A Toyota segítheti ki a Ferrari Formula–1-es csapatát

Az olaszok sárba tiporják a Ferrarit

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az olaszok szerint ötlettelen a Ferrari Formula–1-es autója, de nem ezért kopogtatnak a Toyotánál, csak a japánok szélcsatornájára lenne szükségük.

Olaszországban a Ferrarit istenként kezelik, az Autosprint hetilapot pedig az F1 bibliájának tekintik. Ám ez a két intézmény nem mindig áll ugyanazon az oldalon. Ha jól megy a Ferrarinak, akkor az istenítéssel lehet eladott példányszámot produkálni, ha nem megy az olasz csapatnak, akkor sárba kell tiporni őket.
Most is ez történt, miután az Autosprint hosszasan elemezte, hogy milyen ötletszegény a Ferrari, amelynek az elmúlt három évben egyetlen olyan technikai megoldása sem volt, amit az ellenfelek legalább megpróbáltak volna másolni, ellentétben a Red Bull-lal, Brawn GP-vel vagy a McLarennel, amelyek fenekestül felforgatták az F1-et az emeletes diffúzorral, a diffúzorba vezetett kipufogóval, vagy éppen a tavalyi nagy dobással, az F-csatornával.
A kritika, ha úgy vesszük, akkor igaz, de inkább csak szenzációhajhász, mint mély tartalommal bíró. A Ferrari idei rossz formáját beismerten a rosszul méretezett szélcsatorna okozta, ami miatt a pletykák szerint az olaszok Kölnben kopogtatnak, hogy a Toyota egykori Formula–1-es csapatának szélcsatornáját használhassák.
Tény, hogy a Ferrari az elmúlt években nem volt valami látványosan innovatív, de ne felejtsük el, hogy tavaly csak egy rossz taktikai lépés miatt veszítették el a világbajnokságot. A drasztikusan új dolgok pedig nem feltétlenül vezetnek sikerhez. Elég csak a McLaren idei újítására, a polipkipufogóra gondolni, amellyel az autó különböző pontjaira vezették ki a kipufogót. Látszólag nagy dobás volt, olyan műszaki megoldás, amitől hanyatt estünk, hogy hú, ez aztán tényleg a mérnöki tervezés csúcsa. De nem jött be. Sőt amint a McLaren dobta a polipkarokat és lemásolta a Red Bull lényegesen egyszerűbb rendszerét, azonnal sikeres lett. A Formula–1 soha sem egy látványos ötletről szól, hanem az autó egészéről.
Lehet, hogy most lépéshátrányban van a Ferrari, lehet, hogy Adrian Newey megint zseniálisat alkotott a Red Bullnál (sőt ez utóbbit biztosra vehetjük), de tény, hogy a Formula–1-ben két olyan csapat van, amelyik bármikor képes megrázni magát és pillanatok alatt kitalálni valamit, amitől az autójuk gyorsabbá válik: a McLaren és a Ferrari. Ezt pedig jó ötletek nélkül nehezen lehetne megvalósítani, úgyhogy én nem osztom olasz kollégáim véleményét, a Ferrari nem fogyott ki az ötletekből. Sőt, azok épp most vannak náluk születőben.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?