Dízelbotrány: az uniós tagállamok megállapodtak az új mérésről

Új emissziómérés az EU-ban: valóságos tesztek következnek

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Köztudott, hogy nem feltétlenül rossz az, ha kiborul egy bili. Az emissziós botrány már aligha válik el a Volkswagentől, ám az egész ipart érinti.


Miután az amerikai hatóságok felhívták rá a figyelmet, bizonyítást nyert, s a Volkswagen által is elismert, hogy több mint 11 millió autójuk esetében alkalmaztak egy olyan szoftvert, amely által motorjaik a mérést felismerve a laboratóriumban megfelelő, ám a valóságban azt jóval túlnövő emisszióval üzemeltek. Ez a jelenség ugyanakkor számos egyéb gyártónál is megfigyelhető - trükközéstől függetlenül. Az uniós tagállamok vezetői ezért megállapodtak abban, hogy 2017. szeptember 1-jétől új, valóságközlei módszerrel mérik majd az autók károsanyag-kibocsátását.
A bizottság az új mérési ciklus kapcsán kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy "időről időre figyelmeztetett" annak kapcsán, hogy a laboratóriumi tesztek eredményei nem esnek egybe a valósággal, és állítólag "nagyon keményen dolgozott" azon, hogy ezt feltárja. A Financial Times egy, a birtokába jutott levélre hivatkozva nemrégiben azt írta, a bizottság két éve tud arról, hogy egyes autógyártók csalnak a teszteken, mégsem történt semmi. Az új mérési módszer egyébként nem csupán a dízelautókra, hanem minden járműre vonatkozik, mivel azonban a botrányban a gázolajos motorok érintettek, esetükben hallhatjuk majd többször a mérés változását.
Hirdetés

Közleményében az Európai Bizottság is elismerte azt, hogy miután a laboratóriumi méréseken adódó és a valós körülmények között kapott eredményeket a jelenleg gyártott motorok esetében műszakilag nemigen lehet azonos szintre hozni, ezért gyakorlatilag új határértékekről is megállapodtak a tagállamok. A 2017 szeptemberétől bevezetésre kerülő valós körülmények közötti teszteken aódó számok 110 százalékkal haladhatják meg a most szabványos laboratóriumi mérés eredményét, 2020 januárjától pedig egy autó valós körülmények között másfélszer termelhet több káros anyagot, mint a laborban. A bizottság hozzáteszi: jelenleg ez a különbség átlagosan 400 százalék. Ennek napvilágra kerülése kapcsán mondhatjuk, örülhetünk, hogy kiderült a Volkswagen csalása, hiszen a botrány miatt az összes autó hétköznapi emissziója csökkenni kényszerül.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 11:39
  Permalink

  Sztem mind1, az álláspontodon nem változtat gondolom… 🙂
  Felesleges vitába meg veled nem bocsátkozom, te legalább tudsz beszélni. 🙂

  Majd a professzor s3000-el, aki töketlen csicska. 🙂

 • 2017.10.28. at 11:39
  Permalink

  Jellemedből fakad, hogy nem érted, érzed a kettő közti különbséget. Kiskaput kihasználni és direkt megtervezetten csalni.
  A kiskaput nem csalás kihasználni, mert az előírások rosszak, vagy az ellenőrzés nem elég körültekintő, így azt használják ki.
  Ehhez sem értesz mint sok mindenhez.

  A motorokat a VW fejleszti. Azért olyanok, amilyenek. Hírhedtek, de nem a megbízhatóságukról és a tartósságukról. 🙂

 • 2017.10.28. at 11:39
  Permalink

  Nem ért hozzá. Szerinte a síkságra kell alagút is, mint az M6 esetében közben azt állítja, hogy építész. 😀 Útépítésen kívül csak adózási kérdésekben ne csevegj vele, mert ahhoz sem ért. 😀

 • 2017.10.28. at 11:39
  Permalink

  Szerinted a bosch az egynelő a VW-el?

  én azért kivárnám a végét. Mondjuk amit nem akarnak kideríteni, nem is fog. 🙂 Lehet nem is lesz igazam…

 • 2017.10.28. at 11:39
  Permalink

  Mit írtam? Nem csak a VW van benne a buliban.
  Mi a buli? A csalás.
  Azt írtam, hogy más is szoftverrel csalt?
  Nem.
  Benne van a buliban a szoftverrel csaló is meg a kiskapun csaló is?
  Benne.
  Csalás mindkettő?
  Igen.
  Inkább maradtál volna csendben.

  Az autógyártás zömmel a beszállítók munkája. A karosszérián kívül az autógyár szinte semmit nem gyárt. Így csak te lepődsz meg azon, hogy az egyik beszállító írta a programot. Meg foglak lepni. A kocsidban nem Toyota a lámpa. Nézd meg. Azt a kutyafáját. Ne lepődj meg, ha a vezérlést sem a Toyota gyártotta. Legrosszabb esetben az is Bosch…

  Példádnál maradva, ami egyébként hűen tükrözi a szabálytiszteletedet, nem mindegy, hogy valaki szándékosan üt agyon árammal, vagy csak nem világítja ki az ajtót előtted, amint belesétálsz a medencébe, amiben áram van. Nyilván egészen más érzéssel dobod fel a pacskert.
  Gratulálok.

