Búcsú az olajtól, úton a hidrogén alapú társadalom felé

Toyota FCV Plus - már nem fogyasztja, hanem termeli az áramot

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kerékagyakba épített motorokkal, meredek külsővel, tágas belsővel debütált Párizsban a Toyota FCV Plus, ami nem csak magának, akár egyéb autóknak is termelhet áramot.


Az üzemanyagcellás Mirait már szériagyártásban és egyes nyugat-európai piacokon is kínáló Mirai után a Toyota még mindig nem hozott villanyautót. Párizsban viszont a már 50 kilométeres emissziómentes hatótávra is képes Prius PHV mellett egy vadonatúj koncepciót állított ki FCV Plus néven. A Prius Plusra rímelve egyterű jellegű, tágas, de kompakt, városi ingázó méretű buborékautóról van szó.
A hidrogénből áramot termelő üzemanyagcella az FCV Plus orrában, az első kerekek között kapott helyet, hidrogéntartálya a padlólemez hátsó részéhez került, négy - sarkokra helyezett - kereke pedig egy-egy beépített villanymotorral rendelkezik. Az FCV Plus különlegessége, hogy nem csak magának képes áramot termelni, hanem külső fogyasztók számára is. Csatlakoztathatjuk például otthoni hálózatunkhoz, vagy egy parkolóban egy másik villanyautóhoz, illetve konnektoros hibridhez, hogy számára áramot adjon. Az FCV Plus nem csupán azzal különleges, hogy kifelé is tud energiát szolgáltatni, hanem azzal is, hogy mindezt nem csupán saját hidrogéntartályából képes megtenni, hanem külső forrásból is, így otthon, parkolóban úgy termelhet, akár előre, akár külső szolgáltatásra áramot, hogy közben nem a saját tartályát meríti.
Hirdetés

A koncepcióautó műszaki adatai természetesen nem ismertek, de mint azt a Párizsi Autószalonon Gerald Killmann európai kutatás-fejlesztésekért felelős alelnöktől megtudtuk, az üzemanyagcella nem csak azzal mutat túl az autózáson, hogy már nem csupán az autót láthatja el árammal, hanem élettartamával is, az autó életciklusánál tartósabbnak ígérik ugyanis.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 01:29
    Permalink

    Undort keltő egy métely fostalicska!!! Ki az a degenerált, aki ezt a genny kinézetű szörnyet megveszi??4! Lesz ilyen? Hidrogénautót lehet emberi kivitelben is kapni: Toyota Mirai, Prius,…

    Vajon, ha baráti társasággal hányásig, kómás részegségig innám magam,- noha nem szoktuk,- de filózok rajta, akkor sikerülne e egy ilyen torz, csapnivaló förmedvényt “kiizzadnunk” az agyunkból? Szerintem nem.

Vélemény, hozzászólás?