A Tesla után megy a Kalasnyikov is – nem gépfegyverrel

Olyan villanyautót mutatott az orosz Kalasnyikov, amit talán még a Tesla is megirigyelne

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Elmúlt már a hidegháború, de ezúttal az oroszok mintha a Tesla autóira licitálnának, a Kalasnyikov CV-1 villanyautó persze még csak tanulmány.


Nem tévedés, a Kalasnyikov CV1 villanyautót ugyanaz a cég mutatta be, amely a sok-sok emberélet kioltásában részt vett AK47-es gépfegyvert is készíti. Gyártanak ők elég sok mindent, s ezúttal alighanem azt kívánták prezentálni, hogy tudnának ők villanyautót is. A dizájn mondjuk alapsémájában nem sokban tér el a hetvenes években született IZS 2125 kódnevű Moszkvics kombiétól, részletei pedig ugyanúgy újak és jövőbe mutatóak, ahogyan hajtáslánca is.
Hirdetés

A múlt hét csütörtökön Moszkvában bemutatott CV-1 90 kWh-ás akkumulátort kapna, amivel 350 kilométeres hatótávot ígér, miközben 294 lóerő állandó, de 680 lóerő átmeneti csúcsteljesítményű villanymotorjával 6 másodperces 100 km/órára gyorsítást is ígér az aerodinamikailag nem túlzottan kedvező karosszéria. Ha ez nem lenne elég a sci-fi világból, töltéséhez 2000 amperes töltőt ígérnek (egy átlag villanyautóhoz adott konnektoros töltő ugyebár 10 A-s). Hogy lesz-e bármi a Kalasnyikov villanyautójából, az több mint kérdéses, de ha belegondolunk abba, hogy 10 évvel ezelőtt a Tesla is egy eredetileg belső égésű motoros autó elektromossá építésével kezdte pályafutását (ez volt a Lotus Elise alapú Tesla Roadster), a Moszkvics kombira hajazó Kalasnyikov kiváló villanyautó lehetne az oroszok számára.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?