A Mercedes F1-es csapata felvette a harcot a koronavírussal

Gyógyászati segédeszközt fejleszt a Mercedes-AMG F1-es csapata

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Szünetel az F1 a fertőzésveszély miatt, ki tudja meddig. Ám a versenyautókkal foglalkozó mérnökök szürkeállományát szerencsére más területen is tudják használni.

A Mercedes-AMG Petronas F1-es csapat mérnökei nem egészen egy hét alatt kifejlesztettek egy légzőkészüléket, amelyet a koronavírussal fertőzött emberek használhatnak. Pontosabban azok, akiknek a vírus által okozott tüdőgyulladás sajnos légzési nehézségeket okoz. Az F1 regnáló bajnokcsapatának tagjai egy londoni egyetem mérnökhallgatóival és orvostanhallgatóival együtt fejlesztették ki egy olyan berendezés prototípusát, ami nem nevezhető klasszikus lélegeztetőgépnek, mégis képes oxigént juttatni a beteg tüdejébe.
Hirdetés
Hasonló szerkezeteket persze használnak már világszerte a kórházakban, de napjainkban egyszerűen nincsen belőlük elég. A versenycsapat közreműködésével alkotott új eszközök azonban kevésbé sérülékenyek, mivel nem mozgó alkatrészeket használnak bennük a légcseréhez. Az Egyesült Királyság nemzeti egészségügyi szolgálata már jóvá is hagyta a használatukat. 40 darabot már kaptak is belőlük londoni kórházak, a Mercedes F1-es gyára pedig napi 1000 darabot tud majd készíteni - ha minden jól megy, már a jövő héttől kezdődően.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?