Egymillió dolláros kötbér a Tesla S-re

Egymillió dolláros fogadás a Tesla S megjelenéséről

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A bizalmon kívül egymillió dollárt is veszít Elon Musk, ha nem készül el időben a Tesla Model S.


Különös fogadásról számolt be a Green Car Reports című szaklap, melynek eredete még két évvel ezelőttről, 2009-ből származik. Ekkor történt ugyanis, hogy a Wall Street Journal autóipari szakírója, Dan Neil ha nem is dehonesztáló, de mindenképp kétkedő hangokat ütött meg a Tesla akkoriban bejelentett Model S nevű második autójával kapcsolatban. Neil úgy fogalmazott, hogy a Tesla által megígért 2012 végi kiszállítási időpont rendkívül “ambiciózus”, és olyan “szemtelen fejlesztési sebességet feltételez, amin az iparági szakértők csak mosolyogni tudnak”.
A Tesla alapítóját, Elon Muskot sem kell félteni, egy “Akarsz fogadni?” tartalmú e-mailt küldött Neilnek. Az eredeti levelezés már elveszett, de Neil szerint így néz ki a Model S-t érintő fogadás. Ahhoz, hogy Musk nyerjen, a következő feltételeket kell teljesítenie:
 1. 2012 vége előtt be kell indítania a sorozatgyártást, és le kell szállítani az első példányokat.
 2. Hétüléses modellt kell építeni, ami az NHTSA töréstesztjén legalább négycsillagos eredményt ér el.
 3. A 256 km hatótávú alapmodell ára 57 400 dollár, a 368 km hatótávú modell ára 67 400 dollár, míg a 480 km-es változat ára 87 400 dollárnál nem lehet több.
 4. Az autóban olyan akkumulátorokat kell alkalmazni, melyek hosszú úton akár az út szélén, egyszerűen is lecserélhetőek.Ezek a feltételek nem mások, mint amiket maga a gyár jelentett be az autóval kapcsolatban, így Neil pusztán számon kéri a Tesla által vállaltak teljesítését. A fogadás szerint, amennyiben a Teslának nem sikerül teljesíteni a kitűzött célok bármelyikét, Elon Musk egymillió dollárt adományoz a Médecin Sans Frontieres (Orvosok Határok Nélkül) alapítvány számára, de ha időben, és az itt meghatározott feltételeknek megfelelően piacra kerül az autó, akkor Neil – mivel nem multimilliomos befektető, "csak" Pulitzer-díjas újságíró – ezer dollárral gazdagítja ugyanezen szervezet kasszáját.
Neil a fogadással kapcsolatban elmondta, hogy igazából nagyon szeretné elveszteni, és csak azért ment bele, mert Musk hajlamos alulértékelni a fejlesztésekhez szükséges időt, és úgy érzi, az elektromos autókkal kapcsolatosan lassan épülő bizalmat ássa alá, ha nem sikerül betartani a megígért határidőket. Musk még nem reagált a sajtóhírrel kapcsolatban, de ígérjük, megírjuk, ha valamilyen reakció érkezik a Tesla-vezértől.
Önök szerint ki nyeri a fogadást?
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 11:50
  Permalink

  Ez nem erről szól! Csak játék, végén egy jótékonysági támogatással.

  Amúgy szerintem tök jópofa, hogy mindenki a saját pénztárcájához mérten adományoz a végén! Mert itt ez a poén vége!

 • 2017.10.31. at 11:50
  Permalink

  ahh, most olvasom: 1000 dollárt tett fel a milla ellenében.Na korrekt egy újságíró…Bár ez a jóember sem százas aki ennek ellenére feltett egy millát…
  Ennyi erővel nem lehetne hogy aki veszít mondjuk nekem adja a lóvét ahelyett hogy eljótékonykodja, onnan meg lenyúlják?

 • 2017.10.31. at 11:50
  Permalink

  Engem az érdekelne hogy az újságíró mit tett fel az egy milla ellenenében?
  Mert oké hogy nekem tét, de legyen akkor neki is..Mondjuk az újságírói igazolványa szemben az 1 millával korrekt lenne :))

Vélemény, hozzászólás?