A rendőr vagy az okmányiroda vert át?

Szabad-e lejárt jogosítvánnyal vezetni?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Olvasónk lejárt, de már hosszabbítani kezdett jogsival és okmányirodai igazolólappal vezetett. Ez az okmányiroda szerint szabályos, a rendőr szerint nem. Kinek van igaza?


Szabolcs teljes kétségbe eséssel írta sorait: „Már a jogosítványomon szereplő dátumokon is nehezen igazodtam el, de szerencsére segítettek, hogy nem az első oldalán szereplő dátum, azaz a kártya érvényessége a mérvadó, hanem a hátoldalon látható kategória-érvényesség. Még a lejárat előtt elmentem orvosomhoz, hogy meghosszabbítsam, megvolt a szemvizsgálat, a vérnyomásmérés és el is mentem az okmányirodába az új kártyáért. Ott persze megtudtam, hogy nem kapom azt meg helyben, hiszen központilag gyártják, de az ügyintéző hölgy megnyugtatott, a lejárt jogosítvánnyal és az új igénylésekor kapott papírral vezethetek. Ebben a nyugodt hitben éltem, ám épp a lejárat napján igazoltattak, a rendőr a „Magát most meg kellene büntessem, csak a jóindulatomon múlik, hogy nem teszem!” mondattal tiport a földbe, hiába mentegetőztem, hogy az okmányiroda szerint vezethetek a kapott papírral, a rendőr hajthatatlan volt – megjegyzem, aznap még a jogosítványom is érvényes volt. Így aztán teljes mértékben értetlenül álltam a helyzet előtt és azóta sem értem, most akkor vezethetek a lejárt jogosítvánnyal vagy sem? Ki mond igazat, az Okmányiroda vagy a rendőr?
Olvasónk egyértelműen rendőri tévedés áldozata lett, hiszen a jogosítvány meghosszabbításakor kiadott papírral és a lejárt jogosítvánnyal, Magyarországon belül lehet vezetni, a jogosítvány hosszabbítási igény beadásától, azaz az igénylőlap kiállításától számított 1 hónapig. Rendszerint egyébként fele ennyi idő alattis elkészül az új plasztikkártya, külföldi utazáshoz (illetve vezetéshez) mindenképp arra, azaz érvényes jogosítványra van szükség. Itthon azonban a rendőr nem bírságolhat, amennyiben lejárt jogosítvány mellett az autós be tudja mutatni az új igénylését, mely az érvényes orvosi alkalmasságot is bizonyítja. Ugyanígy nem bírságolható még az utóbbi papír nélkül, jogosítvány-érvényessége utolsó napján vezető autós sem, olvasónk tehát egyértelműen túlbuzgó rendőrrel találkozott, aki ellen panasszal egyébként aligha élhet, hiszen végül „jóindulatúan”, de nem büntette meg.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 11:31
  Permalink

  Én is hasonlóképpen jártam, mint a kedves hozzászóló, de én kaptam egy 20 ezer forintról szóló csekket is. Befizettem.
  Pedig amikor szirénázva jött utánam a rendőrautó és én félreálltam abban a tudatban, hogy nálam minden rendben van, a gépkocsi papírjai, az én okmányaim, stb. akkor még nem gondoltam, hogy meg leszek büntetve és olyan picinek éreztem magam, mint egy hangya, akire bármelyik pillanatban ráléphetnek…

 • 2017.10.31. at 11:31
  Permalink

  igaz régi téma, de az Okmányiroda igazat mondd és az a mérvadó, a rendőr csak a napi bevételt illetve bírságot keresi a gyanútlan vezetőkön 🙂

 • 2017.10.31. at 11:31
  Permalink

  Csiszolni kellene a közös szókincsünkön, mert a [i]tévedés[/i] szót én másra használom… Mivel a lejárat napján nem valósul meg a lejárt jogosítvánnyal való vezetés (s ehhez nem kell semmiféle jogszabály ismerete!), így ezt az esetet (persze jóindulattal…!) leginkább a [i]szándékos félrevezetés[/i] szó fejezi ki valósághűen.
  Miután a jogosítvány a személyi azonosság igazolására alkalmas arcképes igazolvány kategóriába esik, az előlapon található dátum az igazolvány (e minőségében értendő) lejárati dátuma, járművezetés tekintetében a hátlapon kategóriánként található (közismert nevén: orvosi) érvényességi idő a mérvadó.
  Persze lehetséges, hogy az eset az adott rendőr “egyéni próbálkozása” volt, azonban az felettébb aggasztó, hogy több kapitányságon fejenként heti 3 feljelentést/büntetést adnak utasításba a rendőröknek az eligazításokon…!

