztőségben is akad, akinek lenne szüksége a legnagyobb motorra, de a vevők 99 százalékának ez is több, mint elég, ha félreteszik a sztereotípiákat. De ne szaladjunk ennyire előre, inkább nézzük meg, hogy mivel van dolgunk.
Hirdetés
Optikai csalódás, hogy a kettes kicsinek tűnik, ráadásul szerintem szándékos. Tudom, hogy bizonyos méreteit tekintve nagyobb, sőt, nehezebb is a 20 évvel ezelőtti eggyel magasabb kategóriánál, hiszen konkrétan van egy akkora autóm otthon egy másik német prémiumgyártótól. Azokat a formaterve - akárcsak a mai hármasokat, A4-eket és C-osztályokat - szándékosan nagyobbnak láttatja, ám kettest már az akar venni, aki direkt kisebb autót keres. Éppen ezért, ha már a kettes is nagy, akkor úgy kell játszani a dizájnelemek méretével, hogy kisebbnek tűnjön a végeredmény, még akkor is, ha ezért áldozni kell az összhatásból, és bizonyos szögekből nem lesz tökéletes a látvány. Tagadhatatlan, hogy működik a recept, hiszen a 4547 milliméter hosszú és 1839 milliméter széles kaszni a furcsa lámpák és légbeömlők hatására tényleg összemegy, ebben segíti az is, hogy hihetetlenül alacsony. A beltérből a fénykép alapján aligha lehet megmondani, hogy melyik BMW modellben ülünk, ám bent valamivel szűkösebb az érzet a kettesben: mintha a nálam járt hármashoz és négyeshez képest minden arányosan kisebb lenne. Megeshet, hogy ez csak érzéki csalódás, hiszen nem tudtam visszamenni az időben és összemérni őket, de ami sokkal fontosabb, minőségérzetre biztosan ugyanazt nyújtja, mint a nagyok.
Hirdetés
A 390 literes csomagtartója például számomra meglepetést okozott, jól használható és még jobban kombinálható tér egy elfogadható nyílással párosítva. Az egyetlen probléma tehát nem leghátul, hanem egy kicsit előrébb, a második sorban üt fel a fejét, majdhogynem szó szerint. A kupés tetővonal miatt - akárcsak a négyesben - ugyanis alig marad hely a fejeknek, ráadásul a rövidebb tengelytávot a hátsó lábtér is megszenvedi. Mögöttem még kényelmesen fértek el a térdek, hiszen csak 173 centi magas vagyok, a 185 centi magas haverom mögé viszont már én sem tudtam kényelmesen beülni. Ettől még továbbra sem lesz zavaróan kicsi a kettes, nagyon hasonló kompromisszumokkal kellett - sőt, hazánkban még bőven kell is - együtt élnie a már emlegetett E46 kupék tulajainak is. Amit viszont el kell felejteni a régebbi BMW-s tapasztalatokból, azok a motorokkal kapcsolatos előítéletek: a 20d igenis elég, sőt, kimondottan jó választás ebbe a bódéba. 190 lóerő és 400 Nm áll ugyanis rendelkezésre, utóbbi szinte bármikor, ami az autó remek súlyeloszlásával és futóműhangolásával, valamint precíz és közvetlen kormányzásával tökéletes arra, hogy bármikor, akár alacsonyabb sebességnél is kilinccsel előre járjanak vele. Ne legyenek ugyanis kétségeink: ez az autó akkor él igazán, ha kikapcsolják a kipörgésgátlóját, és hagyják táncolni a fenekét. Lesznek viszont, akik beszólnak majd a 220d logóra. Egyszer sem kértem véleményt, ám a négy és fél nap alatt négyszer is kaptam, az "ilyet venni traktormotorral"-tól a "százlóerős dízellel ennek mi értelme?" megszólalásokig mindenre fel kell készülni. Ám az autóban ülve azonnal egyértelművé válik, hogy kinek van igaza, a számokat lefordítva a már emlegetett, azonos méretű, korosodó hármas motorkínálatából a 328i és a 330d erejének feleltethető meg a lágyhibrid kétliteres teljesítménye.
