Drágulhat a benzin, olcsóbb lehet a gázolaj

Ellentétesen változhatnak az üzemanyagárak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Jövő héten ellentétes irányba mozdulhatnak a hazai üzemanyagárak. A benzinnél áremelésre, a gázolajnál ármérséklésre lehet számítani.

A héten kedvező döntést hozott az OPEC, azaz az üzemanyag-termelő országok szövetsége. A kartell nem csökkentette a napjainkban megszokott kitermelés mértékét, ez pedig rögtön feloszlatta a korábbi spekulációkat, kiderült, hogy nem kell spájzolni az üzemanyagokból, melynek eredményeként a nyersolaj hordónkénti ára több mint 5 százalékkal apadt.
A portfolio.hu információi szerint az árcsökkenés a benzinre és a gázolajra is továbbgyűrűzött, ám az áresés ezen (közgazdasági értelemben vett) jószágoknál már szerényebb mértékű. A gázolaj még 4,3, de a benzin már csak 1,8 százalékkal lett olcsóbb az egy héttel korábbi áránál. Ráadásul utóbbi értékek a dollárban mért árra vonatkoznak.
A hazai árakat pedig a forint/dollár váltószám is befolyásolja, s mivel a hazai fizetőeszköz 2,4 százalékkal gyengült az amerikaihoz mérten, töltőállomásainkon csakis a gázolajnál várhatunk árcsökkentést, akár 5 forint körülit is a jövő héten. A benzinért elvileg 0,6 százalékkal többet kell fizetni, ami szerdától mintegy 3 forintos árnövelést jelenthet.
Hirdetés

Amennyiben a várakozásoknak megfelelően változnak a hazai üzemanyagárak, a két üzemanyagfajta közelebb kerül egymáshoz: a benziné átlépheti a 400 forintos szintet, míg a gázolajé 420 forint alá csökkenhet, bár egyes spekulációk szerint az is elképzelhető, hogy a Mol - talán a karácsonyra való tekintettel - csak a komolyabb árenyhítést érvényesíti, a csekély mértékű árfokozást nem. Mindez szokás szerint hétfőn derülhet majd ki, s szerdától jelenhet meg a töltőállomásokon.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 06:37
  Permalink

  Csak hogy tisztán lássuk!
  Van a kőolaj világpiaci ára és van a gázolaj, benzin világpiaci ára, ráadásul kőolaj és üzemanyag típusonként is több fajta létezik, külön-külön árjegyzéssel (vagyis eltérő pillanatnyi árakon). A finomító kőolajat vesz dollárért, majd finomítás után eladja az üzemanyagot a kúthálózatoknak forintért, a beszerzési ár+finomítási költség+haszonkulcs képlettel számított áron. Erre jönnek az adók és a kúthálózatok haszonkulcsa. Na ezekből ember legyen a talpán, aki előre, korrektül ki tudja számolni, hogy adott kőolaj jegyzési ár változás és USD/HUF árfolyam változás mellett mikor mennyire módosul majd az kutakon az üzemanyagok átlagára!
  Mindezeket még az is bonyolítja, hogy a MOL – ha jól tudom – keletről veszi a kőolajat, viszont az eladási ár képzésnél másik kőolaj típus világpiaci árát alkalmazza bázisként. 🙂
  Szóval szerintem felesleges találgatni, várjuk meg inkább a hivatalos MOL bejelentést! 😉
  Ha valaki másként tudja, javítson bátran! 😀

 • 2017.10.31. at 06:38
  Permalink

  Ez amiatt nem jön ki, mert a hazai árak – például az adók, illetve a kereskedők hasznai miatt – nem a nemzetköziekkel egyenesen arányosan változnak. A drágulás, áresés becslésénél a nemzetközi árak alakulását és az azok alapján az elmúlt időszakban mutatkozott hazai árváltozásokat vettük alapul.

 • 2017.10.31. at 06:38
  Permalink

  valaki megint nem tud számolni:

  [i]“hazai árakat pedig a forint/dollár váltószám is befolyásolja, s mivel a hazai fizetőeszköz 2,4 százalékkal gyengült az amerikaihoz mérten, töltőállomásainkon csakis a gázolajnál várhatunk árcsökkentést, akár 5 forint körülit is a jövő héten. A benzinért elvileg 0,6 százalékkal többet kell fizetni”[/i]

  szóval dízel átlag 427 forint a 1.9%-os csökkenés 8.1 forint.(4.3%-2.4%)
  benzin átlag 394 forint, az emelés 0.6%-os ami 2.3 forint. (kerekítés szabályai szerint ez 2 forint)
  Szóval megint jól járnánk ha tudnának számolni akik ezt ténylegesen kiszámolják, és adatokat szolgáltatnak.

Vélemény, hozzászólás?