Állami autóvásárlási támogatást terveznek a németek

Így pörgetnék fel az autópiacot a németek: pénzt adnának a vásárláshoz

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az autópiac visszaesése világtendencia napjainkban, a németek közpénzből finanszírozva pörgetnék fel az eladásokat, a Der Spiegel szerint év végéig 5 milliárd eurót fordíthatnak erre.

Az autóvásárlási támogatás hazánkban sem ismeretlen fogalom, hiszen jelenleg is a tavaly júliusban startolt, minden nagycsaládos által és minden 7-9 üléses autó vásárlásához igényelhető 2,5 millió forintos támogatás pörgeti az autópiacot, e hónaptól pedig a 11 millió forint alatti villanyautók vásárlásához szintén ilyen összeg igényelhető. A német szövetség kormány a saját gazdaságát mentené a vásárlók segítése és csekélyebb emissziójú modellek népszerűsítése mellett: a szövetségi kormány formálódó gazdaságösztönző csomagjának részeként tervezett kedvezmény a gazdasági minisztérium elképzelése szerint hagyományos és elektromos meghajtású új német autók után is jár majd.
Hirdetés
A modelleket a tömeg és a szén-dioxid-kibocsátás alapján kategóriákba sorolják majd. Minél kisebb a tömeg és minél alacsonyabb a kibocsátás, annál nagyobb a kedvezmény. A gyártmányok nagyjából kétharmada az úgynevezett B hatékonysági kategóriába tartozik, egy ilyen autó árából 2500 euró kedvezményt kaphat a vásárló. A belsőégésű és elektromos motorral is rendelkező hibridautók után további 750 euró, a tisztán elektromos meghajtású kocsik után további 1500 euró kedvezmény járhat a kereszténydemokrata (CDU) vezetésű minisztérium terve szerint, azaz a legnagyobb elérhető kedvezmény 4000 euró (~1,4 millió forint) lehet.
Hirdetés
A terv persze még messze nem végleges, a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) ellenzik a belsőégésű motorral szerelt kocsik vásárlásának állami támogatását. A gazdaságösztönző csomagról a mai napon tárgyalnak a koalíciós egyeztető tanácsban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?