A világ leggyorsabb japán dragstere?

6,55 másodperc alatt letudja a negyed mérföldet ez a Toyota GT86!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A japánoknak sem kell a szomszédba menni egy kis őrültségért, de a 2000 lóerős Toyota GT86 ausztrál agyszülemény.


Nikki Hepburn öt éve okleveles könyvelőként dolgozott, ám aztán megfertőzte a benzingőz. Négy évvel ezelőtt úgy döntött épít egy Toyota dragstert. Ebbéli céljának elérésében férje, Luke is segített neki. A céljukat sikeresen elérték, és most már egy GT 86 formájú versenyautóval koptatják az aszfaltot. Motornak egy Land Cruiser erőforrást vettek kölcsön és érdekes módon tudatosan kerülték a 2JZ kódjelú Supra blokkot. Az 1FZ szériás blokk löketét lerövidítve 3,9 literre csökkentették a hengerűrtartalmát. A motor minden belső alkatrészét egyedi elemre cserélték, majd gigantikus méretű Garrett GTX55 turbófeltöltőt illesztettek rá. A fékpados mérések szerint a metanollal üzemelő motor legnagyobb teljesítménye 2003,6 lóerő, amelyet kétfokozatú Powerglide automata sebességváltó továbbít a 305-ös méretű drag radiál (azaz korlátozottan közúton is használható) abroncsokra.

Az autó maga egy csővázra húzott, széria Toyota GT86 karosszéria, amely 6,55 másodperc alatt teljesíti a negyed mérföldet és a végsebesssége eléri a 349 km/h-át. ]Ezzel a drag radiál kategória leggyorsabb japán autójává avanzsál. Pilótája, Nikki szerint 400 méteren jó fél másodperccel gyorsabbak bárkinél.
Hirdetés

Nem ez az első 2000 lóerős Land Cruiser-blokk egyébként, amivel találkozhatunk: két évvel ezelőtt a Toyota mérnökei vették kezelésbe a modell szériaerőforrását. Az 5,7 literes V8-as blokkra (3UR-FE) két Garrett turbófeltöltőt szereltek, majd az egészet visszapakolták egy ültetett futóművel felszerelt Land Cruiserbe, amely 370 km/h végsebességével a világ leggyorsabb szabadidőjárműveként vonult be a történelembe.

Az alábbi videóból még jobban megismerheted a masinát!


Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?