Ártámogatást kapnak a villanyautókhoz a vállalkozások is

Újabb roham közeleg: 1 milliárd forintot kapnak villanyautókra a vállalkozások

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Míg a magánszemélyek már júniusban 3 milliárd forintot kaptak villanyautó-vásárlásra, a vállalkozásoknak egyetlen milliárd jut: július 12-én indul a pályázati időszak.

Miként arról beszámoltunk, idén júniusban egyetlen óra alatt kifutott az az 1 milliárd forint, amire akkor pályázhattak az új villanyautót vásárolni kívánó magánszemélyek és egyesületek. Váratlan fordulatként akkor a későbbi pályázatokhoz tervezett további 2 milliárd forintos keretet is megnyitották, azóta pedig csak ígéret van arra, hogy lesz még idén állami támogatás számukra (lásd itt). A taxisok már korábban pályázhattak, a vállalkozások számára pedig július 12-én nyílik majd meg a lehetőség. Igaz, számukra csupán 1 milliárd forint jut, ami által a pályázati kiírás szerint 400-665 elektromos jármű vásárlásának támogatása várható. A teljes kiírás az elektromobilitas.ifka.hu címről (közvetlenül innen) érhető el. A lényeg, hogy a villany-robogókhoz legfeljebb 500 ezer forintos, 50%-os ártámogatás kérhető (100 ezer és 1,1 millió forintos vételár között), a személyautók esetén 12 millió forintos vételárig 2,5 milliós, vagy a vételár legfeljebb 50%-át kitevő, 12-15 millió forint között 1,5 milliós támogatás pályázható. A 7-9 üléses autók vásárlására a vállalkozások is megkapják a 2 millió forinttal magasabb árplafonokat, de ők a nagycsaládos támogatásra logikusan nem fognak tudni pályázni pluszként. Az elektromos (N1 és N2) tehergépkocsik esetén 13 millió forintig kérhető a 2,5, 16 millióig a 1,5 milliós támogatás.
Hirdetés

A pályázatok benyújtására 2021. július 12. 08:01 perctől - 2022. július 1. 23:59 percig, illetve a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig van lehetőség, alighanem utóbbi fog hamarabb bekövetkezni. Lehet gyúrni a kattintások rekordidejére és az elektromobilitas.ifka.hu elérhetőségére, alighanem ez az összeg is kevesebb mint egy nap alatt fog kifutni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?