Hirdetés
És ha már elhangzott a sokak számára félelmetes "lágyhibrid" szó, mindenképp kiemelendő, hogy ettől semmiképp sem kell tartani az élményhajhászoknak sem. Ez a rendszer ugyanis elvenni nem tud a buliból, legfeljebb hozzáadni, ha épp nyugalom van: egy 11 lóerős, önálló hajtásra nem képes villanymotort kapunk, ami zökkenőmentesé téve eltünteti a start-stop összes hátrányát.

Fogyasztásának mégsem csak ez tesz igazán jót, hanem az, hogy a kettes valami olyat tud, amit manapság igen kevés autó: nem egy feleslegesen nagy SUV.

Remek aerodinamikájának és takarékos erőforrásának köszönhetően autópályán, 130-nál 5 liternél kevesebbet eszik, országúton biztosan tud akár 4 alá is menni, de még városban sem kér 6 liter felett. Már persze egészen addig, amíg nem állsz neki játszani vele, ám sűrűn égetve a gumit sem fog 8 liter fölé csúszni az átlag. Menettulajdonságait tekintve egyedül az zavart, hogy az alacsony építésnek, a peres gumiknak és a feszes futóműnek hála bizonyos úthibákat nagyon fel tud erősíteni, az M0 autóút "darabos" szakaszait - például az M4 és az M5 közt - egyenesen idegesítően kezelte. Ezen kívül viszont szinte lehetetlen belekötni, hiszen mindig azt csinálja, amit szeretnél, ráadásul már viszonylag kis sebességnél lehet vele nagyon menő mutatványokat csinálni. Éppen ezért szerintem tökéletes "első játszós autó" egy ilyen 220d, amellyel viszonylagos biztonságban tanulhatjuk meg az erős hátsókerekesek kezelését. Összességében tehát az új kettes ezzel a dízelmotorral a tökéletes középút egy használható, kis fogyasztású autó és egy nagy gyerekeknek tervezett játék közt. Lényegében az MX-5-ös Mazdához nagyon hasonló kezelhetőséggel szolgál, csak már közlekedési eszköznek is értelmezhető méretű, hiszen jóval nagyobb, és a vászontető helyett két hátsó ülést kapott extrának. A probléma, hogy ennek sajnos ára van, ez a konkrét autó már átlépi a 20 milliót. Persze, el lehet kezdeni lehúzni a vezetési élmény szempontjából felesleges extrákat: úgy bőven 15 millió alá is befér a 220d, ám ha az igazi BMW stílusra és kényelemre is szükséged van, akkor megéri költeni az apróságokra.
Értékelés
Pozitív
Stílus, anyag- és összeszerelési minőség, korrekt csomagtartó, nyomatékos motor, játékos vezethetőség, fenomenális fogyasztás
Negatív
Megítélés, motorhang, hátul szűkös hely
Árak
Tesztmodell alapára
12 895 000 Ft (2022.04.17.)
Tesztautó ára
20 083 900 Ft (2022.04.17.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1995 cm3
Teljesítmény:
140 kW (190 LE) 4000 1/min-nél
Nyomaték:
400 Nm 1750-2500 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
6,90 s
Végsebesség:
237 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
4,7-5,1 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4537 mm
Szélesség:
1838 mm
Magasság:
1390 mm
Saját tömeg:
1580 kg
Össztömeg:
2055 kg
Tengelytáv:
2741 mm
Karosszéria-kivitel:
coupe
Csomagtér:
390 l
Belső szélesség elöl:
1410 mm
Belső szélesség hátul:
1320 mm
Belmagasság elöl:
950-1000 mm
Belmagasság hátul:
790 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
160 mm
Ülőlap hossza elöl:
535-490 mm
Ülőlap hossza hátul:
440 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1250 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1010 mm
Csomagtér magassága:
500 mm
Csomagtér hossza:
870 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1530 mm
Raktérnyílás szélessége:
750-1060 mm
Raktérnyílás magassága:
510 mm
Motor és váltó
Motor:
Dízel
Motorosztály:
Euro 6d
Hengerűrtartalom:
1995 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
automata (8 fokozatú) sebességváltó
Nyomaték:
400 Nm 1750-2500 1/min-nél
Teljesítmény:
140 kW (190 LE) 4000 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
237 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
6,90 s
CO2-kibocsátás:
122-132 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
4,7-5,1 l/100km
Fogyasztás a használónál:
6,6 l/100km
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?