 • 2017.10.31. at 11:31
  Permalink

  Csiszolni kellene a közös szókincsünkön, mert a [i]tévedés[i] szót én másra használom… Mivel a lejárat napján nem valósul meg a lejárt jogosítvánnyal való vezetés (s ehhez nem kell semmiféle jogszabály ismerete!), így ezt az esetet (persze jóindulattal…!) leginkább a [i]szándékos félrevezetés[i] szó fejezi ki valósághűen.
  Miután a jogosítvány a személyi azonosság igazolására alkalmas arcképes igazolvány kategóriába esik, az előlapon található dátum az igazolvány (e minőségében értendő) lejárati dátuma, járművezetés tekintetében a hátlapon kategóriánként található (közismert nevén: orvosi) érvényességi idő a mérvadó.
  Persze lehetséges, hogy az eset az adott rendőr “egyéni próbálkozása” volt, azonban az felettébb aggasztó, hogy több kapitányságon fejenként heti 3 feljelentést/büntetést adnak utasításba a rendőröknek az eligazításokon…!

 • 2017.10.31. at 11:31
  Permalink

  Szerintem ez nem a tévedés áldozata besorolás.
  Szokás szerint megint meg akartak a rendőrök sarcolna egy gyanútlan sofőrt.
  Jellemző. És ha nem vagy elég határozott meg is teszik.
  Tisztelt kocsmáros
  Véleményem szerint jó ötlet a KRESZ szabályok felelevenitése.Azonban ahogy kis hazánkat ismerjük a tisztelt állam még lehúzná a jogosítványát meghosszabbító pácienst egy szép öt számjegyű összeggel.

 • 2017.10.31. at 11:31
  Permalink

  Egy azonban biztos, ha valaki ballesetet okoz ilyen lejárt jogsival, hiába van papírja, meg biztosítása a biztosíto nem fizet, mert nincs érvényes jogsija. Ezt mindenképpen jó tudni!

 • 2017.10.31. at 11:31
  Permalink

  Egyébként ezért is érdemes az Ügyfélkaput használni. Ha beállítja az ember gyermeke, akkor MINDEN okmányának lejárata előtt időben küldenek e-mail (talán már SMS) értesítést, így van idő intézni, nem kell fejben tartani a különböző okmányok lejáratát.
  Az persze meggondolandó, hogy minek ennyi okmány.

 • 2017.10.31. at 11:31
  Permalink

  Az előlapon lévő dátum azt jelzi, hogy meddig érvényes személyazonosítás szempontjából. Hátul pedig kategóriánként külön-külön a vezetésre való jogosultság ideje van feltüntetve. Hogy ez miért nem egyértelmű egy jogosítványos számára?!
  Csak a fiatal úrvezetőknek (B-s jogsi) egyezik az elől és hátul lévő dátum, mivel mindkettőt 10 évre adják meg. Idősebb korban, ill. a hivatásos jogosítványnál különbözik a két érvényesség.
  Azért kell új jogsi minden orvosi vizsgálatkor, hogy az új érvényességet fel lehessen rajta tüntetni. Ez elég evidens. És azért szünt meg a “papírjogsi” a pecsételéssel, mert azt könnyű volt hamisítani.

  Az sokkal szomorúbb, hogy nem kell minden orvosi mellé egy KRESZ-vizsgát is tenni a jogosítvány hosszabbításához. Akit előszörre is úgy rugdostak át a vizsgán, év(tized)ek múlva mit tud a KRESZ-ből?
  Praktikus ez a jogosítvány, csak sajnos, mindenkinek adnak belőle! 🙂

 • 2017.10.31. at 11:31
  Permalink

  Én úgy látom, hogy a rendőrökkel való “találkozáskor” a legjobb “fegyver” a PONTOS SZABÁLYISMERET. Ez ellen nem tud mit tenni az intézkedő, mivel az esetek nagy részében nem 100 %-os a szabályismerete. Főként a “kivételeket” kell nagyon jól tudni, mert ezekben rejlenek a kibúvók! Nem árt egy jogszabály sem a kocsiban. Sőt figyelni kell, hogy nem követ-e el eljárási hibát, mert akkor nem szabályos az intézkedés. Ez egy kicsit macerás, de szokott segíteni.
  De a legfontosabb: [u]Tartsuk be a szabályokat[/u] és akkor kisebb az esély arra, hogy “szivatnak”.

