Ezek most akkor Suzukik, vagy Toyoták?

Dél-Afrikában is választhatnak a vásárlók, hogy Suzuki vagy Toyota logóval kérik-e ugyanazt az autót

A Toyota és a Suzuki partneri együttműködésének köszönhetően a világ számos pontján csak a logót cserélik le a gyártók, majd egy az egyben sajátként adják el a másik vállalat portékáját. Dél-Afrikában viszont új szintre emelte ezt a stratégiát a Toyota.

Természetesen nem megy csodaszámba a Toyota és a Suzuki kooperációja, elég csak a hazai Swace és Across modellekre gondolni. Ha még pontosabbak szeretnénk lenni a tavaly szeptemberben megjelent Mitsubishi ASX is kiváló példa a jelenségre, ami jóformán egy Renault Captur némi módosítással.
Hirdetés
A Toyota ezt a metodikát viszont Dél-Afrikában járatta a csúcsra. A jelenlegi kínálatukban legalább öt olyan modellt találni, amely egy az egyben egy Suzuki újraemblémázása. A legutóbbi ilyen modell a Toyota Vitz, amely a képek alapján egy Suzuki Celerio. A közel 4 méteres városi autó a Daihatsu által "inspirált" Agyát hivatott váltani 2023 második negyedévétől, a különbség pusztán annyi, hogy a Vitz megfizethetőbbnek ígérkezik. A költséghatékonyságot pedig a Celerióhoz hasonlóan az egyliteres, 65 lóerős motor hivatott tovább növelni. A nemrégiben új generációval előrukkoló Toyota Starlet pedig kísérteties hasonlóságot mutat a Suzuki Balenóval, igaz itt már alaposabban szemügyre kell venni a két autót, hogy kirajzolódjanak a hasonlóságok, ugyanis a Toyota egy kicsit újragondolta a Starlet elejét a Balenóhoz képest. A két autó ugyanabban a ligában játszik mint a Vitz, csak néhány centiméterrel hosszabbak, viszont erősebb 1.5 literes motor dolgozik mindkettőben.
Hirdetés
Az eredetileg 2018-ban Indonéziában bemutatott Suzuki Ertiga 2021 óta Dél-Afrikában Toyota Rumion néven is elérhető. Az egyetlen szembeötlő különbséget itt is a hűtőrács jelenti, ami a Toyota esetében ritkásabb mint a Suzukinál, de a formaterv egy és ugyan az, ahogyan a 103 lóerős 1.5 literes motor is. A SUV-ok piacán is találni testvérmodelleket. A Dél-Afrikában forgalmazott Toyota Urban Cruiser egy előző generációs Suzuki Vitara Brezza ugyancsak újratervezett hűtőráccsal, illetve átrajzolt első lökhárítóval. Az Urban Cruiser Hyryder ugyancsak hajaz egy Suzukira, méghozzá a Grand Vitarára, viszont itt nem beszélhetünk csupán átmatricázásról. A Toyota a Hyryder esetében teljesen újragondolta az autó elejét, valamint a hátsó traktus is átalakult. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy nem csak a Toyota profitált az együttműködésből.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?