13 év után búcsúzik a Nissan GT-R

A legendás japán modell is a szigorodó szabályok áldozata lett

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy ideje már sejteni lehetett, hogy a 2007 óta gyártásban lévő sportautó napjai meg vannak számlálva. A Nissan nemrég valóban bejelentette, hogy idén márciusban végleg befejezik a modell gyártását Európában a szigorodó szabályozások miatt.

Kevés modellnek adatik meg annyi idő a gyártószalagon, mint a amennyi a Nissan GT-R jelenlegi generációjának megadatott. 13 éven át értékesített Európában GT-R-eket a Nissan (2009-ben kezdték az európai forgalmazást), így várható volt, hogy előbb vagy utóbb kivonják a forgalomból a japán sportautót. Már 2021 őszén is érkeztek hírek a GT-R jövőjével kapcsolatban, azonban az utódmodellel kapcsolatban hivatalos bejelentés azóta sem történt, a gyártás végeztével pedig a Nissan kínálatából eltűnik az összes sportautó, ugyanis a 370Z utódjaként érkező Z modell nem kapható kontinensünkön, szintén az emissziós szabályozás miatt.
Hirdetés
A Nissan egyébként a tavaly júliusban életbe lépő új hangszennyezési szabályozással indokolta a gyártás befejezését, mert elmondásuk szerint ennek már nem tud megfelelni a GT-R. Ez a szabályozás 2026-ban tovább szigorodik, így minden bizonnyal számos egyéb, sportautókat gyártó márka is kénytelen lesz alkalmazkodni. A Nissan az ausztrál piacról is a szigorodó szabályok miatt kellett száműzze modellpalettájáról a GT-R-t; akkor az átalakított törésteszteken bukott meg a japánok legendás autója.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?