Elaludt az ultramaratonista az M7-en

Egy komoly balesettel kevesebb, mert dudáltam!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kell-e dudálni, ha valami szabálytalanságot látunk, lehet-e baleset előjele az elmulasztott irányjelzés? De még mennyire!


E hét végén is jóval hűvösebb volt, mint munkanapjain. Fordítva jobb lenne, de így legalább az M7-es autópálya egészen használható volt. Semmi agresszivitás, az autósok legtöbbje még a megengedett 130 km/órával sem haladt és zömük jobbra tartási kötelezettségének eleget téve ki is húzódott a szélső sávba, hogy ha valaki gyorsabban menne, az nyugodtan elmehessen mellette. Így tett a sárga Opel Corsa B is, amit 1-2 kilométerrel a Martonvásári pihenőhely előtt értem utol 130 km/órára állított tempomattal - gondoltam, elmegyek mellette a középső sávban (aki kevésbé ismerős az M7-en, annak fura lehet a kifejezés, de a Székesfehérvártól Budapestig vezető részen szerencsére valóban három sáv van). A Corsa kb. 110 km/órával haladhatott, nem sokkal voltam mögötte, amikor láttam, hogy index nélkül bejön elém. Már ez is kicsit veszélyes műveletnek tűnt, szerencsére a belső sávban nem ment senki, ezért gyorsan oda húzódtam, picit lassítottam és dudáltam is, hogy vegyen észre. A meglepetés azonban csak ekkor következett, a Corsa hirtelen jött még beljebb, egyenesen a szalagkorlátig, ekkor már satuztam a féket, visszamentem a középső sávba, mivel a Corsa elsőre úgy tűnt, hogy borulni kezd, de sofőrje végül megtartotta, majd szépen lassítva, immár vészvillogózva kihúzódott egészen a leállósávig, ahol nem állt meg, hanem lassú tempóban gurult.
Elsőre fogalmam sem volt, hogy mi történhetett, de az biztos volt, hogy nem önszántából vágott keresztül az autópályán a Corsa sofőrje. Rosszullétre tippeltem, ezért kihangosítón keresztül azonnal hívtam az autópálya-felügyeletet: lehet, hogy orvosra lesz szükség. Mivel a Corsa nem állt meg, követtem a következő kihajtóig, még beszéltem az ügyeletesekkel, amikor a corsás sofőr már kászálódott is ki autójából. Alig tudott mozogni, de megnyugtatott, hogy nincs semmi baja, egyszerűen elaludt, a kürtszóra ébredt fel, amit nagyon köszön! A Corsa döbbenetes módon néhány nem túl komoly karccal túlélte az incidenst, de a lényeg persze, hogy vezetője élve szállt ki. Ő egyébként nem a diszkóból jött, hanem a Balatont 212 kilométeren, tihanyi starttal és céllal megkerülő Ultrabalaton futóversenyt teljesítette (idén harmadik alkalommal tette, legjobb, 27 órás eredményével a jobbak közé tartozik). Pihent, evett, ivott, és úgy érezte haza tud vezetni, de Pest Megye határában elbóbiskolt.

Mázlija volt, mert épp nem jött senki 180 km/órás tempóval a belső sávban, aki nyilván nem tudott volna reagálni a még 130-ról lassítva is iszonyatosan pergő eseményekre, továbbá, hogy épp senki nem volt autója mellett, amikor az elkezdett oldalra kanyarodni, valamint, hogy én vagyok olyan hibbant, hogy ha valaki feltűnően szabálytalanul jön be elém, akkor dudálok. Sokak szerint bunkóság ez, pedig nem az, még csak nem is önérzetesség. Ha nagyon ki szeretnénk elemezni, hogy mire is való a kürt, akkor hamar rájöhetünk, hogy baleset elkerülésére szolgál, ha tehát egy autós durván szabálytalanul, index nélkül, hirtelen, a mi követési távolságunkat extrém mód lecsökkentve jön be elénk, akkor feltételezhetjük, hogy valami nincs rendben. Nem lát minket, talán rosszul lett, talán elaludt. És ezen eset alapján ilyenkor

egy tülkölés akár életet is menthet.

Mint azt Sanyi, a corsás futó a parkolóban elmondta, és ahogy mi is láttuk, ha nem ébred fel, vélhetően a korlátnak csapódva felborul, és a ki tudja merre repülő kisautóba akár még mi is belehajthattunk volna. Bevallom őszintén volt pillanat, amikor tippelni sem tudtam, hogy a következő másodperctöredékben merre mozdul a sárga Opel.
Végül még egy konklúzió, kimerítő sportverseny után, mint például amilyen a jövő heti Balaton-átúszás is lesz, lehetőség szerint ne egyedül, hanem többen összeszerveződve üljünk autóba! Út közben beszélgetve nehezebb ugyanis elaludni, ha pedig a sofőr fárad, legalább van, aki átveheti a kormányt - és még az üzemanyagköltség is többfelé oszlik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 14:26
  Permalink

  Az mind szép és jó, hogy jelen esetben megelőzött egy balesetet a dudaszó, de többségében nem ezért vágnak a másik elé. Ráadásul, még meg is sértődnek, ha a mögöttes figyelmezteti őket, akkor is, ha valóban figyelmetlenek voltak.

