Elszúrtam, nem nagyon, kicsit – koccantam

Figyelmetlen voltam, és a másik autós sem korrigált

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sokváltozós egyenlet a közlekedés, az én hibáimat gyakorta korrigálják a többiek és persze temérdek alkalommal mentek meg én is helyzeteket. Ma azonban nem jött össze.


Szinte már röhögök magamon, de azért annyira nem kellemes. Saját hibás balesetem tesztautóval hál’ istennek még nem volt, az első saját autómmal is levezettem csaknem 100 ezer kilométert két apró parkolási malőrrel, aztán még 2007-ben vettem egy viszonylag új kocsit és ezt banális hibákkal, már másodszor sikerült összetörnöm. A hiba elismerése egyik alkalommal sem okozott gondot, de aztán mindig jönnek bennem a „Ha” kezdetű mondatok. Ha a másik autós csak egy kicsit is tesz a baleset elkerüléséért, akkor gond nélkül megúsztuk volna. De milyen alapon is várom, hogy ő segítsen egy olyan helyzetben, ami elő sem fordult volna, ha én egy kicsit kevésbé vagyok figyelmetlen? Én voltam a béna, nekem kellett volna jobban figyelni, és most nem volt olyan mázlim, hogy a másik fél segítsen.

Van ilyen, puff - szó szerint. Annak persze örülök, hogy nem tesztkocsival történt, jóval kellemetlenebb lenne. Azonban meg kellene jegyezzem végre, hogy hiába kisebb felelősség a saját gép, mint a tesztautó, ebben is marhára figyelnem kellene. Persze tudom, nem áll meg a világ, hiszen szerencsére nem, hogy személyi sérülés nem történt, az autó is csak enyhén tört, a baleseti bejelentő kitöltése után gond nélkül be tudtam vele jönni dolgozni, még a napi programom sem borult fel. Akár hetekig eljárnék még vele, hiszen a lámpák megvannak, olaj, hűtővíz rendben, csak az első lökhárító (és az ahhoz fülekkel csatolt első sárvédő) csúfos, mégis irány a szerviz, hiszen tudom, amíg a biztosító az én autómat nem látta, addig a vétlen félnek sem fog fizetni.
A vétkeseknek pedig az ilyen helyzetek zökkenőmentes orvoslására javasolják a gazdasági szakemberek, hogy jövedelmünk 10 százalékát mindig érdemes tartalékolni, voltaképp a biztosítás is erről szól, csak ott még egy egészen komoly apparátust is fent kell tartani a kockázatmegosztásért. Nagy kárnál persze utóbbi intézménnyel jár jobban az ember. Tehát nem csak tragédia, krach sincs, önrésznyi megtakarításom van, cascóm is volt, a nap pedig süt!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?