BYD Seagull: végre egy elérhető villanyautó?

Kicsi, de célszerűnek tűnő villanyautót mutatott be a BYD, ami árban már a benzinesekkel versenyzik.

Az évtized kérdése, hogy az elektromos autók mikor lehetnek árban is versenyképesek, és ha Kínát is nézzük, a BYD újdonságával a válasz is megérkezhet: akár már az idén.

A Seagull 3,87 méter hosszú, 1,72 méter széles és 1,54 méter hosszú, azaz az alapterülete nagyjából egy városi kisautóénak felel meg. Az elektromos hajtás miatt viszont egészen rövid orra lehet, így a belső tér akár a négyméteres kiskocsikéval is összemérhető. Ilyet persze már más is készített, a meglepetés az, hogy a BYD használható elektromos hajtáslánccal adja a típust, a szokásosnál sokkal olcsóbban. A trükk az, hogy itt használnak először Nátrium-ion akkumulátort, amely ugyan lassabban tölthető, mint a Li-ion akkuk, és kevesebb energiát is tárol, de cserébe jelentősen olcsóbb, és nem zavarja a hideg sem. A kisautóba kétféle akku kerülhet: a kisebbik 30 kWh-s, így durván 306 km-es hatótávot biztosít, míg a nagyobbik 38 kWh-s, ami 406 km megtételére elegendő energiát tárol. Az előbbi változat 74, az utóbbi 100 lóerős – a motor valószínűleg ugyanaz, csak az akkumulátorok eltérő feszültsége emeli a teljesítményt. A nagy csoda azonban az, hogy az alapváltozatért állítólag csupán 3,3 millió forintnak megfelelő összeget kérnek majd, ami a fele sincs egy haslonló képességű Li-ion akkumulátoros kisautó árának. Az persze még nagy kérdés, hogy mennyi idő, mire ideér a típus, és addigra mekkorát nőhet az ára, de a BYD Seagull így is reményt ad, hogy a megfizethető villanyautózás talán nincs is olyan távol a megvalósulástól.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?