 • 2017.10.31. at 14:26
  Permalink

  Tisztelt hozzászolók! A Sanyi a kollégám,sokat tudnék róla mondani(csak jót),de ettől eltekintve sértő a csúnya szavak használata úgy hogy nemismerjük a szituáciot az elözményeket és magát az embert,(tisztelt Laci).Én kamionoztam sokat, túl vagyok a 2.000000-km-en és én is elitélem a hasonló baleseteket előidéző embereket föleg ha iszik vagy drogozik a gépkocsivezető,de ismervén a Sándort igy kötelességem megvédeni. Köszönettel:T.O.C.Laci

 • 2017.10.31. at 14:26
  Permalink

  Oltári szemét dolog ennyire álmosan vezetni! Ájuljon el a futás közben, az rendben, majd fellocsolják, de könyörgöm!!! Én másmilyen lukon jöttem ki, hogy amikor érzem, hogy fogy azt energiám inkább megállok? Én sz@r@bb ember vagyok, hogy Montenegro-ból haza jövet a Vajdaságban megcsináltam azt, hogy 2 óra pihenés, 10 perc vezetés, megint 2 óra pihenés 10 perc vezetés? Talán a menő emberek (pl. az ilyen menő futók) nem tehetik ezt meg, hogy 5-6 órával később érjenek haza, mert pihenniük kell? Ez a futó koma akkora q..va nagy szám polgár, hogy neki még azona az áron is mennie kell, hogy veszélyezteti a nálánál kevésbbé nagy szám, sima családok életét??? Ennyire beképzelt valaki, mert sportoló??? Úr Isten! Most magamat kell alacsonyabb-rendű polgárnak tekinteni, hogy én inkább 2 órát pihenek, kávézom, tornázom az út szélén, semmint veszélyeztessem a többiek életét??? Ezt a keocseog sportolót meg akkora díszf@sznak kell tekintenem, hogy btermészetesnek vegyem, hogy ő nem pihen??? Mi van már??? Lassan annyira tiszteljük a menőmanókat, hogy a sz@rukat is megesszük? Én nem állok be a sz@rnyalók táborába, és ti se álljatok be! Mondjuk ki kerek perec, ha valaki akkora menőnek tartja magát, hogy akkor is nyomja a gázt, amikor életveszélyesen bóbiskol, q…rvára, de q…rvára el kell verni a helyszínen!!! Látlelet és testi sérülés ne legyen, mert a törvény a bűnözőt jobban védi, mint az önbíráskodót, de minimum faussa össze magát a félelemtől!!! Még a kib@szott sport-sz@rházyak és a popsztár-mocsadékok is!!!

 • 2017.10.31. at 14:26
  Permalink

  Tetszik az írás, de sajnos a szabálytalanságok többségének más az oka:
  Az ilyen szituációk általában agresszivitással párosulnak, amikor a szabálytalankodó a másikat ki akarja szorítani, vagy egyszerűen csak be akarja bizonyítani, hogy ő a jobb, az erősebb. Ha ilyen esetben dudálunk rá, akkor a helyzettől függően vagy csak egy középső ujj mutogatás, egy ablakon keresztüli durva kiszólás, rosszabb esetben az útról leszorítás, megállásra kényszerítés és tettlegesség a folytatás.

 • 2017.10.31. at 14:26
  Permalink

  Tetszik az írás, de sajnos a szabálytalanságok többségének más az oka: Az ilyen szituációk általában agresszivitással párosulnak, amikor a szabálytalankodó a másikat ki akarja szorítani, vagy egyszerűen csak be akarja bizonyítani, hogy ő a jobb, az erősebb. Ha ilyen esetben dudálunk rá, akkor a helyzettől függően vagy csak egy középső ujj mutogatás, egy ablakon keresztüli durva kiszólás, rosszabb esetben az útról leszorítás, megállásra kényszerítés és tettlegesség a folytatás.

 • 2017.10.31. at 14:26
  Permalink

  Egy másik témához írtam ezt a véleményt, még mielőtt ez a cikk megjelent. …[i]“Megnyugvással néztem a képeken, hogy a kürt nyomógomb végre elkerült a kormányküllő két végéről. Valami elképesztően rossz megoldás, és még balesetveszélyes is! Azt nem értem, az autófelügyelet egyáltalán miért engedélyezte így az országba hozatalát az előző típusoknak. Az élő fába is belekötnek, ezzel meg nem foglalkoztak, hanem szemet hunytak fölötte. Ez a problémám több Astra, Vectra típussal is, meg még más márkák esetében is. Jeles képviselője még ennek a megoldásnak a Rover összes típusa. 6 évig volt VW Golf lll TDI-m, ahol szintén a kormányküllő két végén kapott helyet a kürt nyomógomb. Ahogy fordul a kormánykerék kanyarodás folyamán, úgy változik a kürt nyomógomb helyzete. A kürtnek ma már csak balesetvédelmi szerepe van szélsőséges helyzetekben, és főleg kanyarban. Rendkívül kellemetlen tud lenni, mikor hirtelen meg kellene nyomni a kürtöt, és nem találod a nyomógombot, nem tudsz kürtölni, mert annak elérhetősége a kormány fordításakor mindig más helyre kerül! Valami elképesztően rossz és balesetveszélyes megoldás, és mégis jóvá hagyta a felügyelet. Soha többet ilyet, elég volt a Golf lll-nál 6 éven át!”
  [/i]

 • 2017.10.31. at 14:26
  Permalink

  Én nagyon sokat használom,mert figyelmeztettem az autost a saját védelmem érdekében.De ezt szinte mindenki zokon veszi és mutogat.Pedig megvettem az autóhoz és ha már van …Persze anyázás és mutogatás nélkül szerintem jó ha használjuk.Volt már példa hogy q7 és A 8 rám mozdult …De az a sok koksz mellékhatása.Olaszországban normális ha féltik egymást a soförök és figyelmeztetik.Itthon még kell egy pár ilyen cikk,hogy megértsék a dolgot.Addig is mindenkinek sok mosolyt az autóban!!!

Vélemény, hozzászólás?