 • 2017.10.31. at 11:31
  Permalink

  Nem a rendőr fontoskodása itt a legfontosabb hanem a 2 dátum. Minek rajta az első dátum ha a jogosítvány ugyse addig érvényes. Miért kell minden orvosi vizsgálatkor új jogositvány. Miért kell plusz ADÓT fizetzni a jogosítvány után. Azért tart itt az ország mert ilyen TÖRVÉNYHOZÓINK vannak!!!!!!
  Egy praktikus jogosítványt képtelenek megtervezni országunk VEZETŐI!!!!!

 • 2017.10.31. at 11:31
  Permalink

  Azért az érdekes, hogy valaki ne igazodik ki a jogosítványán. Egyértelműen szerepel, hogy melyik dátum micsoda.
  A hasonló helyzetek meg elkerülhetőek, ha időben megy hosszabbíttatni. Úrvezetőként 10 évente kell csak, így ha egy hónappal korábban sétál be az okmányirodába, semmit sem veszít. Ráadásul, általában nem véletlenül, a születési hónaphoz igazítják az érvényességi időt.

  Mindazonáltal, jogosan vezet az utolsó nap, ill. a kiadott papírral, ami a cserét igazolja.

 • 2017.10.31. at 11:31
  Permalink

  Bizony ez is igazolja hogy Orbánkánk milyen csődbe vitte az országot és mindenáron és mindenhol csak tölteti az országkasszát a kis emberektől míg a benfentesek lopják/csalják a milliárdokat!!!!

 • 2017.10.31. at 11:31
  Permalink

  Megvannak a rendőrségek berkein belüli praktikák, szövetségek, hogy ha igazad van, akkor is úgy állítják be az egészet különböző hazugságokkal és trükkökkel, hogy nekik legyen igazuk a bíróság előtt. Persze egy bírósági eljárást megelőz jó néhány ijesztgetés, felszólítás stb.! Kisebb esemény, és kisebb büntetés nem ér akkora felhajtást, időt energiát, hogy mindenképpen kiharcold igazadat.

 • 2017.10.31. at 11:31
  Permalink

  De ellenpélda: lejárt a zöldkártyám és a személyim igencsak (régen történt) és este egy hölgyismerőst vittem haza. Nem tudtam róla, így teljes nyugalomban gurultunk hazafelé. Épp nagy razzia lehetett, mert aznap este a hölgy lakásáig 3-szor állítottak meg, majd hazafelé még 4-szer!!!
  Az elsőnek azt mondtam, hogy hát a friss barátnőmet viszem haza, és a lány volt olyan jó fej hogy nagyon csábosan mosolygott kifelé. A rendőr jó fej volt, elengedett. A többi igazoltatásnál pedig azt mondtam, hogy a kollégák már elkaptak, nem kéne ezt túllihegni. Azok meg emiatt engedtek el, de nagyon nagy mázlim volt. Volt olyan rendőr aki megkérdezte, hogy a kollégák hol és hányan voltak, mert nem hitte el hogy ők az elsők.
  Persze másnap azonnal nekiláttam minden papírt frissíteni.

 • 2017.10.31. at 11:31
  Permalink

  Civilként azt kérem mindig az intézkedő rendőrtől, hogy [b]jelentsen fel[/b]!
  Miért?
  Mert kamionosként az ország legkiválóbb jogászai tartottak eligazítást közlekedési jogi kérdésekben.
  Ha biztos vagyok az igazamban, akkor állok egy bírósági per elé nagy nyugalommal!
  A rendőr[b] nem tudhatja[/b] a miértet.
  Ha ő nem tudja saját szakmája szabályait az az ő baja!
  Bejártam 34 országot 3 földrészen gond nélkül, tehát valami keveset érthetek a dologhoz…

 • 2017.10.31. at 11:31
  Permalink

  szerintem csak zsebre akartak menni és aki ijedősebb, sajnos az bedől nekik
  teljesen egyértelmű a fentiek alapján, hogy ha kérem, hogy jelentsen fel, nem tette volna meg, ezért volt a kedves útonálló “jóindulatú”

Vélemény, hozzászólás?