Első találkozás: Lexus NX, második generáció

Fizetett hirdetés

Ez is zöld rendszámot kaphat, de nélküle is ütős - íme a Lexus NX második generációja

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nagyot szólt az első Lexus NX is, de a második generációhoz sem fogytak ki a lendületből a japánok.

Amolyan premier előtti vetítésen, a sajtó előtti, ügyfelek számára szervezett mutogatások közepette csíptük el a Lexus NX második generációját a Lexus Pest jóvoltából. Hogy mit kell tudni a Lexus Pestről? Ez lesz a második budapesti Lexus autószalon és szerviz, logikusan a főváros pesti oldalán, a Schiller Autó Család jóvoltából. Nem máshol, mint a cégcsoport teljesen új, a Váci út és a Szilas patak közötti több mint 25 ezer négyzetméteres telken felhúzott központjában, a valahai Hunyadi laktanya területén, ahol egy gigantikus építkezés utolsó simításait végzik. Igaz, a Schiller Opel már most megkezdte a próbaüzemet.
Hirdetés
És mit kell tudni az új Lexus NX-ről? Nos, itt talán még több az érdekesség. Mivel a 2014-ben debütált első generáció 170 ezer - zömében új - ügyfelet hozott a márkának, a dizájnhoz és a méretekhez visszafogottan nyúltak. Na persze nincs arról szó, hogy az új ne tűnne újnak és ütősebbnek, csak éppen felismerhetően NX maradt. A hosszúság 2 centivel, 4,66 méterre nőtt, a szélesség 2 centivel, 1865 milliméterre, ám vigyázat, ez a tükrök nélküli érték, csupán a karosszériára vetítve, így aztán 2 méteresnél keskenyebb ajtón ne nagyon próbáljunk vele beállni, ugyanis a tükrökkel már bőven 1,9 méter feletti a szélesség. Csökkent viszont 5 milliméterrel, magyarán nem észrevehető módon a magasság. A tengelytáv és az első nyomtáv 3, a hátsó 5,9 centivel nőtt, ami egyaránt szolgálja a jobb helykínálatot, valamint a jobb útfogást/kényelmesebb rugózást is. Bár egy szabadidő-autóról van szó, s a fejlesztést elég magas fokú digitalizációval végezték, a Lexus újításként említi, hogy

a márka Shimoyama tesztpályáján profi versenyzők közreműködésével finomhangolták az új NX-et, ami a csúcsverzió 300 lóerő feletti teljesítménye alapján nem is meglepő.

Nem mellesleg ez az első modell a márka Tazuna vezetőtér koncepciójával, aminek nagyjából az a lényege, hogy minél több funkciót próbáltak a kormánykerékre telepíteni, minél több információt kívánták a head-up display által a szélvédőre íratni, hiszen a filozófia lényege nem más, mint az, hogy "kéz a kormánykeréken, szemek az úton". Ehhez pedig egyértelmű kezelőszervek kellenek, amik szerencsére meg is vannak. Noha az egyik legfőbb újdonság az alapesetben "csak" 9,8, de feljebb már laptopnyi, 14 colos, immár vezeték nélküli (Apple CarPlay és Android Auto) telefonkapcsolatos infotainment-kijelző, ami felbontásával és grafikájával is nagyon komoly előrelépés a korábbiakhoz mérten, a klímavezérlő "szinte" hagyományos maradt, azzal a geggel, hogy a nagyon jó tapintású körkapcsolók belsejébe került az oldalanként szabályozható klíma hőmérséklet-visszajelzése. Fontos megjegyezni, hogy az egész menürendszer magyarul "beszélő", s ez nem túlzás, a "Szia, Lexus" vezérszóval szóval vezérelhetjük, mint akár Sirit vagy Alexát, s egyedülálló módon maga is magyarul kérdez vissza, ha kissé gépiesen is.
Hirdetés
Még mindig az infotainmentnél maradva fontos megemlíteni a Lexus Link okostelefonos alkalmazást, amivel a navigációra már előre elküldhetjük az úti célt, vagy általa a parkolóban is könnyebben találhatjuk meg az autót, amiben a klímát is elindíthatjuk távolról, illetve a plug-in hybrid (NX 450h+) esetén a töltés is figyelhető, szabályozható onnan. Igen, a Lexus kínálatában most először van plug-in hybrid is, lényegében a Toyota RAV4-ből ismert hajtáslánccal, a 2,5 literes Atkinson ciklusú benzinmotor mellé csatolt első-hátsó villanymotorral és 306 lóerős rendszerteljesítménnyel. Utóbbi az NX csúcsa, 6,3 másodperces 0-100-as sprinttel és több mint 64 kilométeres WLTP elektromos hatótávval, nem mellesleg a méretosztály legnagyobb, 18,1 kWh-s akkumulátorával. Beszédes, hogy az alapverzió Bi-LED fényszórós, feljebb Tri-LED, teljesen adaptív fényszórót jár - a plug-in hybrid esetén már rögtön a második felszereltségi szinttől. Viszont a 14,99 millió forintról startoló NX 350h nem csupán a szerényebb, 242 lóerős rendszerteljesítménnyel, hanem felszereltségével is földközelibb, de messze nem "fapados". Itt is elég tisztességes, csupán fronthajtással 8,7, a 1,5 millió forintos opcióként elérhető eFour, azaz hátul villanymotoros összkerékhajtással 7,7 másodperces (az elődmodellhez mérten 15%-kal jobb) a 100-as sprint, a rendszer pedig úgy fogyaszt 10%-kal kevesebbet, hogy teljesítménye a korábbinál 22%-kal jobb. Fogyasztásban persze a plug-in hybrid a bajnok, ott a vegyes érték 3 l/100 km alatti, ám ezt meg is kell fizetni - a jobb menetdinamikával együtt. A hazánkban zöld rendszámra is jogosult plug-in hybrid NX Prestige "alapverziójával" 22,59 millió forintról startol, de a csúcs Luxury Top és F Sport Top szinten is megáll 26,89 millió forintnál. Utóbbiból kitalálható a kínálat exkluzív és sportos csúcsot egyaránt kínál, ahogyan sofőrsegédből is gyakorlatilag minden elérhető, például a radarok már a kereszteződéseknél és ajtónyitáskor is figyelnek.
Hirdetés
Az új NX-et először egy ügyfélbemutatón látva érdekes volt megtapasztalni, hogy a célközönségnek nagyon is bejött a korábbinál is sokkal igényesebb belterű, nagyobb (kiviteltől függetlenül 1,5 tonnás) vontatási kapacitású új NX. A már most (emlékeztetőül hibridként 14,99, plug-in hybridként eleve jobb felszereltséggel és összkerékhajtással 22,59 millió forinttól) rendelhető SUV-ból az első példányok már ősszel megérkeznek, akkor már a Schiller Autó Családhoz, a Lexus Pest Váci úti szalonjába is.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?