Akár félmilliós bírságot is kaphatnak a horrorkaravánok

Szigorúbb bírságok jönnek a túlsúlyos és túlméretes járműszerelvényekre

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Szigorú büntetésekre számíthatnak a jövőben a szabálytalan vontatást végző, túlsúlyos és túlméretes járműszerelvények akkor is, ha azok személyautókból vagy kistehergépkocsikból állnak.

Most már az M1 és N1 járműkategóriákra is kiterjesztik az ellenőrzés és bírságolás lehetőségét, ami segítheti az úgynevezett horrorkaravánok feltartóztatását, 500 ezer forintos közigazgatási bírság kiszabását, a rendszám és a forgalmi engedély elvételét. A kapcsolódó jogszabály-módosítás nyomán hatékonyabbá válik a járművek üzembentartóival, vezetőivel szembeni fellépés, mindez csökkentheti azt a súlyos közlekedésbiztonsági kockázatot, amelyet ezek a járműszerelvények jelentenek. Ezek a bizonyos „horrorkaravánok” szinte mindig külföldi - elsősorban bolgár és román - járművek által vontatott járműszerelvények. Vezetőik jellemzően Nyugat-Európában vásárolt, gyakran üzemképtelen használt autókat juttatnak el a keleti célországokba úgy, hogy egyszerre több gépkocsit szállítanak egymás mögé kapcsolt pótkocsikon, rakományukat nem megfelelően rögzítve.

A lelkiismeretlen ügyeskedők súlyosan veszélyeztetik a közlekedés biztonságát Magyarországon is.

A közlekedési hatóság eddig csak a 3,5 tonnánál nagyobb teherautók nem megfelelő műszaki állapotát, elégtelen rakományrögzítését ellenőrizhette és szankcionálhatta. A közúti közlekedési törvény vonatkozó rendelkezése a bírság vagy a pénzkövetelés biztosítás megfizetéséig teszi lehetővé a jármű visszatartását. A személyautókra és kisteherautókra is kiterjesztett szankcionálási lehetőség egyúttal tehát a járműszerelvények forgalomból való azonnali kitiltását is lehetővé teszi. A továbbhaladás kötelező feltétele a bírság megfizetésén túl a közlekedésbiztonságot veszélyeztető állapot megszüntetése. A rendőrség mostanáig is felléphetett a szabálysértőkkel szemben, ám a szakhatóságok jogosítványainak bővítésével még eredményesebbé válhatnak a közúti ellenőrzések – tájékoztatta pénteken az Innovációs és Technológiai Minisztárium az MTI-t. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkárának közleményéből kiderült az is, hogy a jogszabály-módosítás a kihirdetését követő 45. napon, tehát január végén lép hatályba.
Hirdetés

Forrás: MTI
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?