Áprilistól még nem nő az üzemanyagok jövedéki adója

Jövő héten még nem emelkedik a benzin és a gázolaj jövedéki adója, később jó eséllyel

Az első negyedévben még az 50 dolláros átlag fölött volt az olaj ára, így most hiába esett a felére, a második negyedévben még a kedvezőbb jövedéki adót élvezhetjük az üzemanyagoknál.

Immár 2016 óta a Brent típusú kőolaj előző negyedéves átlagára alapján változik az üzemanyagok hazai jövedéki adója. A szabályozás szerint, ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá süllyed, a benzin és a petróleum esetében a jövedéki adó literenként 5, a gázolajnál literenkénti 10 forinttal nő. Ha azonban a negyedév átlagában 50 dollár fölé emelkedik a világpiaci ár, az adómértékek visszaállnak a jelenleg is érvényben lévő, a benzin és a petróleum esetén literenkénti 120, a gázolajnál 110,35 forintos szintre.
Hirdetés

Bár most 25 dollár alatt jár a Brent árfolyama, mivel az első negyedévben az átlagár még 50 dollár fölött, egészen konkrétan 56,327 dollár volt, a most következő második negyedévben is a szerényebb mértékű jövedéki adót élvezhetjük még - az egyelőre rekord alacsony, jelentős hazai árcsökkenést generáló olajár mellett. A jelenlegi információk alapján ugyanakkor a harmadik negyedévre már a jövedéki adó emelésére, így azonos olajár mellett magasabb hazai üzemanyagárakra kell számítanunk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?