Álomautók helyett már inkább üzletet ajánlanak a csalók

Új módszerekkel próbálnak pénzt kicsalni a járműhirdetőktől

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Eddig zömében az autóvásárlókra utaztak a szélhámosok, már az eladókat is célba vették.

Már két éve ismert, mégis újra és újra kipróbált trükk, hogy vonzó kondíciókkal kínálnak eladásra nem létező autókat - az akár nem is magyar - szerencsevadászok. Telefonszámnak vagy hibásat, vagy egy másik hirdetőét adják meg. A lényeg az, hogy a vevő ne tudja őket szóban elérni, érezze lehetőleg úgy, hogy az e-mailes kapcsolatfelvétellel eleve közelebb jut az álomautóhoz. Ilyenkor jön aztán az első bökkenő, amit rendszerint angolul, vagy erősen tört magyarsággal közölnek: az autó külföldön van – gazdáiknak rendszerint egy hirtelen jött munkalehetőség miatt kellett hirtelen elhagyniuk az országot. Az autóval viszont - legalábbis állítólag - minden rendben van, valójában persze jó eséllyel nem is létezik. Bemondásra, csak megmutatni nem szeretnék hazahozni, hiszen az sokba kerül. Ellenben, ha utalna egy kis pénzt előlegként az érdeklődő - a lekövethetetlen - Western Unionon keresztül, akkor már hoznák is az autót, s levélben akár még azt is felajánlják, hogy amennyiben az nem a hirdetésben leírtaknak megfelelő, akkor az átküldött pénzt visszaadják. Aki azonban eljutott odáig, hogy pénzt küldött, az információink szerint kivétel nélkül többet nem is hallott a vonzó autó állítólagos tulajdonosairól, s az első részletével már kifizetett jármű is köddé vált.
Hirdetés
Többször felhívtuk már ezen trükkre a figyelmet, s kollégáink, a Használtautó Kft. hirdetésfigyelői folyamatosan küzdenek is az ilyen szerencsevadászok ellen, ám csalók mindig vannak. Sőt, idomulnak, s a válságra reagálnak. Úgy tűnik. ők is megérezték, hogy immár több az eladó, mint az érdeklődő, így bizony hirdetőből érdeklődők lettek. Aki beszélt nyelvként bejelölte az angolt, az számíthat Angliából érkező vevőre, aki szemle nélkül, már néhány fotó alapján tudja, hogy neki a hirdetett autó/motor/lakókocsi/hajó vagy épp felnikészlet kell, s azt látatlanul is megvenné.
Egyetlen kérése van: küldjék el az eladó portékát Angliába, hiszen ő, a vevő ott van. Még előleget is ígér, melynek átutalását a biztonságos internetes fizetőrendszernek számító PayPal rendszerrel ajánlja. Előleg persze nem érkezik, néhány sürgető e-mail, melyben például az iránt érdeklődik, hogy „Eladó-e még a járgány?” ellenben igen. Sőt, megjön egy állítólagos szállítmányozási cég levele is, ami arra hivatkozik, hogy mivel „ügyfelük” már átutalta a vételárat, az eladó fizessen be számukra - a már ismert, lenyomozhatatlan Western Union számlára – 800-1000 euró szállítási költséget, küldje el annak igazolását a speditőr cégnek, s már jönnek is a profi szállítmányozók az árúért.
Olyanról szerencsére nem tudunk, aki egyáltalán elutalta volna a nem szerény, egy motorkerékpár esetén is közel 200 ezer forintos szállítási díjat, s várt volna a szállítmányozókra. Azok ugyanis vélhetően ugyanúgy nem érkeznének meg, mint a vételár, amiről az állítólagos vásárló, Paul Williams egy hirdetőnknek azt írta - egy meglehetősen értelmetlen levélben -, hogy az csak azután lesz jóváírva az eladó PayPal számláján, miután ő befizette a 800 eurós szállítási díjat a szállítmányozó cégnek. Az említett Paul Williams szerint a PayPal ezzel védi a vásárlót és az eladót is.
Valójában azonban a PayPalnak semmi köze az egészhez, csak egy újabb trükkről van szó, ami arra próbálja rávenni - ezúttal nem a vevőket, hanem az eladókat, hogy fizessenek pénzt egy Western Union számlára, melyről gyakorlatilag anonim módon vehetik fel a kicsalt pénzt a szélhámosok, s így újabb trükkel, de alapvetően évek óta alkalmazott módszerrel rövidíthetik meg a járművüktől szabadulni próbálókat. Nehezíti az ellenük való küzdelmet, hogy míg a hirdetéseket kollégáink tudják szűrni, arra semmilyen hatással sem bírunk, hogy milyen érdeklődők jelentkezzenek vagy épp ne jelentkezzenek a Használtautó.hu hirdetéseire, így nem tudunk mást tenni, mint ismételten felhívjuk a figyelmet, ismeretlen embernek – pláne a lenyomozhatatlan Western Union számlákra – sose utaljon pénzt senki, aki nem szeretne annak búcsút inteni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 21:55
  Permalink

