Embereit robotizálja gyártósorain a BMW

Az emberi munkaerő cseréje helyett magukat az embereket robotizálják a BMW gyárakban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Különös megoldással fejleszti gyárait a BMW, a teljes robotizáltság helyett inkább megtartja az emberi munkaerőt, de félig robotot csinálnak belőlük, hogy könnyebben dolgozhassanak.


Jó ideje a minél nagyobb százalékú robotizáltságról szólnak az autógyárak fejlesztései, a BMW viszont egy kicsit máshogy csinálja ezt a fejlesztést. Nem szeretné, ha dolgozóit robotok váltanák fel, hiszen az emberi kognitív funkciókat nincs az a robot, ami utánozni tudná. Hogy mindenki jól járjon, dolgozóit robotizálja a BMW, szerencsére semmi drasztikusra nem kell gondolni, ugyanakkor a fejlesztés némileg futurisztikus. Rengeteg olyan helyzet fordul elő egy autógyárban, amit nem lehet kényelmesen, természetes testtartással elvégezni, nap végére olyan izmok fáradhatnak el, amit általában nem használunk, erre nyújt megoldást a külső csontváz.
Hirdetés

Egy hátra erősíthető szerkezet olyan helyeken támasztja meg az emberi testet, ahová nagyobb terhelés kerül. Ha például folyamatosan fejük fölött kell szerelniük, a nehéz szerszámot közben tartani kell, a támaszték jóvoltából kevésbé fárad el a test és kipihentebben mehet haza a munkás, marad energiája a nap többi részére is. Még egy kisebb fejlesztéssel segít a BMW, az alkatrészraktárban dolgozók kesztyűbe épített vonalkód-leolvasót kapnak. Így nincs külön eszköz, egyszerűbben, hamarabb megtalálhatják a keresett alkatrészt. A BMW az emberi munkaerőben hisz, persze sok helyen alkalmaz robotokat, ugyanakkor sok pozícióban nem tudják, nem is akarják helyettesíteni az embert, inkább segítik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?