Bővül a B kategóriás jogosítvánnyal vezethető autók köre

Néhány esetben nehezebb járműveket is vezethetünk jövő nyártól B-kategóriával

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az alternatív hajtású autók és a mentőautók esetén 4,25 tonnásak is vezethetőek lesznek B-kategóriás jogosítvánnyal.

Általános tendencia az autóknál a tömegnövekedés, de van két kategória, amelyeknél ez átlag feletti, az egyik a mentőautóké, a másik pedig az alternatív hajtású (plug-in hybrid, elektromos, CNG hajtású és üzemanyagcellás) modelleké. Pontosan e két kategóriánál tesz majd kivételt a hazai szabályzás, de csak jövő év május 23-tól.
Hirdetés
Miként az a Magyar Közlönyben megjelent, az Országos Mentőszolgálat sürgősségi betegellátást végző járművei 3,5-4,25 tonna közötti össztömeggel is vezethetőek lesznek B kategóriás jogosítvánnyal. Ez nyilván könnyítés a mentőszolgálatnak, hiszen így könnyebben tudnak sofőröket verbuválni/tudják alkalmazni a C kategóriás jogosítvánnyal nem rendelkező eddigi alkalmazottakat, akik e könnyítés nélkül nem vezethetnék az újabb, nagyobb megengedett össztömegű járműveket.
Hirdetés
A legalább 2 éves jogosítvánnyal rendelkezők eddig is vezethettek a 3,5 tonnás járműveken túl az ilyen járműből és legfeljebb 750 kilogrammos pótkocsiból álló járműszerelvényt (tehát összesen 4,25 tonnát), de jövő májustól az alternatív hajtású modelleknél maga a jármű is lehet legfeljebb 4,25 tonnás, ha a 3,5 tonnához mérteni többlet súly az alternatív hajtásból ered (az azonos méretű és teherbírású belső égésű motoros modell 3,5 tonna alatt lenne). E könnyítés által a fuvarozókat nem fogja hátráltatni az alternatív hajtás többlet súlya abban, hogy a szerényebb emissziójú modellt válasszák, ám fontos tudni, hogy ezek a könnyítések (egyelőre) csak hazánkban lesznek érvényesek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?