Duplázódhat, de akár négyszeresére is nőhet a villany-hatótáv

Újabb forradalom előtt a villanyautók

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A General Motors-hátterű Envia Systems kettő-négy év múlva két-, illetve négyszeres hatótávot adó lítium-ion akkumulátorokat ígér.


Tavaly tisztán elektromos hajtással 81,2 kilométert sikerült megtennünk az Opel Amperával - ennyire volt elég a 288 cellás lítium-ion akkumulátorcsomagjában tárolt energia. Ha minden igaz, hamarosan jóval többet is futhatunk majd benzinégetés nélkül, ugyanis a General Motors elnöke, Dan Akerson e héten történelminek is tekinthető bejelentést tett egy vállalati összejövetelen: 2-4 év múlva akár az imént említett hatótáv négyszerese is elképzelhető lesz egy hasonló villanyautótól.

A General Motors hátterét maga mögött tudó (a konszerntől tavaly év elején 7 millió dolláros fejlesztési támogatást kapott) Envia System ugyanis olyan forradalmi technológiát ötlött ki, mellyel a duplájára, de akár négyszeresére is növelhető a mai lítium-ion akkumulátorok kapacitása. Az információk szerint a GM már most biztos abban, hogy néhány év múlva saját maga is 160 kilométeres (a Ford Focus Electric vagy a Nissan Leaf villanyautókéhoz hasonló) hatótávú villanyautót mutathat majd be, de kis szerencsével még az utóbbi duplája, azaz 320 kilométeres hatótáv is elképzelhető. Akerson szerint több mint 50 százalék az esély utóbbira, ráadásul kijelentette, hogy nem az akkumulátorok számának, illetve tömegének növelésével, hanem csakis a technológia finomításával kívánják azt elérni.
Hirdetés
Az Envia Systems egyébként már korábban is biztató bejelentéseket tett legújabb, tölthető lítium-ion cellája kapcsán: az állítólag rekorder kapacitású lesz és a maiak árának felébe kerül majd, ezeket a GM hibrid, üzemanyagcellás és tisztán elektromos autóiban is használni kívánja majd, ugyanis Akerson szerint mindhárom versenyszámban is nevezni kívánnak a jövőben, nem csupán egy befutóra szavaznak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?