  A 2. autó ami megfogott ár érték arányban
  http://www.topauto.hu/fiat/grande-punto/sport/hasznaltauto/1902067.htm?pgsource=searchresult&fuelname=diesel&year=2006&colorname=piros&countyname=veszpr%C3%A9m,%20veszpr%C3%A9m&price=880000&tabid=1&pictureid=1
  Ennek is küldtem 1 érdeklődő emailt másik email címemről erre ő válasz:

  Hello,
  First of all I want to tell you that the car is in perfect condition, no scratches, real km, no damage at the engine, never smoke in the car, Hungarian documents. I bought this car from Hungary when I worked there. I took it with me in London, England were I live and I tried to register it but for this I have to pay a lot of money. For this reason I want to sell my car back in Hungary because it is more easy for the buyer because don’t need to pay extra money for registration . I heard about this website, on the internet, and I suppose that this it’s my chance to sell the car. The car is here with me as well, but I can arrange the transport back free of charge for you using a transport company. The car is still registered in Hungary. The shipping will take 3-4 days.
  Thank you and write me back if you are interested.

 • 2017.10.30. at 21:55
  Permalink

  1 példa a fent leírtakhoz, csak 1 kis csavarral!
  http://aprod.hu/hirdetes/fiat-punto-13-multijet-16v-sport-IDjfjY.html
  Utána érdeklődtem az autónak és érdekes ez is angliában található,a tulaj kiment angliába de eltudja küldeni az autót de elötte el kell utalni a pénzt és már küldik is az autót próbára 5-7napra és ha végleg kell akkor aláírhatom a papírokat! hhahahahhhaaaaaha! Elküldöm nektek az angol szöveget amit válaszban kaptam:első email:Jó napot,

  Sajnálom a néhai választ az e-mail, de én nagyon-nagyon elfoglalt a munkám a
  elmúlt 2 hétben.
  Van egy e-mailt, hogy érdekl dik az autóm, még mindig érdekel?
  Az autó még mindig eladó!
  Kérjük, válaszoljon az angol, mert a magyar nem olyan jó, és mi fog folytatni ezt a vitát.
  Várja a választ!
  Szívélyes üdvözlettel,
  2. email:hello,
  Thank you for your reply .. I’m Located in Colchester . I used the car in Hungary (the car have Hungarian papers), but the taxes here are very large, so I am not able to register. I worked for my company in Hungary , but now I’m back home. I tried to sell it here, but no one wanted it. Someone advised me to sell it on the continent because it is still easier and Hungarian papers.
  The price is 1.000.000 HUF , including the car traffic to your address , and if you are still interested to buy it please let me know .The car is running in very good condition with no damage, accidents or scratch no need for repairs is of course in perfect condition inside and out and the condition of the engine is perfect.As it is seen in the picture the car in very good condition and can not damage. I will wait your answer and if you have any questions, please ask me
  és végül a 3.email:
  Hello,
  The car is in Colchester United Kingdom but is registered in Hungary and all documents are original Hungarian . If you want to buy the car, I can send the car , at your address with a shipping company . The car will arrive at your home in 5-7 days. I will pay all shipping costs until to your adress .You must transfer the money (1.000.000 HUF ) in the bank account of the company and the money remain in custody of them until you accept the car and signate the contract . This company can see and check he car before purchase . You have 5-7 days and 500 km for test and inspect the car .
  In the time of the exam you can bring it to a mechanic in your town and check all mechanical .
  It is, as it is:
  -First if you accept this all conditions i need your details : full name, full adress , tell number copy with your ID to confirm your details .
  -then i go to company with your details and i pay all tax for deliver
  -company send you the confirmations (Contrac and Invoice ) with all details (payment, bank account etc)
  -Afer you see the confirmations you have 48 hours to transfer the money in their account bank
  -when the company receive your scanned paper with confirm the transfer (1.000.000 HUF) the car going to your address and arrive in 4-5 days working
  -after you receive the car to your address you have 5-7 days and 500 km to inspect the car
  -after test you have a decision , Yes i want to buy the car ,and you signate the contract and the car is yours !or No i don’t like the car and the company return the money in your account bank or in hand and the car come beck on my cost !
  Philip Balmer

