Autólopások: gyakorlatilag mindent visznek

Már az idősebb autókat is lopják a tolvajok

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Prémiummárkák helyett tucatautókat visznek legnagyobb számban az autótolvajok, minden tulajdonosnak érdemes védekeznie ellenük.


Kedvező, azonban már nem mai hír, hogy az autólopások tavaly jelentősen megnőtt száma az idei első negyedévben - nagyjából a tavalyi növekedés mértékével - visszaesett. Ugyanakkor az átlagautósok számára borús adat, hogy a tolvajok nem csakis vagy elsősorban az új, nagy értékű autókra vadásznak, hanem gyakorlatilag visznek mindent, ami az utcán van - márpedig ott ugyebár az immár 12,5 évre nőtt átlagéletkorú autópark miatt mind idősebb autók parkolnak. Téves vélekedés tehát azt hinni, hogy korosabb autók eltulajdonításától kevéssé kell tartani.
Hirdetés

Azt ugyanis a leggyakrabban ellopott autómárkák közelmúltban közzétett listája is világosan mutatja, hogy az autótolvajok célkeresztjében immár nem a prémiumautók, hanem a leghétköznapibb márkák állnak. Mivel az ellopott autók többsége ma már alkatrészforrásként végzi, nem meglepő, hogy tízből kilenc autó soha nem kerül elő. Ennek ellenére az autósok háromnegyede kevéssé tart tőle, hogy áldozattá válik, és továbbra sem köt biztosítást lopás ellen - derül ki a Genertel felméréséből.
Logikus módon a leggyakoribb autókat viszik a tolvajok, de természetesen vannak jobban és kevésbé veszélyeztetett márkák, például a leggyakoribbnak számító Opel a lopási listán csak harmadik Logikus módon a leggyakoribb autókat viszik a tolvajok, de természetesen vannak jobban és kevésbé veszélyeztetett márkák, például a leggyakoribbnak számító Opel a lopási listán csak harmadik

Az ORFK által a közelmúltban közzétett lopási toplistán tavaly a Volkswagent a Suzuki, az Opel, a Ford és a Renault követte – ezek éppen a hazai autópark leggyakoribb márkái. Eközben a BMW a 2011-es ötödik helyről a kilencedik helyre csúszott vissza.
Furcsa módon az autósok körében még mindig az a tévhit él, hogy elsősorban az értékesebb, újabb autók vannak veszélyben. Pedig immár a kis- és középkategóriás autók tűnnek el legnagyobb számban, és egy-egy idősebb autó akár fontosabb célpont is lehet, mivel immár nehezen beszerezhető alkatrészekkel üzemel” – cáfolja a tévhiteket Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója.
Noha az autósok leginkább a töréskártól tartanak, a legnagyobb veszteséggel egyértelműen a lopás jár Noha az autósok leginkább a töréskártól tartanak, a legnagyobb veszteséggel egyértelműen a lopás jár
A fenti tendenciát támasztják alá a Genertel adatai is, amelyek az ellopott autók rohamosan növekvő átlagéletkoráról tanúskodnak: míg a társasághoz beérkező lopáskár-bejelentésekben szereplő autók átlagéletkora 2010-ben még 3,9 év volt, ez az érték 2011-ben 4,7-re, míg 2012-re már 5,4 évre nőtt, és a listán 2011 óta egyre nagyobb arányban szerepelnek a tíz év feletti lopott kocsik.
Az autósok hamis biztonságérzete is okozhatja azt, hogy a Genertel közelmúltban elvégzett felmérése szerint a tulajdonosok jóval inkább tartanak a töréskártól, mint a lopástól: míg előbbi átlaga a 10-es skálán 6,3 volt, addig az utóbbié csupán 3,8, ami igen mérsékelt érték ahhoz képest, hogy egy ilyen kár esetén – biztosítás nélkül – az autó teljes értéke elvész.
Miként érdemes védekezni a tolvajok ellen?
Bár nincsen olyan autó, amit nem lehet ellopni, három szempont következetes alkalmazásával sokat tehetünk annak érdekében, hogy autótolvajok ne károsítsanak meg bennünket:
1. Biztosítás lopás ellen
Az évről évre egyre kedvezőbb díj mellett elérhető teljes körű casco biztosítások természetes módon a lopás ellen is védelmet nyújtanak. Anyagi okra a Genertel vélekedése szerint senki sem hivatkozhat, ha nincsen lopás elleni biztosítása, mivel állításuk alapján az autó értékétől függően már akár évi 2000 forintért is lehet lopáscascót találni a hazai piacon, ami még a legöregebb évjáratok tulajdonosai számára is vonzó opció lehet.
2. Lopásgátló eszközök
Két-három lopásgátló eszköz párhuzamos alkalmazásával (például jól felszerelt indításgátló, valamint kormányzár a riasztókészülék mellé) jó eséllyel elérjük, hogy a tolvaj inkább könnyebben elérhető célponttal próbálkozzon.
3. Kulcskérdés az indítókulcs
Fontos tudni: a biztosítók ragaszkodnak ahhoz, hogy kárbejelentéskor be tudjuk mutatni az autóhoz tartozó valamennyi gyári kulcsot. Ezért mindenképpen tartsuk be az alábbi szabályokat:
  1. Garázskapu vagy utcai kapu nyitásakor állítsuk le a motort, és a kulcsot tegyük zsebre
  2. A lakásban ne szem előtt, a bejárati ajtó melletti fogason vagy a kabátzsebben tartsuk az autó kulcsait, szinte felkínálva azt a besurranó autótolvajnak
  3. Minimalizáljuk annak a kockázatát is, hogy a kulcsról másolat készülhessen: csak megbízható szervizbe vigyük az autónkat, autómosóban pedig kísérjük figyelemmel a kulcs útját

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.30. at 04:36
    Permalink

    A lopott autók többsége alkatrészként végzi. Persze hogy több Suzukit lopnak mint BMW-t, több van belőle, nagyobb rá a kereslet. Ha új autóm van, talán telik alkatrészre is, esetleg garanciális vagy biztosított. Ha régebbi a kocsim, nem biztos hogy jók hozzá egy fiatalabb autó alkatrészei.

Vélemény, hozzászólás?