Gázturbinás villanyautó az Ariel Batmobil külsejű szuperautója

Elképesztő gyorsulási adatot hoztak nyilvánosságra, a Bugatti Chiront is elveri az Ariel

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az Ariel műhelyében megint messzire gurult a gyógyszer, a legújabb sportkocsi eszement teljesítményét villanymotorok szolgáltatják, ám gáz menti meg a teljes lemerüléstől.

Az Ariel Motor Company a számos brit autóépítő manufaktúrák egyike, akik mindig is igyekeztek távol tartani magukat a normális autóktól, helyette négykerekű adrenalinbombák gyártásával keresték a kenyerüket. Legismertebb modelljük az Atom, ami lényegében egy négykerekű motorbicikli hajmeresztő dinamikával, majd elkészült a Nomad, ami már terepen is képes az őrült csapatásra, de valódi kétkerekűt is kínál az apró cég.
Hirdetés
A legújabb modelljük a Hipercar, ami az Arieltől szokatlan módon zárt karosszériával készül. Az autó külső kialakítása az aerodinamikának van alárendelve, a sok szárny és a matt fekete fényezés miatt nem nehéz Batmant a volán mögé képzelni. A váz alumíniumból és karbonból épül fel, ezért a tömeg villanyautó létére csak 1546 kg. Elektromos motorból négy darabot kapott a Hipercar, minden kereket külön erőforrás hajt. Az 1180 lóerő és az 1800 Nm nyomaték eszeveszett dinamikával ruházza fel az Arielt. A 100 km/h eléréséhez 2,09 szekundumra van szükség, ami három tizeddel kevesebb a Bugatti Chiron értékénél, 160 km/h-ra 4,4 másodperc alatt gyorsul, azaz gyakorlatilag minden közúti járműnél gyorsabb. Akinek ez túl sok, annak kétmotoros változat is készül, az "mindössze" 598 lóerős. WLTP szabvány szerint a hatótáv 240 kilométer, amihez persze jókora önuralom szükséges. Opcionálisan a Cosworth által készített gázturbinát is beépítenek, aminek feladata az áram előállítása. Az Ariel választása azért esett a turbinára, mert kisebb, egyszerűbb és könnyebb (50 kg) egy hagyományos belső égésű blokknál. A motor folyékony és gáz halmazállapotú anyaggal is működőképes, így a zéró emissziós hidrogén üzem is megvalósítható.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?