 • 2017.10.30. at 21:55
  Permalink

  Nem Paul az a Williams, hanem Jackson. A többi szóról szóra stimmel, bár az én esetemben vállalta a szállíttatást, saját költségen. Nyilván csak az átutalásról szóló bizonylat lett volna kamu, amit valószínűleg megküldött volna másolatban szkennelve, viszont én hiába vártam volna a pénz megjelenését a számlámon, miközben elvitték – volna – a motort. 🙂 No, de idáig nem jutottunk el, ugyanis időközben lengyel oldalakon is olvastam a jackson.williams@yahoo.com-ról érkező vételi ajánlatokról… A szöveg minden motor esetében ugyanaz volt – “el a kedvenc típusom”, stb. – legyen az akár Suzuki, Kawasaki, KTM, vagy más, endúró, túra, sport, vagy más. Mindegyiket fotón látva vette volna meg, mert ő éppen Kínában van előadói körúton…
  Szóval az a minimum, hogy amíg a pénz nincs a számládon, senkinek, sehova, semmit! Utána is csak óvatosan, nehogy inkasszálni tudjanak 🙂
  Kicsit még gondolkodtunk, hogy megvárjuk – 5-en, 10-en -, míg a szállító cég megjelenik a motorért, de úgy döntöttünk, annyit nem ér az egész. Inkább nem válaszoltunk az utolsó levelére. Érdekes módon azóta nem jelentkezett a motor lelkes imádója!

 • 2017.10.30. at 21:55
  Permalink

  Luzsi, azért mert nem vesz részt tevékenyen a bank a büncselekményben, egy eszköz az elkövetéshez. azért mert a késsel lehet embert is ölni, ne szüntessük már be a gyártását…

 • 2017.10.30. at 21:55
  Permalink

  tegyük hozzá, és most gondolom sokan megsértődnek, de azért aki látatlanba idegennek szép szóra pénzt ad… hát…finoman szólva is megfizeti ezúton a hülyék adóját.

 • 2017.10.30. at 21:55
  Permalink

  A cikk első feléhez szólnék hozzá. Ugyanígy jártam, ahogy leírták. Emberünk Németországban dolgozik, de a motorja Írországban maradt. Utaljam el a vételár felét, majd megjön a motor megnézem, és ha minden ok, akkor a másik felét is utalom. Szerencsére volt annyi eszem, hogy tüzetesen átnéztem a szállítmányozócég honlapját, amiről persze kiderült, hogy oltári nagy kamu az egész. Szóval érdemes vigyázni!
  Egyébként a mobile.de-n volt a motor, nem a használtautón.

 • 2017.10.30. at 21:55
  Permalink

  érdekes ez a szerencsevadász kifejezés, ezzel a cikkíró űgy tünteti fel őket, mintha nem is lennének ők gazemberek. ez olyan, mintha azt mondanánk arra, aki lop, hogy “ügyes” vagy “szemfüles”

Vélemény, hozzászólás?