Évente 74 órát tölt dugóban az átlagos pesti ingázó

Így dugul be Európa forgalma

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Tom Tom működő navigációs rendszerek GPS-koordinátái alapján állította össze a dugótól legjobban szenvedő városok listáját. Budapest a 22. helyen.


A navigációs rendszereket gyártó holland Tom Tom 2007-ben kezdte el tudatosan gyűjteni az adatokat a világban üzemelő, általuk értékesített GPS-berendezésekből, hogy ez alapján jobban megértsék a közlekedés dinamikáját a nagyvárosokban. A gyűjtés egyik érdekes és fontos mellékterméke lett az azóta évente kétszer kiadott Congestion Index (Dugótérkép), melynek most jelent meg legfrissebb kiadása Észak-Amerika és Európa legfontosabb városainak tekintetében. Az amerikai listát Los Angeles vezeti, s a rajta felsorolt 26 városból 20 található az Egyesült Államokban és csak a maradék 6 Kanadában. A legutóbbi felméréshez képest Houstonban, San Franciscóban és Minneapolisban növekedtek legjobban a dugók, de Edmontonban, Ottawában és Washingtonban is sűrűbb forgalomról számoltak be.
Hirdetés
[kepallobal=384302]Az isztanbuli dugók a legsúlyosabbak, de Budapest 22. helyére sem lehetünk büszkék[/kepallobal]
Az amerikai eredményeknél azonban feltehetően nagyobb érdeklődésre számíthat az európai lista. A számok értelmezéséhez érdemes megismerkedni a Tom Tom kalkulációjának menetével. A táblázatban látható százalékos értékek azt jelzik, hogy a normál menetidőhöz képest mennyivel számolhatunk hosszabb úttal, ha a reggeli vagy esti csúcsban indulunk útnak, illetve ha az alsóbbrendű utakat vagy az autópályát használjuk. Isztambulban ez alapján horror lehet a közlekedés: akinek alapesetben 1 órát kell utaznia kiindulópontjáról célállomására, az az esti dugóban akár 2 és negyed órát is eltölthet autójában. Dugók tekintetében az európai lista 22. helyére rangsorolt Budapest is jó rosszul áll: csúcsidőben 89 percre szökik a normál esetben egy órás út menetideje, ami azt eredményezi, hogy az átlagosan napi 30 percet ingázók egy év alatt 74 órát pazarolnak el dugóban ácsorgással. A rögzített adatok azt mutatják, hogy Budapesten hétfő esténként és a pénteki reggeleken juthatunk el legkönnyebben célállomásunkra, a legzsúfoltabbak pedig a hétfő reggeli és csütörtök délutáni órák. A Tom Tom adatai szerint az idei év legzsúfoltabb napja eddig május 7-e volt, és az is kiderült, hogy autópályáinkat kevésbé sújtják a dugók, mint a többi hazai utat: míg utóbbi helyszíneken a dugók 35%-kal nyújtják meg a menetidőt, addig autópályáinkon csupán 6%-kal utazunk többet, mint dugómentes időszakban. A Tom Tom Congestion Index című oldaláról[/url] a többi európai és amerikai város infógrafikái és részletes adatai is letölthetők.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?