  Jelen esetben te nem fogtad föl, amit írtam. Kár, mert így hülyét csináltál magadból megint.

 • 2017.10.28. at 11:39
  Permalink

  Hagyjad már. Nem csak ezt, de semmit nem tud felfogni. Bármit írsz neki nem érti, leírod mégegyszer akkor sem érti, leírod harmadszor akkor sem, de akkor már azt is hozzáteszi, hogy le sem írtad! LOL! 🙂
  Ezt a szintet nyomja legalább 5 éve, nem csoda hogy mindenhonnan kidobták már és a kutyát sem érdeklik a hülyeségei. Na jó, néha azért lekevernek neki egy-egy óriási nyaklevest csak úgy élvezetből, had pörögjön a bohóc, dehát ez érthető, hiszen kell egy kis szórakozás is. 😉

  A fosvágennek – meg a nyomi rajongótáborának – új tesztek nélkül is harangoztak. Mindenki csak úgy fog emlékezni rájuk, hogy azok a büdös csalók, akik végre egyszer azt a büntetést kapták meg amit meg is érdemeltek. 😉

 • 2017.10.28. at 11:39
  Permalink

  “És nem is csak a VW van benne a buliban, hanem sok más gyártó is.”

  A mai napig nem fogtad fel, hogy csak egyedül a VW csalt direkt, egy az adatok manipulálására kifejlesztett szoftverrel, amit nem is ők írtak, mert még ahhoz is hülyék, hanem a Bosch munkája.

  Nagy valószínűséggel a többi gyártó autóival is vannak gondok, de ők max. kihasználták a kiskapukat. Több eszük volt.

 • 2017.10.28. at 11:39
  Permalink

  Elütés. Sasszem. Van egy íratlan szabály, ezek szerint hozzád nem jutott el.
  Megszólítás után viszont tegyél felkiáltó jelet s ne pontot. Angolszász szokás szerint vessző, új sor kis betű a megszólítás környéke. Neked egyik sem jött össze.

  Cikkről mi a véleményed amúgy, vagy csak kötekedni jöttél?

 • 2017.10.28. at 11:39
  Permalink

  Ebben igazad van. A kérdés az, hogy a vásárló mit vesz: autót, vagy környezetvédelmi mérést? De mondom: egyetértek, ez lenne fair.
  Pont ezért emelem ki, hogy az okot és az okozatot együtt kell vizsgálni. Ha csak az egyiket nézi az ember, akkor hamar törz következtetést von le. Ez az átb….s így együtt átb…..s. Szaályalkotó, felügyeletet gyakorló és gyártók. Nem egy, hanem mind, aki benne volt.

 • 2017.10.28. at 11:39
  Permalink

  Sajnálatos tény -most elvonatkoztatva a káros anyagkibocsátástól- hogy, tényleg megfojtják a gyártókat, akik kénytelenek lesznek kivenni a tömegek számára is elérhető megfizethető, s tényleges vezetési élményt nyújtó motorokat. Sokan el se tudják -sajnos- képzelni azt, hogy milyen élmény egy ilyen kaliberű motorral csapatni…. . Ilyen szempontból sokszor irigylem a mocskos jenkiket, hogy nekik legalább megvan a lehetőségük az ilyen komoly motorokra mezei autókban is.

 • 2017.10.28. at 11:39
  Permalink

  Pedig már tömeghisztériává duzzasztották… és nem attól félnek az emberek, hogy a dízel megöli öket, hanem attól, hogy a VW motorjai (tehát EU) halálosak. Kérdezz meg egy hozzá nem értöt, egyböl ezt fogja neked mondani. 😉
  (Mondjuk s3000-et)

 • 2017.10.28. at 11:39
  Permalink

  Pár hete írtam először, hogy ebben az ügyben a VW felelőssége nem kizárólagos. És nem is csak a VW van benne a buliban, hanem sok más gyártó is. A jelenséget érdemes látni, amiben sajnos a jogalkotó és az EU is nyakig benne ül. Ne üljünk föl annak a 2-3 helyi trollnak, aki élvezi, hogy ezen őrjönghet.

  Valóban annak kell(ene) örülni, hogy változik a mérés s talán valamivel közelebb kerül a tényleges céljához, a környezetvédelemhez.

 • 2017.10.28. at 11:39
  Permalink

  Én ma reggel pirítóst ettem, kis fokhagymával megturbózva. Hozzá egy bögre kamillás-gyümölcsteát. Megfázás ellen remek kombináció.

  Már lassan ilyen értéke lesz ennek a hírnek. Komolyan 2 perc nem tellik úgy el, hogy valahol ne látnám, hallanám eme remek sajtómonológot.
  Mindenek mellet persze üdvözöljük a hírt, de jó lenne, ha máshol is ilyen kurta póráz lenne, nem csak az “Öreg kontinensen”. Az egyedüli élmény/viszonylag gazdaságos motort is bemártanák (3.0 L-esre gondolok, bámely karosszériában).

  … hát, ilyen világot élünk …

Vélemény, hozzászólás?