Ez a hét is olcsóbb üzemanyagokat hoz, legalábbis szerdán

Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója, ám csökken a benzin és a gázolaj ára is

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Magasan járnak a nemzetközi olajárak, ezért az üzemanyagok jövedéki adója nem emelkedik, a hazai üzemanyagárak azonban hajszálnyit apadnak e hét szerdán is.


Amikor az olajárak 50 dollár/hordó alatt jártak, az üzemanyagárak jövedéki adójáról szóló törvény úgy módosult, hogy negyedévente korrekcióra kerül az adó mértéke, s amennyiben 50 dollár/hordó alatti a Brent típusú ásványolaj jegyzési ára, akkor bizony nő az adó. Idén azonban még az év elején is 60 dollár fölött járt az olaj, a második és a harmadik negyedév során pedig 74 dollár felett járt az átlagár, így aztán a jövedéki adó a benzin esetén 120 Ft/liter, míg a gázolajnál 110,35 Ft/liter marad.
Hirdetés

E héten nem csak a jövedéki adó emelésének elmaradása, az is örömteli lehet az autósok számára, hogy az üzemanyagárak tovább mérséklődnek. Míg az előző hét szerdán a benzin ára 2, a gázolajé 3 forinttal csökkent, e héten a Holtankoljak.hu információi szerint e hét közepén a benzin ára apad 3, a gázolajé 2 forinttal. A hét derekától így a 95-ös benzin literenkénti 396, míg a gázolaj 412 forintos átlagáron lesz kapható. Marad persze a töltőállomások közötti jelentős, akár literenkénti 50 forintos árszórás, aminek következtében a drágább helyeken a gázolaj ára akár az egykori, 2012-ben adódott 450 forintos csúcsszintet is elérheti. Továbbra is érdemesebb tehát a tankolás helyére, mint idejére figyelni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?