Adóváltozás emeli az üzemanyagok árát

Októbertől drágábban tankolhatunk

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Míg piaci mozgások alapján már egy hete nem változtak az üzemanyagárak, szombattól, azaz október 1-től a benzin és a gázolaj ára jövedéki adójának emelkedése miatt lesz magasabb.


Legutoljára pontosan egy hete csökkent a benzin ára, de már akkor, illetve korábban is tudtuk, hogy októbertől emelkedésre számíthatunk, ugyanis hazánkban júniusban egy olyan passzust kapott a jövedéki adót szabályozó törvény, ami a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adóját. Az új szabályozás szerint emelkedik a jövedéki adó, ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá süllyed, ha azonban 50 dollár fölé emelkedik a világpiaci ár, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre. Az adómértékek a kőolaj világpiaci árának függvényében negyedévente módosulhatnak. Már szeptemberben tudtuk, hogy a megelőző negyedévben túl olcsónak találtatott a Brent hordóára, így számunkra jön az áremelés.
Hirdetés
Ezúttal szokatlan időben, szombaton, vagyis október 1-jén módosít a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árán a MOL. Bár a jövedéki adó a benzin esetén 5, a gázolajnál 10 forinttal nőtt csupán, az autósok 6,35, illetve 12,7 forintos változással kell számoljanak októbertől, ugyanis a hazai szabályzásban a jövedéki adót is áfa terheli. Így aztán

szombattól a 95-ös benzin ára már 339-340, míg a gázolajé 345-346 forint lesz.

A szokatlanul erős áremelés mellett csak fokozódhat az egyes töltőállomások közötti eddig sem szerény, akár literenkénti 30-40 forintos árdifferencia. Az árak ráadásul a világpiaci árak csökkenése mellett kerültek most feljebb. Elemzők szerint ugyanakkor az olajár emelkedésére számíthatunk a közelgő hónapokban, így januártól csökkenhet a jövedéki adó, s így maradhat majd a 2012-ben adódott 450 forintos árcsúcsnál még mindig jelentősen kedvezőbb, 350 forint körüli árszint.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?