Drágábbak lesznek az autópályamatricák jövőre

Bár az autópályamatricák ára nő, a bírságot könnyebb lesz megúszni

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az inflációt követve drágulnak az autópályamatricák, ám jó hír, hogy a bírságok elkerülésére új módszer is érkezik.

Bár az autópályamatricák árai évek óta (éves matricáké 2012, a megyeieké a bevezetésük, 2015 óta) változatlanok, ez sem tart örökké, jövőre már emelkedett díjtételekkel kell számolni. Az augusztusi inflációs adatnak megfelelően 3,9 %-kal drágulnak az úthasználati jogosultságok. A személyautók esetén a 10 napos matrica díja a jelenlegi 3500 forintról 3640, a havinak hívott 30 napos 4780-ról 4970 forintra drágul, míg az éves matricáért 42.980 helyett 44.660 forintot kell majd fizetni a D1 kategóriában. A megyei személyautó matricák díjtétele 5000-ről 5200 forintra emelkedik. A 8-9 személyes kisbuszok és a 3,5 tonnánál nem nagyobb saját tömegű haszongépjárművek D2 kategóriájában a 10 napos matrica ára 7000-ről 7280, a "havi 9560-ról 9930, a megyei 10.000-ről 10.390 forintra emelkedik, az éves pedig továbbra is a D1-esével azonos árú, azaz januártól már 44.660 forintos lesz.
Hirdetés
A jövő évi matricák szokás szerint már decembertől megvásárolhatók lesznek, az idei évesek pedig január végéig érvényesek. Bár a matricák ára nő, a bírságok kapcsán könnyítések érkeznek. Miként arra az ITM közleménye rámutatott, a 2018-ban bevezetett pótdíjmaximalizálás a jelenlegi háromhoz képest már két eset után is megengedetté válik. Az új pótdíjamnesztia 180 napos ügyintézéssel, hat pótdíjnak megfelelő összeg ellenében mentesít a felhalmozódott, akár több százezer forintos követelés megfizetése alól. Még jelentősebb újítás, hogy a jövőben

akkor is megúszható lesz a bírság, ha annak kiküldése után éves országos matricát vásárolunk.

Marad természetesen az is, hogy bármilyen (az adott útszakaszra és autóra érvényes) matricát a felhajtástól számítva 1 órán belül megvásárolva megúszható a bírság. Magyarán nem kell a felhajtóról visszatolatni, nem kell addig az országúton menni, ameddig nem sikerült matricát vásárolni, elég azt akár az autópályán megváltani.
Az ITM tájékoztatása szerint a pótdíjmaximalizálás a többször hibázó, de önkéntes teljesítésre hajlandó közlekedők számára biztosít az akár tucatnyi pótdíj megfizetésénél olcsóbb alternatívát. Az ügyfélbarát intézkedés népszerű, sok úthasználón segít. Jelenleg 75 napon belül lehet azt kezdeményezni, hogy a legalább háromszor mulasztó autós két pótdíj összegének megfelelő - az érvényes előírás alapján 29 750 forintos - egyszeri díj fejében mentesüljön pótdíjfizetési kötelezettsége alól. Ha valaki csak kétszer hibázott, és 60 napon túl fizet, ezt két emelt pótdíjnyi pénze - most 119 ezer forintja - bánja, mivel a negyedannyiba kerülő maximalizálásra eddig csak három esettől volt mód. Az új előírás igazságosabbá teszi a rendszert azzal, hogy már két jogosulatlan használat után megengedi a pótdíjak maximalizálását - hangsúlyozták a közleményben. Hozzátették: a 75 napos határidőt elmulasztók esetében a jogszabály eddig semmilyen érdemi kedvezmény alkalmazását nem engedte meg. Mivel a pótdíj 60 napon túli megfizetése esetén a követelés összege a hatályos szabályok szerint 59 500 forint, már négy jogosulatlan úthasználat díja is több százezer forintra növekedhet. A jogszabály-módosítás a pótdíjmaximalizálás mellett egy második lépcsőt vezet be, a pótdíjamnesztia 180 napot biztosít az ügyintézésre, hat pótdíjnak megfelelő összeg - jelenleg 89 250 forint - ellenében.
Hirdetés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint az új előírások a korábban kizárólag természetes személyek számára elérhető részletfizetési lehetőséget kiterjesztik a gazdasági társaságokra. Az úthasználóknak kedvez az is, hogy a rendelet szerinti szolgáltatások elvégzéséért egy alkalommal kérhető csak ügyintézési díj. Korábban ugyanazért a szolgáltatásért többszörösen fizethetett ilyen díjat például az a rendszámot eltévesztő ügyfél, aki különböző időpontokban vásárolt több jogosultságot rossz rendszámra - utóbbi főként a megyei matricákat vásárlók életét fogja könnyíteni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?